Több mint egymillió botanikai kincset, köztük Charles Darwin egy utazásán gyűjtött burgonyanövényét is megtekinthetik majd a brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS) két éven belül elkészülő új központjának látogatói a Londontól délre fekvő Wisleyben - számolt be róla a BBC News.

A burgonyanövényt Darwin 1985-ben gyűjtötte Chile partjainál egy szigeten. A lepréselt növényt öt éve fedezték fel újra az RHS herbáriumában. "A tudománytörténet egy darabjáról van szó. Az utazás része volt és az utazás vezette el Darwint az evolúció teóriájához" - mutatott rá Tivvy Harvey, a növénygyűjtemény gondozója.

Az RHS rengeteg kincset gyűjtött össze, a ritka növényi példányoktól a régi könyvekig, növénykatalógusokig. A társaság wisleyi új központjában több mint egymillió tudományos és a nemzeti örökséghez tartozó botanikai kincset állítanak majd ki, és tesznek online is hozzáférhetővé a nyilvánosság számára.

Az új botanikai központ, amelyet Wilson Eyre tervezettForrás: Wilson Eyre

Hosszú múlt áll mögöttük, de egy sötét fiókban pihentek, ahol a közönség nem láthatta őket" - magyarázta Fiona Davison, az RHS könyvtárának és kiállításainak igazgatója.

A gyűjtemény legrégibb darabja egy levendula, amelyet 1731-ben préseltek le. George Henslow - aki 1880 és 1918 között az RHS botanikai professzora volt - adományozta a társaságnak a ritkaságot teljes növénygyűjteményével együtt.

Az RHS 4 millió fontos (1,1 milliárd forintos) támogatást kapott a brit Nemzeti Lottótól, ebből hozza létre a Nemzeti Kertészettudományi Központját Wisleyben, amely 2020-ban nyílik meg. A pénzből az intézmény laboratóriumát is felújítják.