Csak Isten és a tenger tudja, hogy mi történt a nagy hajóval

Bermuda-háromszög
Vadabbnál vadabb elméletek születtek az itt munkálkodó, és hajókat illetve repülőgépeket mélybe húzó állítólagos természetfeletti erőkről
Vágólapra másolva!
A megmagyarázhatatlan földöntúli jelenségek létében hívők számára a rejtélyes repülőgép- illetve hajóeltűnések miatt híressé vált Bermuda-háromszög valóságos ikonnak számít. Legutóbb 2017. májusában érkezett hír arról, hogy egy Puerto Ricóból felszállt két hajtóműves Mitsubishi MU-2B típusú túragép Florida felé tartva mind a négy utasával a fedélzetén eltűnt az „ördög háromszögében”,mindenféle problémára utaló jel nélkül. A szkeptikus szakértők szerint a Bermuda-háromszög csupán a média által felfújt fantazmagória, más kutatók azonban óvatosabbak, és valódi természeti jelenségre vezetik vissza az eltűnések egy részét.
Vágólapra másolva!

Igazából csak az 1970-es évektől vált ismertté az „ördög háromszöge”

Eddig a 2017. május 15-én történt légi katasztrófa számít a legutolsónak azoknak a nem egyszer rejtélyes hátterű baleseteknek a hosszú sorában, amelyek az úgynevezett Bermuda-háromszögben, azaz az Atlanti-óceán Puerto Rico, a Floridai-félsziget déli csücske, valamint a Bermuda-szigetek által határolt térségében történtek az elmúlt bő másfél évszázadban.

A Bermuda-háromszögnek nevezett terület, a rejtélyesnek tartott eltűnések nevezetes helyszíne Forrás: Google Earth

Az ördög háromszögeként is emlegetett terület rejtélye – a népszerű vélekedéssel szemben – azonban egyáltalán nem régi keletű.

Abban az összefüggésben, hogy a terület valamiféle megmagyarázhatatlan, hajókat és repülőgépeket eltüntető titokzatos erők helyszíne lehet, először csak 1950-ben lehetett hallani.

Az "ördög háromszögéről" csak az 1950-es évek óta beszélnek Forrás: Bermuda Triangle Wall Paper

Ebben az évben, szeptember 16-án jelent meg ugyanis E. Johnson amerikai újságíró cikke az Associated Pressben, amely – tárgyi tévedésektől sem mentesen - az 1950 áprilisában,

Jacksonville magasságában nyomtalanul eltűnt Sandra teherhajó esetét boncolgatta.

Maga a Bermuda-háromszög elnevezés még későbbi, ami Vincent Hladis 1964-ben publikált cikkének címéből származik.

Vadabbnál vadabb elméletek születtek az itt munkálkodó, és hajókat, illetve repülőgépeket mélybe húzó állítólagos természetfeletti erőkről Forrás: Tech Explorist

A Bermuda-háromszög mint fogalom még ennél is később, igazán csak 1974-től vált ismertté a nagyközönség számára.

Charles Berlitz amerikai szerző 1974-ben megjelent könyve után vált igazán ismertté a Bermuda-háromszög Forrás: Wikimedia Commons

Ebben az évben jelent meg ugyanis Charles Berlitz nagy visszhangot kiváltó, The Bermuda Triangle (A Bermuda-háromszög) című könyve, amelyben az amerikai szerző a térségben történt, és szerinte többnyire megmagyarázhatatlan hátterű titokzatos eltűnési eseteket gyűjtötte össze.

Fogalmunk sincs, hol vagyunk!

A legendás Atlantisz kérdését is vehemensen kutató szerző, Berlitz Bermuda-háromszögről írt könyvében dokumentált esetek közül

talán az amerikai haditengerészeti légierő 19. repülő rajának a históriája vált a leghíresebbé.

Az 1945 decemberében nyomtalanul eltűnt torpedóvető gépek története sok mindenki, köztük a világhírű amerikai filmrendező, Steven Spielberg fantáziáját is megmozgatta.

Még a világhírű filmrendező, Steven Spielberg fantáziáját is megmozgatta a 19-es repülőraj esete Forrás: WALT DISNEY / AMBLIN ENTERTAINMENT / ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 / AFP

Az elhíresült 19. repülőraj ugyanis Spielberg Harmadik típusú találkozások című nagy sikert aratott filmjében is felbukkan.

