A kutyát nem lehet átverni: pontosan felismeri, ha valaki megbízhatatlan

szívférgesség
A kifejlődött szívférgesség kezelése kockázatos, és magasak a költségei is
Vágólapra másolva!
Már számos tanulmány beszámolt arról, hogy a kutyák sokféle módon érzékelik az emberi érzelmeket. Most azonban az is kiderült, a kutyákat nem lehet félrevezetni, mert pontosan felismerik, ha valaki megbízhatatlan.
Vágólapra másolva!

Soha se akarjon átverni egy kutyát!

Hosszú ideje ismert, hogy a kutyák pontosan megértik, mit jelent, ha az ember rámutat valamire. Amikor az állat gazdája rámutat például egy eldobott labdára, botra, vagy éppen az élelem helyszínére, a kutya odamegy és felfedezi azt a helyet, amire a gazdi mutatott.

A kutya evolúciós okokból, mint falkaállat-ősökkel rendelkező faj - rendkívül erősen kötődik a gazdájához Forrás: Maximilian von Hopffgarten

A legfrissebb etológiai kutatások azt igazolják, hogy az állatok igen gyorsan rájönnek, ha e gesztusok félrevezetőek.

Egy mostani tanulmány azt találta, hogy a kutyák pontosan felismerik a boldog vagy a mérges, illetve szomorú emberi arc közötti különbséget és még az olyan sajátos emberi érzelmet, mint a féltékenységet is megérzik.

A kutya tökéletesen képes azonosítani gazdája érzelmeit Forrás: Good Housekeeping

A legújabb tudományos megfigyelések alapján úgy tűnik,

hogy azt is pontosan érzékelik, amikor egy személy megbízhatatlan.

Ha a kutya eldöntötte, hogy valaki nem megbízható, nem követi többé az általa adott utasításokat.

Érzékeny "szőrös gyerekek"

Az utóbbi két évtizedben elvégzett viselkedésbiológiai kutatások megerősítették, hogy a kutyák kifinomult szociális kognitív képességeket mutatnak az emberekkel kialakított kapcsolatuk során, és az emberi viselkedés jeleinek széles skáláját hasznosítják.

Érzékeny "szőrös gyerekek" Forrás: Maximilian von Hopffgarten

Számos úgynevezett tárgyválasztós feladatban tesztelték az ebek érzékenységét a humán kommunikatív gesztusokat illetően.

A kutyák többféle emberi gesztust képesek felhasználni arra, hogy megtalálják az elrejtett jutalmat,

így például a mutatás, a pillantás, a fejbólintás, vagy egyszerűen csak a bámulás alapján.

A kutya intenzíven figyeli gazdája gesztusait Forrás: Maximilian von Hopffgarten

Úgy tűnik, hogy a „szőrös gyerekek" érzékenysége - ahogy a híres etológus, Csányi Vilmos emlegeti a kutyákat -, nagyon erős a humán kommunikatív jelekre, és még a félrevezető jeleiket is megpróbálják felhasználni.

Tárgyválasztós feladatot kaptak az ebek

A kutyák egymással és az emberekkel szemben is nagyon szociálisan viselkednek. Sok tanulmány számol be arról, hogy a kutyák rendkívül szenzitíven érzékelik az emberi érzelmeket.

A kutyák rendkívül szenzitíven reagálnak gazdáik érzelmeire Forrás: Pinterest

A Kyoto University japán egyetem pszichológusa, Akiko Takaoka vezette kutatócsoport tanulmányában 34 kutyával és gazdájukkal végzett tesztek eredményét publikálta az Animal Cognition magazinban.

Akiko Takakoka, a kutatócsoport vezetője Forrás: ResearchGate

Először elmagyarázták a teszt folyamatát az állatok gazdáinak, még mielőtt azok aláírták volna a részvételi beleegyező nyilatkozatot, azonban elkerülendő a Clever Hans effektust, a tanulmány céljáról nem tájékoztatták őket.

Clever Hans, a matematikus ló

Clever Hans - vagyis az okos Hans - egy ló volt, akiről azt állította a gazdája, Wilhelm von Osten matematikatanár, hogy tud számolni és egyéb matematikai feladatokat is képes megoldani, a patája dobbantásával megmondva a helyes választ. Azonban 1907-ben Oscar Pfungst pszichológus megállapította és bebizonyította, hogy a ló csak gazdája testbeszédéből következteti ki a helyes választ.

A gazdáknak a kísérlet alatt nem volt szabad mutató, vagy azzal összefüggő gesztusokat csinálni, továbbá sem a kutya, sem a gazdi nem figyelhette meg a megtévesztő magatartást, ekkor el kellett fordulniuk.

Sokkal kifinomultabb a szociális intelligenciájuk, mint ahogy hittük

A kutyák figyelmesen követik az ember mutató gesztusait. A japán kutatók arra keresték a választ tanulmányukban,

hogy vajon a kutya automatikusan, reflexszerűen teszi-e meg ezt,

vagy pedig rugalmasan hozzáigazítja viselkedését az ember magatartásához attól függően, hogy egy megelőző esemény során az illető megbízhatónak bizonyult-e számára.

