Évtizedekig titkolta hőstetteit a brit Schindler

Kindertransport
Sir Nicholas Winton és az egyik megmentettje
Vágólapra másolva!
A második világháború kitörésekor Nicholas Winton fiatal londoni brókerként dolgozott, aki tisztában volt a körülötte zajló eseményekkel. A nácik megszállták Európát, ami miatt a zsidóknak minden nappal egyre nehezebbé vált az élete. Az antiszemitizmust törvényerőre emelték, és napról-napra nőtt az erőszak. Winton az 1938-as csehszlovákiai látogatása után elhatározta, hogy annyi gyereket ment meg, amennyit csak tud. A gyermekmentő akcióban végül 669-en tudták elkerülni a koncentrációs tábort és a biztos halált.
Vágólapra másolva!

Többször tiltakozott a nácik ellen

Sir Nicholas Winton 1909. május 19-én Nicholas Wertheimer (más források szerint Wertheim) néven látta meg a napvilágot Londonban. Szülei két évvel korábban német zsidó bevándorlókként érkeztek Angliába.

Mivel szerettek volna minél jobban beilleszkedni a brit társadalomba, ezért hamarosan Wintonra változtatták a családnevüket, és a kis Nicholast megkeresztelték egy anglikán templomban.

A zsidók elleni atrocitások már 1933-ban elkezdődtek Forrás: commons.wikimedia.org

Bár a fiú az iskoláit még a diploma megszerzése előtt abbahagyta, a több nyelven beszélő Winton könnyedén kapott munkát a pénzügyi szektorban, amelynek segítségével bejárta egész Európát, mielőtt visszatért volna Angliába.

Élesen bírálta a Csehszlovákia felosztását eredményező, és Hitler agresszív szándékait megerősítő müncheni paktumot Forrás: Bundesarchiv

A londoni tőzsdén kezdett el dolgozni brókerként, miközben egyre jobban magával ragadta a politika iránti érdeklődés.

Egyre alaposabb figyelemmel kísérte a nemzetközi ügyeket, és úgy gondolta, hogy a brit kormánynak komolyabban kéne szembe helyezkednie a náci Németországgal.

A londoni metró 1938-ban Forrás: London Transport Museum | by Department for Digital

Nyíltan is szót emelt a Németország, Nagy-Britannia, Franciaország valamint Olaszország között 1938. szeptember 29-én létrejött müncheni egyezmény ellen, aminek Csehszlovákia felosztása lett a következménye.

A legvédtelenebbeken próbált segíteni

Három hónappal később Martin Blake, az akkor 29 éves Winton barátja feltette a kérdést, hogy csatlakozna-e hozzá egy rövid, európai vakációra.

Adolf Hitler az 1938-as müncheni paktumot felrúgva, elhatározta a maradék Csehszlovákia fegyveres megszállását, és "protektorátusként" a harmadik Birodalomba való beolvasztását Forrás: Bundesarchiv

– írta Blake levelében, aki ekkor már a csehszlovákiai Brit Menekültügyi Bizottságnál dolgozott. Barátja alibijéről sem feledkezett meg, amikor a levélben hozzátette: „Ne hagyd otthon a síléceket!"

Náci megszállók bevonulása a csehszlovák fővárosba, 1939. március 14-én Forrás: Wikimedia Commons

A két barát Csehszlovákiába utazott, ahol Blake a cseh menekültek megmentésén dolgozott.

A zsidó családok egyre nagyobb veszélybe kerültek Forrás: commons.wikimedia.org

Winton ekkor találkozott először azokkal a sokkoló, embertelen körülményekkel, amelyek örökre megváltoztatták a gondolkodásmódját.

Míg a britek leginkább Németországban és Ausztriában segítettek a zsidóknak, viszonylag keveset tettek a csehszlovák üldözöttekért, akik között a gyerekek voltak a legsebezhetőbbek. És bár a zsidó bevándorlást a legtöbb nyugati ország szigorúan korlátozta, Nagy-Britannia ritka kivételnek számított.

A britek létrehozták az egyedülálló Kindertransport programot Forrás: Getty Images

A britek az 1938-es év végén, röviddel a németországi kristályéjszaka, a novemberi pogromok,

a központilag megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erőszakhullám után

létrehozták az úgynevezett Kindertransport programot, amely lehetővé tette a 17 éven aluli menekült gyerekek beutaztatását Nagy-Britanniába.

Egy zsidó fogoly kártyája, akit a kristályéjszakán hurcoltak a dachaui táborba (felismerhető a Sch.J. - Schutzhaft Jude - jelölés alapján) Forrás: commons.wikimedia.org

A programnak egyetlen feltétele volt, hogy egy brit családnak kellett fogadnia az országba érkezőt.

Winton pedig azt is elérte, hogy Nagy-Britannia a befogadásért cserébe fejenként 50 fontot biztosítson az államnak: ez a pénz volt egy-egy gyerek hazatérési biztosítéka.