Dokumentált tény, hogy az amerikai haditengerészet (U.S. Navy) öt Grumman TBF Avenger típusú torpedóvető gépe 1945. december 5-én délután 14 óra 10 perckor, kiváló repülési körülmények között szállt fel gyakorlórepülésre a Fort Lauderdale-i katonai repülőtérről, Charles C. Taylor hadnagy, repülőoktató parancsnoksága alatt.

Fort Lauderdale-ben állomásozó torpedóvető pilóták 1945-ben, a decemberben eltűnt 19-es repülőraj személyzetével együtt Forrás: History

Berlitz interpretálása szerint 15 óra 45 perckor érkezett be tőlük az első olyan üzenet, amelyben a kötelékparancsnok azt jelentette az irányításnak,

hogy a kiváló látási viszonyok ellenére sem tudnak tájékozódni, és nem látják a szárazföldet,

holott a repülési terv szerint már meg kellett volna kezdeniük a leszállást.

A raj mind az öt gépének örökre nyoma veszett Forrás: U.S. Navy Archive Photo

A rendelkezésre álló dokumetumok szerint a Fort Lauderdale-i torony 16 óra 25 perckor vette Taylor hadnagy utolsó üzenetét: „ Fogalmunk sincs, hol vagyunk. A támaszponttól körülbelül 225 mérföldnyire északkeletre kell lennünk... olyan mintha...”- és itt hirtelen megszakadt az adás.

Martin Mariner PBM haditengerészeti hidroplán Forrás: Wikimedia Commons

A raj keresésére 19 óra 27 perckor felszállt Martin Mariner hidroplánnal nem egészen fél órával később, 19:50-kor szintén megszakadt az összeköttetés.

Charles Berlitz nem bontja ki a valóság minden szálát

Berlitz könyvében mindkét eltűnést megmagyarázhatatlan esetként interpretálta, a 19-es repülőraj története így is maradt meg a közvélemény tudatában, annak ellenére, hogy a helyzet jóval árnyaltabb annál, mint ahogyan az eltűnésről Berlitz írt.

A haditengerészet hivatalos vizsgálata szerint Taylor hadnagy egyszerűen eltévedt

a tapasztalatlan, zöldfülű pilótákból álló rajával, és az üzemanyag kifogyása miatt zuhantak le.

Grumman TBF Avanger torpedóvető repülőgépek Forrás: U.S. Navy Archive Phot

Az irányítással folytatott beszélgetést hangszalagon rögzítették, és a Berlitz által fentebb idézett mondatokat nem is tartalmazta a szalag,

ellenben Taylor hadnagy a rádióiránytű megbolondulására, elromlására panaszkodott,

ami miatt egyértelmű, hogy a pilóták navigációs problémával küzdöttek.

A 19-es raj két torpedóvető gépe, egykorú fotón. A hivatalos vizsgálat szerint Taylor hadnagy és raja egyszerűen eltévedt Forrás: U.S. Navy Archive Phot

A mentésre kiküldött Martin Mariner kutatóhidroplán eltűnésének körzetében haladó teherhajó kapitánya

pedig egy robbanásra utaló tűzgömbről számolt be,

nagyjából abban az időpontban, amikor a hidroplánnal megszakadt az összeköttetés. Ami viszont tény, hogy az öt Avenger maradványa soha nem került elő.

Az örökre eltűnt Star Ariel esete viszont elgondolkodtató

A Bermuda-legendárium egy másik, ugyancsak híressé vált esete a Star Ariel eltűnése. A Star Ariel nevű Avro Tudor-IV típusú, 32 üléses négymotoros utasszállító gép 1949. január 17-én szállt fel Bermudáról, ahonnan a jamaicai Kingstonba tartott. Az időjárás nyugodt és csendes volt, abszolút ideális a repüléshez.

Avro Tudor-IV típusú négymotoros utasszállító gép Forrás: Wikimedia Commons

Az öt és félórás útra az Avro Tudor tízórás repülést biztosító üzemanyagot tankolt fel, tehát bőséges tartalékokkal rendelkezett.

A gépparancsnok, McPhee kapitány – helyi idő szerint – 9 óra 42 perckor vette fel utoljára a kapcsolatot a bermudai légi irányítással, jelezve, hogy átvált a kingstoni távolkörzeti irányítás frekvenciájára. Ezután többé nem jelentkezett, és a Tudor-IV-esnek mindörökre nyoma veszett.

