A 42 éves brit nő még 14 éves korában sérült meg egy tollaslabdajáték során. A szemébe helyezett kontaktlencsének ezt követően nyoma veszett. Csak 28 évvel később találták meg az orvosok, nem is akárhol.

A nő azért fordult orvoshoz, mert szemhéja hat hónapja meg volt duzzadva. Az orvosoknak sikerült egy apró csomót kitapintania, akkor azonban még nem tudták, mivel is van dolguk. Végül az MRI-felvétel egy néhány milliméteres kiterjedésű cisztát mutatott ki a bal szem fölött.

A ciszta eltávolítása után egy nem várt meglepetés fogadta a szakembereket: abban ugyanis egy törött, kemény kontaktlencsét találtak.

Forrás: BMJ Case Reports 2018

Természetesen a nő elsőre nem emlékezett vissza, hogyan is került a szemhéjba a lencse, édesanyjának azonban eszébe jutott a 28 évvel ezelőtti baleset, ami elmozdíthatta a látást elősegítő orvosi eszközt. A lencse elvesztése után a nő nem viselt többé kemény kontaktlencsét.

A törött kontaktlencse közel 30 év után került előForrás: BMJ Case Reports 2018

Hogy csak miért most, 30 évvel később okozott problémát a szemhéjba ragadt kontaktlencse, nem tudni. Az esetet a BMJ Case Reports orvosi szakfolyóiratban mutatták be.