Bonnie és Clyde egyértelműen a világ egyik leghíresebb és leghírhedtebb bűnözőpárosa volt. Két évig tartó garázdálkodás: bankrablás, emberrablás és gyilkosság után a gengsztereket szó szerint szitává lőtték, és az Egyesült Államok kormánya több mint egy tucatnyi családtagot és barátot állított a bíróság elé. O. Eastus ügyész ekkor meglepő kijelentést tett: szerinte Clyde édesanyja, Cumie Barrow állt az összeesküvések élén.

Gondosan menedzselte a fia ügyeit

A 20. század egyik legizgalmasabb bírósági tárgyalásán az ügyész Clyde Chestnut Barrow édesanyját, Cumie Barrowt helyezte a vádak középpontjába. Hangsúlyozta, hogy a nő rendszeresen találkozott a menekülő férfival, és élelmet, ruházatot és egyéb szolgáltatásokat nyújtott neki, miközben a háttérből támogatta a rablásokat, megszervezte az alibiket.

Ha ebből az új nézőpontból vizsgáljuk Bonnie és Clyde romantikus történetét, akkor világosan látjuk, hogy gyakran szó szerint Cumie állt az akciók mögött" – írja a History.com.

Bonnie és Clyde a valóságban...Forrás: Origo

„A bűnözőkkel kapcsolatban álló személyek és számos bizonyíték is egy olyan anyáról beszél, aki gondosan menedzselte a fia ügyeit, ügyesen talált ki kisebb-nagyobb hazugságokat, beszervezte az újságírókat, és nagy valószínűséggel olyan kifizetéseket is kezdeményezett, amelyek hosszú távon segítették a rablásokat és gyilkosságokat."

Bonnie és Clyde drámájában így szinte mindig Cumie lehetett a kulcsszereplő. És bár többen egyszerű, szerető és a fiát védelmező anyának írták le, a történet ennél minden bizonnyal bonyolultabb.

... és a filmen (Faye Dunaway és Warren Beatty)Forrás: AFP

Műveltebb volt, mint a férje

Cumie Walker Swift Texas államban született 1874-ben. Épp csak betöltötte a 17. életévét, amikor feleségül ment Henry Barrowhoz. Jóval műveltebb volt férjénél, aki évek óta tartó betegsége miatt soha nem járt iskolába. A házaspár szinte az egész életét a földeken, gazdálkodással töltötte. Akkoriban szinte minden napjuk kihívást jelentett, különösen miután 1918-ra a családjuk kilenctagúra bővült (Clyde volt az ötödik gyermek). Cumie ekkor kezdte elsajátítani a túlélés egyedi és különleges praktikáit és készségeit.

Az I. világháború után a mezőgazdasági árak mélyrepülésbe kezdtek, és emiatt Henry és Cumie 1922-ban kénytelen volt egy dallasi nyomortelepre költözni. A család szűkös anyagi körülményei miatt Clyde Barrow feladta a tanulmányait, és tinédzserként gyári sormunkásnak állt. Bár több munkahelyen is dolgozott, az igen alacsony bérezést egy pillanatig sem fogadta el. Úgy érezte, hogy ez a pénz egyszerűen nem elegendő az általa vágyott élet eléréséhez. Ezért új lehetőségek után nézett.

Bonnie és Clyde egy "idilli" piknikenForrás: Origo

Lopással kezdődött a „pályafutása"

Bár Clyde eleinte megpróbált alkalmazkodni a dolgos hétköznapok kihívásaihoz, hamarosan rájött, hogy ez nem felel meg neki. Kisebb-nagyobb dolgokat lopott. Fémtárgyakkal kezdte, amelyekkel az édesapjának próbált segíteni, majd egyre nagyobb tételben gondolkodott. Hamarosan már autókat feszített fel és lopott el.

A fiatalt először 1926-ban tartóztatták le, amikor elfelejtett visszavinni egy kölcsönzött autót. Másodjára testvérével, Buckkal együtt csukták börtönbe, pulykalopásért. Később széfeket, boltokat raboltak ki és autókat loptak. Amikor már a rendőrségnek feltűnt a dallasi ténykedésük, áthelyezték a bűntények székhelyét Texas más városaiba.

A szerelmespár szerette magát fényképeztetniForrás: Origo

Az okos, tehetséges és szép Bonnie Elisabeth Parkerrel 1930. január 5-én, egy baráti összejövetelen találkoztak. A vékony szőkeség épp akkoriban vált el tinédzser korú férjétől (aki gyilkosság miatt épp börtönben ült), Roy Thortontól, akihez hat nappal a 16. születésnapja előtt ment hozzá. A sors fintora, hogy pár héttel később Clyde-ot lopás és betörés vádjával letartóztatták. A két nagyravágyó fiatal azonban szinte első látásra beleszeretett egymásba.

Anyja kérvényezte a szabadlábra helyezését

Még csak 19 éves volt, amikor Clyde először került börtönbe, ahol egy vascsővel szétverte az egyik rabtársa fejét, aki korábban többször bántalmazta szexuálisan. Ez volt a fiatal férfi első gyilkossága, de nem tudták rábizonyítani, és egy másik rabtársa nyakába varrták az esetet.