A Star Ariel új, mindössze kétéves gép volt, kifogástalan műszaki állapotban Forrás: Wikimedia Commons

A katasztrófa körülményeit kivizsgáló bizottság szakértői a karbantartási dokumentációban nem találtak semmilyen korábbi, komolyabb műszaki meghibásodásra utaló bejegyzést,

egy esetleges konstrukciós hiba lehetőségét pedig kategorikusan kizárták.

A rejtélyes körülmények között eltűnt Ariel Star fotója Forrás: Bermuda Triangle

Az alig két éve gyártott, ezért szinte még vadonatújnak számító Star Ariel kifogástalan műszaki állapotban, gyenge hátszéllel, és mint említettük, bőséges üzemanyag-tartalékkal repült az utolsó útján.

Máig tisztázatlan, hogyan pusztulhatott el a Star Ariel (a kép illusztráció) Forrás: Bermuda Trangle

Amíg az irányításnak fennállt a géppel a kapcsolata, a személyzet nem jelzett semmilyen műszaki vagy meteorológiai problémát.

A hivatalos vizsgálat nem tudta kideríteni a baleset okát, az Avro Tudor-IV roncsai pedig sohasem kerültek elő.

Csak az Isten tudja, mi történt a nagy hajóval!

Azonban nem csak repülőgépeknek, hanem hajóknak is szép számmal veszett nyomuk a Bermuda-háromszögben.

Nem csak repülőgépek, hanem nagy számban hajók is eltűntek az "ördög háromszögében" Forrás: Bermuda Trangle

A legenda-hívők körében az amerikai haditengerészet Proteus-osztályba tartozó, 165 méter hosszú, és 19 670 tonna vízkiszorítású USS Cyclops szénszállító-teherhajójának 1918 márciusában történt eltűnése az egyik leggyakrabban idézett eset.

Az USS Cyclops, az amerikai haditengerészet kötelékébe tartozó szállítóhajó volt Forrás: U.S. Navy Archive Photo

A hajó 1918. március 4-én futott ki Barbadosból, Norfolk úti céllal. Az USS Cyclops katonai teherszállító hajót rádióval is felszerelték. A sajtó először 1918. április 14-én tudósított az USS Cyclops eltűnéséről.

Az első hírek szerint a hajó nyugodt, tiszta időben haladt célkikötője felé, és az eltűnése előtt nem adott le rádión vészjelzést.

Az esetleges német tengeralattjáró-támadás lehetőségét a haditengerészet kategorikusan kizárta; a kérdéses időszakban egyetlen U-Boot sem portyázott a körzetben.

Kizárható volt, hogy német torpedótámadás áldozatául esett volna a hajó (a kép illusztráció) Forrás: Origo

A haditengerészeti vizsgálóbizottság a további lehetséges verziókat, a legénység lázadását, illetve azt, hogy a német származású Woorley kapitány átjátszotta volna a hajót a németek kezére ugyanúgy elvetette,

mint a fedélzeten a rakomány miatt bekövetkezett kémiai eredetű robbanás lehetőségét.

A nagy port felvert ügyben még a Fehér Ház is megszólalt.

Woodrow Wilson amerikai elnök is megszólalt az USS Cyclops eltűnésének ügyében Forrás: Wikimedia Commons

Woodrow Wilson amerikai elnök megjegyzése szerint

Az USS Cyclops eltűnése tehát ideális hivatkozási alapnak számított a legendahívők körében arra, hogy az esetet - a többi, a Bermuda-háromszögben történt eltűnéssel együtt -, ismeretlen természetfeletti erők számlájára írják.

Fél évszázaddal később felbukkan az eltűnt Cyclops

1968-ban, az elsüllyedt USS Scorpion amerikai atom-tengeralattjáró felkutatására szervezett expedíció egyik tagja,

Dean Hawess Norfolktól 120 kilométerre keletre 60 méteres mélységben egy ismeretlen, nagyméretű teherhajó roncsára bukkant,

amelyet a Cyclops roncsaként azonosítottak.

