Elpusztult az első holdlakó

XINHUA PHOTOS OF THE DAY cn
(190116) -- BEIJING, Jan. 16, 2019 (Xinhua) -- Undated image sent by China's Chang'e-4 probe shows one of the cotton seeds carried to the moon by the probe has sprouted on the moon. The sprout is the result of the first mini biosphere experiment on the moon pioneered by China's Chang'e-4 mission after making the first-ever soft landing on the far side of the moon. (Xinhua)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban nagy lelkesedéssel számolt be arról a külföldi és hazai sajtó egyaránt, hogy sikeresen kihajtott a kínai kutatók által a Holdra juttatott magvak egyike. Sajnos a kicsiny növény nem sokáig bírta a Hold mostoha környezetét – alig egy nappal a kikelés után elpusztult a gyapot.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a Holdon tartósan meg szeretnénk vetni a lábunkat, szükség van arra, hogy növényeket termesszünk az égitesten. Ennek egyik próbája volt a Csang'o-4 küldetése: az űreszköz magvakat vitt egy apró tartályban égi kísérőnkre. A 18 centis, vödörszerű konténerben elég levegő, víz és talaj van ahhoz, hogy az organizmusok életfolyamatai beinduljanak.

Kezdetben valóban minden jól alakult, a napfény hatására az egyik gyapotmag kihajtott, ám mikor az éjszaka eljött,

a kicsiny növény megadta magát a – 170 Celsius-fokos, brutális hidegnek.

A kutatók ugyanakkor nem lettek szomorúak az eredménytől, körülbelül erre a forgatókönyvre számítottak.

– nyilatkozta Hszie Genghszin, a kutatás vezetője.

Az éjszaka beköszöntével a Csang'o-4 is álomba szenderült. A Holdon az éjszaka nagyjából két hétig tart, a napfelkeltével a kutatóeszköz is újra aktivizálja magát.

Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Xinhua

Kicsiny ökoszisztémát akartak kiépíteni

A Csang'o-4 többek között gyapotot, burgonyát, lúdfüvet, muslicapetéket, valamint élesztőt vitt a Holdra. A szakértők abban reménykedtek, hogy a növények oxigént állítanak elő a muslicák számára, akik az élesztőt elfogyasztva szén-dioxidot biztosítanak a fotoszintetizáló szervezeteknek. Arról, hogy a többi mag és a peték sorsa mi lett, a Kínai Űrkutatási Hivatal nem közölt információkat.

(Guardian)