Nem támogatják többé a magzati szöveteken végzett orvosi kutatásokat

magzat
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Véget vet az emberi magzati szöveteken végzett állami orvosi kutatásoknak az amerikai Fehér Ház, figyelmen kívül hagyva a tudósok álláspontját, akik szerint bizonyos egészségügyi problémákra csak így lehetne gyógymódot találni. A döntés az abortuszellenesek számára nagy győzelmet jelent.
Vágólapra másolva!

Az egyetemeken végzett, szövetségi támogatású kutatások egyelőre további ellenőrzések mellett folytatódhatnak, ugyanakkor beszüntettek egy kiemelt egyetemi projektet, mely a szöveteket HIV-kezelések teszteléséhez használta az egészségügyi és szociális minisztérium közleménye szerint.

A változások nem érintik a magántámogatásokból finanszírozott kutatásokat. Magzati szövetet használnak a HIV-vírus és gyermekkori rákbetegségek kutatásához, a rák legyőzésében szerepet játszó, immunrendszert támogató kezelések kutatásához, a zikavírus elleni oltóanyag kifejlesztéséhez.

Nem orvosi indokkal végzett abortusz esetében ezeket a szöveteket egyébként megsemmisítenék.
Az abortuszellenes aktivisták számára prioritás volt, hogy az országos egészségügyi intézet (NIH) beszüntesse a magzati szövet felhasználását. A kormány évtizedek óta támogatta a magzati szöveteket felhasználó kutatásokat, függetlenül attól, hogy párt volt kormányon.

Jelenleg legalább három szövetségi finanszírozású kutatás zajlik, melyek emberi magzatszövetekkel dolgoznak. A kormány által támogatott egyetemi kutatóprojektek között 50 ezerből mintegy 200 alapul emberi magzati szöveteken a közlemény szerint.

(MTI/AP)