Az USS Scorpion atomtengeralattjáró roncsa felkutatásának „melléktermékeként” került elő a Cyclops is Forrás: U.S. Navy Archive Photo

A roncs helyzetéből arra a következtetésre jutottak, hogy a hajó jóval lassabban haladt a normál utazósebességénél, aminek az egyik hajógép meghibásodása lehetett az oka. A számítások szerint az USS Cyclops így a tervezettnél később, március 10-én érhetett az elsüllyedés körzetébe,

ahol a korabeli meteorológiai feljegyzések szerint heves vihar tombolt.

Az USS Cyplos fél évszázaddal az eltűnése után került elő az óceán aljzatán Forrás: U.S. Archive Photo

Ezért fél évszázaddal az USS Cyclops eltűnése után, a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a heves vihar végezhetett a hatalmas hajóval.

Erős vihar végezhetett az USS Cyclopssal, bár rejtély, hogy a hajó miért nem adott le vészjelzést és helyzetjelentést ( a kép illusztráció) Forrás: Bermuda Triangle

Hogy a kapitány miért nem adott le rádión vészjelzést, illetve helyzettájékoztatást, az mind a mai napig homályba maradt.

Nem egyéb mesterségesen gerjesztett és életben tartott legendánál

Berlitz könyvében, a Bermuda-háromszögben dokumentált eltűnések mögött a természetfeletti erőket sejtető teóriájának kritikájára nem kellett túl sokat várni; Lawrence David Kusche már 1975-ben

részletesen cáfolta, hogy a gyakran idézett eltűnési esetek hátterében rejtélyes erők munkálkodnának.

1979-ben kiadott, „ A Bermuda-háromszög rejtélye (cáfolva)" című könyvében tette közzé részletes kutatómunkájának eredményeit.

Lawrence D. Kusche Forrás: Pinterest

Kusche mindenek előtt rámutatott arra, hogy Berlitz

igencsak nagyvonalúan kezelte a Bermuda-háromszög fogalmát,

olyan eseteket is ide sorolva, amelyek bizonyíthatóan több száz, de gyakran sok ezer kilométer távolságra történtek a kérdéses területtől.

Kusche szerint Berlitz régi hajós legendákat és irodalmi műveket is forrásként kezelt Forrás: Pinterest

Alapos elemzésnek vetette alá Berlitz forrásait is, megállapítva,

hogy a szerző gyakran semmivel alá nem támasztható, irodalmi jellegű írásokat kezelt hiteles forrásként,

illetve többször hivatkozott olyan eltűnt vízi járművekre is, amelyek valójában nem süllyedtek el, illetve egyetlen hajózási regiszterben sem szerepeltek.

Charles Berlitz eltűnési teóriáját Kusche felfújt és a tényekkel hadilábon álló szenzációhajhászásnak minősítette Forrás: Bermuda Triangle

Lawrence David Kusche Berlitz teóriáját olyan abszurd elméletnek nevezte, mintha az egy év alatt Arizona államban történt összes autóbelest hátterében egyetlen okot feltételeznénk. Kusche arra is rámutatott, hogy a statisztikák, köztük

a feltétlenül megbízható londoni Lloyds adatai szerint, nagy átlagban semmivel sem történt több baleset, illetve eltűnés a Bermuda-háromszögben,

mint a világtenger nagyobb hajóforgalommal érintett más területein.

Kusche statisztikai elemezéssel kimutatta, hogy a Bermuda-háromszögben nem következik be több eltűnés, mint a világtenger más részein Forrás: Bermuda Traingle

Ez a terület közismert a hírhedt trópusi viharairól,

az eltűnések egy jó része az itt tomboló hurrikánokra,

nem pedig valamiféle földönkívüli erőkre vezethető vissza.

A karibi térségben igen gyakoriak a pusztíító erejű hurrikánok Forrás: Origo

Lawrence David Kusche végkövetkeztetése szerint a Bermuda-háromszög nem egyéb, mint mesterségesen gerjesztett és életben tartott legenda.

Infrahangok a navigációs műszerek megbolondulásának hátterében

Ám annak ellenére, hogy valóban számos eltűnés okát sikerült tisztázni, illetve pontosan megmagyarázni, mégis maradtak olyan esetek, amelyeknél sem a forráskritikai elemzések, sem pedig a lefolytatott, mindenfajta szenzációs szálat eleve kirekesztő hatósági vizsgálatok

sem szolgáltak megnyugtató magyarázattal a légi vagy vízi járművek eltűnésére.

