Bebizonyosodott, hogy a túlzott önkritika állhat a siker útjában

önkritika
Ego vagy önkritika? Egyik sem jó, ha túlzásba visszük
Vágólapra másolva!
A világ legsikeresebb embereit a tudósokról kezdve, a vállalkozókon át a művészekig hajtja a nagyszerű dolgok iránti kielégíthetetlen vágy. Arra törekednek, hogy megváltoztassák a világot és elérjék a csillagokat, amivel csodákat érhetnek el, ám időközben extrém stressznek vannak kitéve, depresszióba eshetnek, ironikussá és motiválatlanná válhatnak. Egy új tanulmány szerint könnyen elbukhatunk az „ideális-önmagunk" felé vezető úton, ha túlzott önkritikát gyakorlunk és a haladás irányára negatív módon összpontosítunk.
Vágólapra másolva!

A valódi önmegvalósítás nem járhat depresszióval

Az Ausztráliában működő Edith Cowan Egyetem kutatói az „ideális-én" és a „tényleges-én" közötti különbség érzéseit tanulmányozták, miközben megkeresték azt is hogy hogyan kapcsolódik ez a depresszió és a szorongás tüneteihez. Kíváncsiak voltak arra is, hogy az önértékelés hogyan veszi ki a részét az önmagunkhoz vezető úton.

Az önkritika hasznos, de veszélyes lehet Forrás: USNEWS

– mondta Joanne Dickson, az egyetem kutatója, az új tanulmány vezető szerzője. – A „tényleges én" pedig az az ember, akinek az aktuális állapotunkban épp hisszük magunkat, a kötelességeinkkel, feladatainkkal és felelősségünkkel.
A kutatók eredményei azt mutatták, hogy amikor a reményeink és kívánságaink nem teljesülnek maradéktalanul és úgy tűnik, hogy

a kívánt pozitív eredmények elvesznek, az növeli az érzelmi sebezhetőségünket és a pszichológiai szorongást.

Hangsúlyozták azonban, hogy a valódi önmegvalósítás nem járhat depresszióval.

Az önkritika megnövekedett szorongáshoz vezet

A szakemberek összesen 138 önkéntes diák (48 férfi, 90 nő) bevonásával végeztek teszteket, akiket arra kértek, hogy soroljanak fel négy melléknevet, amivel le tudják írni a vágyott önmagukat és szintén négyet ahhoz, hogy a jelenlegi személyiségüket jellemezzék.

Ego vagy önkritika? Egyik sem jó, ha túlzásba visszük Forrás: mi-psych.com.au

A résztvevők ezután értékelték, hogy milyen messze érzik magukat az ideális állapottól, majd feljegyezték azt is, hogy mennyire fontos számukra ennek az elérése.

Végül az önkéntesek beszámoltak az aktuálisan érzett negatív szorongásos és depresszióval kapcsolatos érzéseikről.

– magyarázta Dickson a kutatás eredményeit taglalva. – Amikor az aktuális feladataink és felelősségteljes dolgaink nem haladnak az aktuális megítélésünk szerint a megfelelően, akkor az önkritika megnövekedett szorongáshoz, de nem depresszióhoz vezet.

Negatív érzeteink alakulhatnak ki

Az önkritika nagyon fontos szerepet játszik a jólétünkben, mert céltudatosságot nyújthat és segít kikerülni az ego csapdáit. A probléma abban rejlik, amikor túl sokat összpontosítunk a negatív önértékelésre és kritizáljuk magunkat.

A leggyakoribb depressziós tünet legtöbb esetben a nem nyilvánvaló okokból eredő szomorúságérzet Forrás: pexels.com

– mondta Dickson. – Ez tudományosan megfogalmazva azt jelenti, hogy kevesebb időnk marad a reflektív szemléletmódban való részvételre.
Hangsúlyozta azt is, hogy önmagunk „irányításának" megváltoztatása és időnkénti átgondolása hasznos lehet, különösen abban az esetben, ha a negatív önértékelés spiráljába kerülünk. Azt tanácsolja, hogy sokkal inkább kedvesnek kell lennünk magunkkal.
A kutatók eredményeiket a Journal Personality and Individual Differences tudományos folyóiratban publikálták.