A kutya nem mindig reflexszerűen reagál gazdája viselkedésére Forrás: Maximilian von Hopffgarten

A tanulmányban 34 kutya (Canis familiaris) és a gazdáik vettek részt. A teszt három körből állt.

Az első körben a kísérletezők pontosan megmutatták, hogy hova rejtették el a az élelmet,

ami egy konténer volt. A második körben egy üres konténert mutattak meg nekik. A harmadik körben ugyanaz a kísérletező rámutatott arra a konténerre, amiben az élelem volt elrejtve, a harmadik körben pedig az "átvert" kutya már nem reagált az utasítására.

A harmadik körben az "átvert" kutya már nem reagált az utasítására (a kép illusztráció) Forrás: Elter Tamás

A kutatócsoport vezetője, Takaoka szerint a tesztek azt bizonyítják, hogy a kutyák képesek felhasználni a kísérletezőről szerzett tapasztalataikat ahhoz,

hogy eldöntsék, az illető vajon megbízható vezetőjük-e?

E három kör után egy új kísérletező megismételte az első kört, és a kutya érdeklődéssel követte őt.

A kísérletek bebizonyították, hogy a kutyák rendkívül gyorsan felismerik a megbízhatatlanságot Forrás: Biosphoto/Michel Gunther / Biosphoto/Michel Gunther

Takaokát meglepte, hogy a kutyák milyen gyorsan képesek értékelni egy ember megbízhatóságát.

A professzor azt nyilatkozta, hogy a kutyák sokkal kifinomultabb szociális intelligenciával rendelkeznek, mintsem azt gondolták.

Sokkal kifinomultabb szociális intelligenciával rendelkeznek, mint ahogy eddig gondoltuk Forrás: Maximilian von Hopffgarten

Ez az emberrel való hosszú együttélésük során szelektíven fejlődött ki.

Takaoka azt is elmondta, hogy a következő lépés a közeli rokonfajok vizsgálata lesz,

úgy mint a farkasoké, ami feltárná a háziasítás, a domesztikáció mély hatásait.

A megbízhatatlanság stresszessé teszi a kutyákat

Dr. John Bradhaw a University of Bristol ember és állat kölcsönhatásával foglalkozó kutatója, aki a japán csoport tanulmányában nem vett részt, a BBC-nek elmondta, hogy

a kutyák szeretik, ha dolgok előre jelezhetők,

és amint az események rendszertelenné válnak életükben, alternatív megoldásokat fognak keresni.

Az állataikkal következetlen tulajdonosok kutyáinál gyakran kialakulnak a viselkedési rendellenességek Forrás: Wake Up Your Mind

Ha rendszeresen nem tudják mi fog történni, stresszessé, agresszívvá, vagy éppen ijedőssé válhatnak.

Az állataikkal következetlen tulajdonosok kutyáinál gyakran kialakulnak a viselkedési rendellenességek. A kísérlet utolsó, harmadik szakasza pedig azt támasztja alá, hogy a kutyák rajonganak az új dolgokért, csaknem információfüggők, tehát ezért is bíznak meg az új kísérletezőben.

Nagyon érzékenyek, és nincs előítéletük

Victoria Standent, egy kutyatartót, nem lepte meg a kutatás eredménye. Border collie kutyája - amit a legokosabb kutyafajtának tartanak -, sétáláskor leül az útkereszteződés egy pontjára és vár, hogy lássa, merre menjenek. Victoriának meg kell mutatnia, melyik irányba menjenek tovább.

A border collie-t tartják az egyik legokosabb kutyafajtának Forrás: Wikimedia Commons

Amikor megmutatja ezt, a kutya először megtekinti az utat, majd visszanéz a gazdira, hogy ellenőrizze, rendben van-e, hogy fusson. Dr. Bradshaw elmondta, hogy a kutyák nagyon érzékenyek az emberi viselkedésre, de kevés az előítéletük.

A kutyáknak nincsenek előítéleteik Forrás: Gönye Csaba

Mindig a jelenben élnek, nem pedig elvont módon a múltban,

és az emberrel szemben nem terveznek a jövőre sem. Amikor a kutya egy új helyzettel találkozik, arra fog reagálni, amit aktuálisan észlel, nem pedig a dolog lehetséges jövőbeli következményéről.

A kutya nem esztelenül hallgat a gazdájára Forrás: Lisa Wallis (c)/Lisa Wallis

Dr. Brian Hare antropológus professzor és pszichológus, a Dognition kutyákkal foglalkozó, és a kutyák intelligenciáját, képességeit kutató társaság egyik alapítója, valamint tudományos főmunkatársa elmondta, hogy

a kutya nem esztelenül hallgat a gazdájára, hanem értékelik a tőlünk kapott információt,

részben azon az alapon, hogy mennyire megbízható az utasítás ahhoz, hogy segítse őket aktuális céljaik megvalósításában.