Ideiglenes központot nyitott a nácikkal teli Prágában

Winton azonnal felismerte a programban rejlő hatalmas lehetőséget, és azonnal munkához látott: találkozott a zsidó szülőkkel és összegyűjtött minden információt mintegy ötezer, közvetlen illetve közvetett életveszélyben élő gyerekről.

Megmentett gyerekek kártyái Forrás: Jewish Chronicle/Heritage Images/Getty Images

Tevékenysége közben felkeltette a náci tisztviselők gyanakvását is, akiket azonban Winton – a saját pénzét felhasználva – megvesztegetett.

Az első vonatok elindulása előtt a sikeres határátlépéshez szükséges bürokratikus útvesztőket is be kellett járnia, ami nem volt túl egyszerű a náci megszállás alatt álló Prágában.

Német megszálló csapatok vonulnak be Csehszlovákiába, 1939 márciusában Forrás: Bundesarchiv

Winton azonban hitt abban, hogy a megfelelő eszközök megtalálásával sikeresen kivitelezheti a veszélyeztetett gyermekek kiutaztatását Nagy-Britanniába.

Nem volt könnyű megszervezni a gyerekek utaztatását a náci megszállás alatt Forrás: commons.wikimedia.org

Munkatársaival, Martin Blakekel és Doreen Warrinerrel egy prágai szállodában ideiglenes központot állítottak fel, ahol önkéntesek segítségével listába szedték azoknak a zsidó családoknak nevét,

akik szerették volna biztonságos helyre juttatni gyermekeiket.

Végül több mint kilencszáz fiút és lányt regisztráltak a Kindertransport számára.

Embert próbáló munkára vállalkozott Winton családja

Több száz fiatal biztonságos elutaztatásához a nácik által megszállt Csehszlovákiából egy másik országba, azonban gondos tervezésre volt szükség. A brit kormány befogadáshoz kapcsolódó szigorú feltételei sem könnyítették meg az embermentők dolgát.

A gyerekek csupán egyetlen kis csomaggal keltek útra az ismeretlen felé Forrás: Imagno/Getty Images

Winton visszatért Angliába, táskájában a cseh gyermekek fotóival és adataival.

Néhány szerencsést a brit rokonok várták, a legtöbb esetben azonban Winton keresett számukra befogadó családot. Az embert próbáló munkában a barátai, és a családja is segítette.

Német megszállók bevonulása Prágába, 1939. március 14-én Forrás: History.com

A kis csapatnak nem volt könnyű dolga: az országba érkező gyerekek ugyanis zsidó, illetve nem zsidó származású családokhoz is kerültek, ami vitát generált Winton valamint néhány angliai zsidó vezető között.

Az első csoport 1939. március 14-én indult el Csehszlovákiából,

és ez volt az egyetlen, amely nem vonattal, hanem repülőgéppel érte el Angliát. Egy nappal később azonban a nácik bevonultak a müncheni konferencián megcsonkított „maradék” Csehország területére, ezzel pedig a Versailles-ban létrehozott csehszlovák állam gyakorlatilag megszűnt létezni.

Nyolc vonattal mintegy hétszáz gyereket mentettek meg

Az első vasúti szerelvény 1939. július 1-jén indult el, amelyen összesen 241 gyermek utazott. Bármilyen paradox is, de biztonságuk érdekében a szerelvény a náci Németország szívén haladt át. A következő öt hónapban még további hét vonat indult, és

a nyolc szerelvény összesen 669 zsidó gyermeket szállított az új élet reménye felé.

Összesen 699 gyerek érkezett meg biztonságban Londonba Forrás: commons.wikimedia.org

A figyelemreméltó siker ellenére Winton nem elégedett meg ennyivel: még egy utolsó, kilencedik transzportot is tervezett, amely 1939. szeptember 3-án indult volna el Prágából, kétszázötven gyerekkel.

Az 1942 januári titkos wannsee-i konferencián a nácik elhatározták az európai zsidóság fizikai megsemmisítését Forrás: Bundesarchiv/O.Ang.

A sors azonban úgy hozta, hogy Nagy-Britannia pont aznap üzent hadat Németországnak, Hitler lengyelországi agressziója miatt.

Az utolsó vonat utasai valószínűleg koncentrációs táborba kerültek Forrás: commons.wikimedia.org

Így ez a vonat már nem hagyhatta el a prágai pályaudvart,

és ezzel a Kindertransport program megszűnt létezni, a határokat pedig lezárták.

Hitler a Lengyelország elleni 1939 szeptemberi, győztes villámháború után szemlét tart csapatai felett Varsóban Forrás: Bundesarchiv

A vonatra felszállt mind a kétszázötven gyermek eltűnt, valószínűleg koncentrációs táborba kerültek.

