A globális klímaváltozás miatt még szélsőségesebb időjárásra, hőhullámokra, bozóttüzekre, viharokra és szárazságra kell felkészülni - figyelmeztetett csütörtökön Ausztrália vezető tudományos testülete, a CSIRO.

Egy évszázad tíz legmelegebb évéből nyolc 2005 után volt

Ausztrália klímája és a kontinenst övező óceánok hőmérséklete 1910 óta egy Celsius-fokkal nőtt. "Adataink azt jelzik, hogy

a globális trendeknek megfelelően Ausztrália klímája is tovább melegszik,

a mérések kezdete óta feljegyzett tíz legmagasabb hőmérsékletű évből nyolc 2005 után következett be" - hangsúlyozta Helen Cleugh, a CSIRO klímatudományi központjának igazgatója a szervezet jelentésében.

Forrás: csiro.au

Az igazgató szerint a felmelegedést a légkörbe jutó egyre több üvegházhatású gáz, köztük a szén-dioxid okozza, amely főként a fosszilis üzemanyagok és fűtőanyagok elégetéséből származik.

Csaknem megduplázódott a légkörbe jutó szén-dioxid

Az elmúlt 40 évben Tasmániában végzett mérések is igazolták, hogy a légkörbe jutó szén-dioxid mennyisége nő, és 2016 óta tartósan 400 ppm fölött van.

bozóttűzForrás:australiangeographic.com.au

Az iparosodás kezdete, az 1750-es évek előtti állapotokhoz képest 46 százalékkal nőtt globálisan a légkörbe jutott szén-dioxidmennyiség, ez az érték valószínűleg a legmagasabb az elmúlt kétmillió évben. A CSIRO jelentése azt is kiemelte, hogy Ausztrália déli részén az április és október közötti csapadékmennyiség az elmúlt húsz évből 17 év átlaga alá került.

(Forrás: MTI)