Az 1994-es Olívia-hurrikán belsejében 408 km/órás sebességet mértek. A hurrikánok igen erős infrahang hatást keletkeztethetnek Forrás: NASA

Számos esetnél – elsősorban a légi baleseteknél – visszatérő momentumnak számít az iránytű, illetve a rádió-navigációs eszközök „megbolondulása", és ezzel összefüggésben a tájékozódás elvesztése.

Úgy tűnik, hogy sikerült erre a szokatlan jelenségre a tudományos közvélemény által is elfogadott magyarázatot találni,

Vlagyimir Azsazsa orosz oceanográfus infrahangelméletével.

Vlagyimir Azsazsa orosz oceanográfus kutatási kimutatták, hogy a heves tengeri viharok erős infrahangokat keletkeztetnek Forrás: Bermuda Trangle

Azsazsa megfigyeléseken alapuló konklúziója szerint, a térségben gyakori heves viharok – a speciális helyi körülményekre is figyelemmel - gyakran erős infrahangokat keltenek. (Az infrahangok az emberi fül számára érzékelhetetlen, 16 Hertz alatti hanghullámok.)

A tengeráramlások illetve a víz hirtelen hőmérséklet változása is infrahangot generál Forrás: Origo

A tudós szerint az infrahangjelenséget nemcsak a viharok,

hanem a tengervíz hőmérsékletének gyors megváltozása,

illetve a feszín alatt keletkező (szintén a hőmérséklet-változással összefüggő) ellenáramlatok is kiválthatják.

Atlantisziak és ufonauták helyett

A térségben a Golf-áramlat miatt igen gyakori a tengervíz hőmérsékletének gyors változása, ami a NOAA (National Oceanographic and Atmospheric Administration, Nemzeti Oceanográfiai és Légkörkutatási Hivatal) vizsgálatai szerint erős, esetenként akár több ezer kilométeres távolságra eljutó infrahang jelenséget vált ki.

A vörös szín mutatja, milyen meleg a Golf-áramlat vize Forrás: NASA Visible Earth

Dr. Freeman Hall, a NOAA Légkörkutatási Laboratóriumának légköri akusztikus programvezetője megerősítette, hogy komoly viharok is kiválthatják ugyanezt a jelenséget, amelyek szélsőséges esetben halált okozhatnak.

A Golf-áramlat "szülőhazája" a karibi térség, a nagy tengeráramlás pedig a Bermuda-háromszög területét is érinti Forrás: Corcoran

Az erős infrahanghatás nemcsak a navigációs műszereket bolondíthatja meg,

hanem egy Franciaországban elvégzett kísérlet szerint komolyan károsíthatja a hajók szerkezetét is.

Az erős infrahangok megbolondíthatják a repülőgépek navigációs műszereit, és komoly szerkezeti sérülést okozhatnak a hajók testében Forrás: Bermuda Triangle

Az infrahangok élettani hatásáról Azsazsa 1997. november 15-én a következőket nyilatkozta az orosz Nemzeti Figyelő című lapnak, az infrahangokkal kapcsolatban végzett kutatásai alapján: „Az infrahangok egyes helyeken olyan erősek lehetnek, hogy a közelben tartózkodó élőlények elpusztulnak. A halált szívmegállás vagy a vérkeringési rendszer roncsolódása okozza."

A Bermuda-háromszög térségében Azsazsa kutatásai szerint a viharos időszakokban különösen intenzív lehet az infrahangok képződése Forrás: Fantasy Art Design

Enyhébb esetben szédülés, fejfájás és rosszullét, valamint pszichésen pánik, illetve menekülési kényszer léphet fel az infrahangok miatt.

Ez utóbbi hatás magyarázatul szolgálhat a legénység nélkül bolyongó, és a bizonyítékok alapján a személyzet által hirtelen elhagyott „szellemhajók” rejtélyére is.

Az infrahangok okozta pánik magyarázat lehet a tengeren magányosan és elhagyatottan úszó szellemhajók rejtélyére is Forrás: Wikimedia Commons

Úgy tűnik, ha a Bermuda-háromszögben nincsenek is atlantisziak meg tenger alá költözött ufonauták, de működhetnek az általunk eddig még kevéssé kiismert természeti jelenségek.