Cumie közben interjút adott a Waco News-Tribune újságnak, amelyben állította, hogy fia a rablások időpontjában Dallasban, és nem Houstonban tartózkodott. Hozzátette azt is, hogy Clyde egyszerűen rossz társaságba keveredett és korábban soha nem követett el bűncselekményeket.

Természetesen hazudott. Erről és a fia koráról is, akit fiatalabbnak állított be, hiszen tudta, hogy az állam engedékenyebb a tizenévesekkel szemben. Cumie ezért ügyesen felépített egy szép kis történetet, és közben szorgalmasan azon ténykedett, hogy kiszabadítsa fiát a börtönből. Közben Clyde sem tétlenkedett: annak érdekében, hogy elérje szabadon bocsátását, egy baltával levágta két lábujját (ennek köszönhetően élete végéig sántított). Hat hónappal az eset után anyja sikeresen kérvényezte a szabadlábra helyezését: 1932 februárjában szabadult.

Bonnie és Clyde egyik fegyverét 2012-ben bocsátották árverésreForrás: AFP/Ho

Egyszerűn megvásárolta a tisztviselőket

Cumie meghúzódott a háttérben, és csak akkor lépett a nyilvánosság elé, ha a közös érdekeik ezt kívánták. Clyde idősebb bátyja, a pulykalopásban bűntárs Buck ügyesen szerzett pénzt a „közös a feladatokhoz". Többek között benzinkutakat és üzleteket fosztott ki. Cumie ezekből finanszírozta Clyde ügyvédjeinek ténykedését, akik szívhez szóló mesét kreáltak arról, hogy miután a nő özvegyé vált, a fia segített neki a megélhetése biztosításában, és a rablásokkal nyilvánvalóan csak a nem megfelelő eszközöket választotta.

"Viccelődő" gengszterekForrás: Origo

Cumie természetesen igen messze állt az özvegységtől, és Henryvel hamarosan átköltöztek egy nyugat-dallasi apró, saját kezűleg épített házba, ahol Clyde apja egy saját benzinkutat is kialakított és üzemeltetett. Amikor Clyde-ot 1932-ben szabadlábra helyezték, a bíróság úgy fogalmazott: „Barrow még csak 18 éves volt, amikor bajba került, és most azért mehet haza, hogy támogassa és gondozza az anyját".

Minden pillanatban a fia miatt aggódott

A szabadulása utáni első évben Clyde nevét legalább négy gyilkossággal, több emberrablással és rablással hozták összefüggésbe. Az anyja azonban minden alkalommal megvédte őt. Egy, a Dallas Daily Times Heraldnak adott interjújában egyenesen ünnepi ajándékként beszélt róla, aki „egyszerűen beállított a benzinkútra karácsonykor azért, hogy megölelje és megcsókolja az édesanyját". Eközben hangot adott az aggodalmainak is, miszerint minden pillanatban attól retteg, hogy a fia meghalhat.

Később egyszer sírva nyilatkozott az egyik bulvárlapnak, akik Clyde bűntetteiről kérdezték. Még ekkor is mélyen elutasította, hogy fia bűnöző lenne. Ennek igazolásaként felelevenítette az egyik beszélgetésüket.

Fiam, tényleg te vittél véghez mindent, amiről az emberek beszélnek?" – kérdezte állítólag Cumie Clyde-tól.

Anya, én soha nem tettem semmi rosszat. Főleg nem öltem meg senkit" – válaszolta a fiú.

A szitává lőtt kocsiForrás: Origo

Ráadásul a már említett bírósági tárgyaláson Cumie egyenesen azt állította, hogy nem ismeri Bonnie-t, aki a rablásokban segített a fiának, és arról sincs tudomása, hogy Clyde ismerte volna ezt a nőt.

„Mindenki kedveli Clyde-ot" – folytatta, miközben zokogva megmutatta a fiú néhány családi fotóját az esküdteknek. – „Clyde nem gyilkos".

Igazi szerelmi történet bontakozott ki

Bonnie és Clyde a férfi szabadulását követő két évben számos bankot és üzletet fosztott ki Texas, Louisiana és Oklahoma államok területén. A szerelmespár gyorsan reflektorfénybe került: előszeretettel fotózták magukat, hogy ezzel is fenntartsák a „kemény gengszter imázst". Fényképeik hamar bejárták az amerikai médiát.

A halott szerelmesekForrás: Origo

A könyörtelen bűnözőpáros közben egy terjeszkedő bűnbandát is irányított, és céljaik elérése érdekében nem riadtak vissza semmitől: raboltak, fosztogattak, embereket raboltak el, gyilkoltak, foglyokat szabadítottak ki a börtönből.

A törvényen kívüli szerelmespár ténykedését a rendőrség is egyre nagyobb figyelemmel kísérte, és 1934 májusában szó szerint szitává lőtték Bonnie és Clyde autóját.

167 golyónyomot számláltak meg a rendőrök.

Az eset előtt Clyde vezetett, Bonnie szendvicset eszegetett mellette, és mit sem sejtve megálltak. Ez volt az utolsó pillanatuk együtt, élve. Így ért véget a kétéves szerelmes ámokfutás. Külön temették el őket két dallasi temetőben, messze egymástól.