Tíz éve panaszkodott hasfájásra egy nő, ijesztő, mit húztak ki belőle

orsóférgesség, ascariasis
A nő beleiben élő hatalmas orsóféreg
Vágólapra másolva!
Egy kínai nő tíz éven át panaszkodott gyomorfájásra, míg végre az orvosok műtétre szánták el magukat. Őket is megdöbbentette, mit találtak a nő beleiben.
Vágólapra másolva!

A 41 éves nő több orvost is felkeresett panaszával a műtét előtti években, de ők nem találtak semmilyen kóros eltérést. Végül az utolsó orvosi konzultáció után a doktorok a műtét mellett döntöttek, hogy megállapítsák a fájdalom okát. Egy 30 centiméteres férget találtak a belében!

„Nem hittem a szememnek" – mondta Li Juan, az operációt végző orvos az AsiaWire hírportálnak. „A belei ideális feltételeket nyújtottak a parazita növekedéséhez, de még akkor is döbbenetes volt személyesen látni az esetet."

A nő beleiben élő hatalmas orsóféreg Forrás: AsiaNews

Miután több tesztet is elvégzett, Juan megállapította, hogy a nő orsóférges fertőzésben (ascariasisban) szenvedett. A parazitával úgy fertőződhet meg az ember, ha az orsóféreg petéivel szennyezett vizet vagy ennivalót fogyaszt. Ezért is kell felforralni a vizet vagy kerülni a bizonytalan eredetű élelmiszerek fogyasztását, ha egzotikus országokba megyünk.

Kifejlett orsóférgek Forrás: medicalnewstoday.com

Az amerikai betegségmegelőző központ (CDC) adatai szerint a világon akár 1,2 milliárd ember is szenvedhet ilyen fertőzésben. A parazita petéi akkor terjedhetnek emberről emberre, ha emberi fekáliát használnak trágyázásra vagy az ürülék ott marad a talajon. Ezért a betegség főleg a kevésbé fejlett országokban fordul elő.