Valamennyi gyermek Nagy-Britanniában nőtt fel

A háború kitörése után Winton lelkifurdalással küzdött: egyszerűen nem tudta megbocsátani magának az utolsó, kétszázötven gyermek eltűnését.

A Vöröskeresztnél vállalt munkát, sokat jótékonykodott, majd a Királyi Légierőben (RAF) szolgált.

Sir Nicholas Winton és az egyik megmentettje 1939-ben Forrás: commons.wikimedia.org

Céljait és személyes törekvéseit a háború után sem feledte: folytatta humanitárius erőfeszítéseit,

és csatlakozott az újonnan alakult Nemzetközi Menekültügyi Szervezethez, majd együttműködött a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (IBRD). Itt találkozott jövőbeli feleségével, a dán születésű Grete Gjelstrupdal is. A házaspár az angliai Maidenheadben telepedett le és három gyerekük született.

A zsidó gyerekek hálásak voltak megmentőjüknek Forrás: Bundesarchiv/O.Ang.

A háború után Winton ismét a pénzügyi szektorban helyezkedett el, de mélyen hallgatott a cseh Kindertransportban betöltött szerepéről.

A titkát egészen 1988-ig sikerült megőriznie, amikor Winton felesége, Grete talált egy albumot, benne az összes, 669 megmentett zsidó gyermek nevével és fényképeivel, valamint a brit fogadó családok adataival. Mint kiderült, a megmentett gyerekek kivétel nélkül Nagy-Britanniában nőttek fel.

Az idősödő Sir Nicholas Winton gyakran látogatott vissza Prágába Forrás: hu.wikipedia.org

Grete titokban megszervezett egy összejövetelt, ahol a mit sem sejtő Wintont „védencei" várták és köszöntötték meleg szeretettel.

Részlet Spielberg epikus mozifilmjéből, a Schindler listájából. Sir Wintont sokan az 1200 zsidót megmentő Oskar Schindlerhez hasonlítják Forrás: AFP/Collection Christophel/AMBLIN / Universal Pictures

A nagy esemény szervezésében továbbá férje áldozatos munkájának nyilvánosságra hozásában az asszony segítségére volt Elizabeth Maxwell holokauszt-szakértő, egy akkori híres lapkiadó vezetőjének a felesége. Az idős férfi nem is sejtette, hogy a körülötte ülők mind a „gyerekei”, és a meghatottságtól eleredtek a könnyei.

A drámai, megható pillanat 2'23"-nál: Van valaki a közönségben, aki Nicholas Wintonnak köszönheti az életét? Ha igen, kérem álljon fel!

Több mint ötezer leszármazott mondott neki köszönetet

Winton hamarosan a figyelem középpontjába került és egyre többen szóltak elismerően áldozatos tettéről.

Néhányan az ezerkétszáz zsidót megmentő Oskar Schindlerhez

és a magyar zsidók kimenekítésében hősi szerepet vállaló Raoul Wallenberg svéd diplomatához hasonlították, ám Winton szerényen „minimálisra" értékelte saját tevékenységét a „nagyokhoz" képest.

Szobrot állítottak Sir Nicholas Wintonnak a prágai pályaudvaron - itt indult minden Forrás: commons.wikimedia.org

II. Erzsébet angol királynő 2003-ban lovaggá ütötte embermentő tevékenységéért, amit további elismerések követtek:

a cseh csillagászok egy újonnan felfedezett kisbolygót neveztek el róla,

majd 2014-ben Milos Zeman cseh köztársasági elnök a nemzet legnagyobb megtiszteltetését jelképező, Fehér Oroszlán Rend tagjává avatta.

Az egyik leszármazott, Jan Hunat mond köszönetet Sir Nicholas Wintonnak Forrás: commons.wikimedia.org

A csehek 2009. szeptember 1-jén meglepetéssel is készültek:

a Kindertransport 70. évfordulóján egy különleges „Winton-vonat” indult a prágai pályaudvarról Londonba,

a szerelvényeken olyan emberekkel, akiket egykor Winton áldozatos tevékenysége mentett meg.

Az embermentő akció emlékére elindított, feldíszített "Winton-vonat" Forrás: Wikimedia Commons

Három nappal később maga Sir Winton, az akkor már századik életévét betöltött megmentőjük fogadta őket pont úgy, ahogy 1939-ben.

Sir Nicholas Winton halálakor ezrek rótták le tiszteletüket a prágai emlékművénél Forrás: commons.wikimedia.org

Az egykori fiataloknak (akiket szeretetteljesen „Winton gyermekeinek” neveznek), ma már több mint ötezer közvetlen leszármazottja él.

Sir Winton megmentettjeinek leszármazói között, 2007-ben Forrás: Wikimedia Commons

A brit Schindler 2015. július elsején, 106 évesen halt meg: azon a napon, amikor a legtöbb gyereket szállító vonat elindult Prágából.