Mégsem a Tamu Massif lehet a legnagyobb ismert tűzhányó a bolygónkon

Tamu Massif, legnagyobb vulkán, vulkán
Vágólapra másolva!
Hat éve, 2013-ban robbant be a köztudatba: egy amerikai kutatócsoport felfedezte a bolygó legnagyobb ismert egyedi tűzhányóját. A Tamu Massif méretei miatt akkor „ellopta az elsőségért járó koronát" a hawaii Mauna Loatól, mert a tenger alatti pajzsvulkán területe több mint 300 ezer négyzetkilométer, vagyis több mint háromszorosa Magyarország területének. Ám a Nature Geoscience tudományos lapban most megjelent publikáció szerint "nem is egy igazi vulkán".
Vágólapra másolva!

A Tamu Massif egyáltalán nem lehet pajzsvulkán

A Tamu Massif Japán keleti partjaitól körülbelül 1600 kilométerre fekszik és a legnagyobb tagja egy ott húzódó víz alatti hegyvonulatnak. Az amerikai kutatócsoport még 2013-ban jelentette be – szintén a Nature Geoscience tudományos folyóiratban –, hogy

az óriási pajzsvulkán területe több mint 300 ezer (pontosan 30 085) négyzetkilométer, amely valószínűleg víz alatti vulkánkitörésekkel alakult ki körülbelül 130-145 millió éve.

Tamu Massif, a Föld legnagyobbnak tartott vulkánja Forrás: University of Houston

Akkor a szakemberek biztosak voltak abban, hogy „ez a legnagyobb egyedi pajzsvulkán, amelyet valaha felfedeztek a Földön". A kutatók a legfrissebb vizsgálataik eredményeként arra a következtetésre jutottak, hogy a korábbi kijelentés hibás lehetett, mert

nagyon úgy tűnik, hogy a Tamu Massif egyáltalán nem pajzsvulkán.

Eszerint a koronát visszakapta a Hawaii-szigeteken lévő Mauna Loa, ami körülbelül 60-szor kisebb nála.

Egy óriási, víz alatti hegyvonulat részét képezi

A pajzsvulkánok az alakjukról kapták a nevüket: lapos, a területükhöz képest alacsony képződmények: akkor alakulnak ki, amikor anyaguk, az igen híg bazaltláva túlfolyik a lávató peremén, lezúdul és szétterül a hegyoldalon.

Nevüket a tipikus alakjukról kapták, mivel szélesen elterülő, nagy kiterjedésű alapokkal rendelkező, kis emelkedésű domborulatok.

A Tamu Massif közelről Forrás: University of Houston

Többek között a Mauna Loa is egy pajzsvulkán. Hat éve a kutatók még úgy gondolták, hogy a Tamu Massif is ugyanígy alakulhatott ki, ám az új kutatások szerint tévedtek. A most publikált dokumentum inkább arra utal, hogy ez egy sekély vulkáni rendszer, enyhén lejtős oldallal, ami a különböző tektonikus lemezek között húzódik.

Ez a hatalmas rendszer bizonyos értelemben tényleg a világ legnagyobb vulkánjára engedne következtetni a formáját tekintve, ám a vizsgált vulkanikus jelenségek nem erre utalnak.

A kutatók szerint akkor formálódhatott, amikor a folyamatos vulkáni tevékenység miatt a magma lassan „felnyomakodott", és olyan anyagot eredményezett, ami a kiömlése során a pajzsvulkánhoz hasonlóan szétterült a tengerfenéken.

A Mauna Loa egyik lávaárja Hawaiin Forrás: Wikimedia Commons

Ezt bizonyítják a területen tapasztalt „mágneses anomáliák" is,

amelyek a mérések szerint egyáltalán nem hasonlítanak egy pajzsvulkán mágneses terepvonalaihoz. Ez azt jelentheti, hogy a Tamu Massif önmagában nem egyetlen, önállóan kialakult vulkán, hanem csak a részét képezi egy óriási, víz alatti hegyvonulatnak.