SZÍVDERÍTŐ Az elektromos cigaretta nem segít a dohányzásról való leszokásban

e-cigi, elektromos cigaretta, e-cigaretta
Laura Deppe smokes a compact e-cigarette at her store "Tante Dampf" in Berlin, Germany, 31 July 2015. Photo: Rainer Jensen/dpa
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatásban bebizonyították, hogy az elektronikus nikotintovábbító rendszerek nem járulnak hozzá a leszokni kívánó dohányosok erőfeszítéseihez.
Vágólapra másolva!

Az elektromos cigaretták és a többi, hozzá hasonló eszköz, amelyeket régóta úgy hirdetnek, mint a dohányzás helyettesítői vagy mint híd a dohányzásról való leszokás felé, nem segítenek a cigarettázóknak a leszokásban - állítják egy friss kutatásban.

A PLOS One folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatásban részt vevő dohányosok, akik a cigarettázás mellett elektromos cigit is használnak, 90 százalékban még egy évvel a kutatás megkezdése után is dohányoznak.

A részletes adatokból kiderült, hogy akik dohányoznak és e-cigarettát is használnak, azoknak az 54 százaléka a kutatás megkezdése óta eltelt egy évben még mindig használja az e-cigarettát is, és a 37 százalékuk pedig már abba is hagyta az e-cigi használatát, és továbbra is cigarettázik.

Forrás: AFP

A Georgia Állami Egyetem kutatói 1 284 felnőtt, dohányzó amerikai állampolgárt vizsgáltak 2015 és 2016 között, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy az elektronikus nikotintovábbító eszközök hozzájárultak volna a dohányzásról való leszokáshoz – áll az egyetem sajtóközleményében. A vizsgálat szerint a kutatásban részt vevő dohányosok 16 százaléka szokott le a dohányzásról a kutatás egy éves időtartamának a végére.

– állították a kutatók a tanulmányban. „Nincs semmiféle értelmezhető eltérés, az elektronikus cigaretta és az ahhoz hasonló eszközök a dohányzásról leszokni kívánó felnőtt dohányosok körében nem tűnnek használható megoldásnak a leszokás elősegítésére, semmilyen mértékben nem emelik a leszokni kívánók arányát."

A kutatásban részt vevő e-cigarettát és egyéb elektromos porlasztó eszközt használók többsége úgy nyilatkozott, hogy azért használja ezeket az eszközöket, hogy segítsen nekik a cigarettázásról való leszokásban, és a kutatók azt is megállapították, hogy az ilyen eszközöket használó dohányosok nagyobb hajlandóságot mutatnak a cigarettázás abbahagyására.

Azonban az ilyen eszközöket használó személyek dohányzásról való leszokására tett erőfeszítései nem volt olyan hatásosak, mint azoké, akik nem használtak ilyesmit.

Scott Weaver, a tanulmány vezető szerzője és a Georgia Állami Egyetem Közegészségügyi Karának adjunktusa, az epidemiológia és a biostatisztika szakterületeinek kutatója a sajtóközleményben elmondta, hogy bár sok dohányos használja ezeket az eszközöket, de ezek nem adnak elegendő nikotint ahhoz, hogy kielégítsék a nikotinéhséget.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

„Számos dohányos használja ezeket a leszokási kísérletei során, de az elektromos cigaretták és a hozzá hasonló eszközök nem adnak kielégítő mennyiségű nikotint, valamint az általános felhasználói élmény nem helyettesíti a dohányzásét" – mondta Weaver.

A kutatók a tanulmányukban kijelentették, hogy az eredményeik azt jelzik, hogy „ezek az eszközök valójában késleltették vagy akadályozták a felnőtt dohányosok leszokását", és további kutatásokat javasolnak a használati szokások részletes feltérképezésére.

Jó választás lehet a kerékpár a szívbetegeknek - csak ne fájna annyira!http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20180926-a-biciklizes-kevesbe-terheli-a-gerincet-es-alkalmas-az-edzettsegi-szint-fenntartasara.htmlMűszív - mentőöv a biztos haláltólhttp://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20180922-musziv-egy-testbe-ultetheto-pumpa-ez-aramoltatja-a-vert-tamogatja-a-jelentosen-legyengult-sziv.htmlA kezeletlen stressz szívbetegségekhez vezethttp://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20180916-folyamatos-stresszhelyzetben-no-a-szimpatikus-vegetativ-idegrendszer-aktivitasa-a-stresszhormonok.html