Egy új tanulmány szerint a kutyatartás az egészség egyik titka

kutya
A feltétlen szeretet megnyilvánulás
Vágólapra másolva!
Az emberek több tízezer éven át együtt haladtak a fejlődés útján a kutyákkal. Közös történelmünk során mi magunk és kutya-barátaink is meglehetősen megváltoztak, és párhuzamosan egyre jobbá vált a kapcsolatunk, erősebb lett a kötődés. A kutyatulajdonosok manapság naponta már többször indulnak sétára vagy játékra az ebekkel, és ez nem mellesleg azt is jelenti, hogy emiatt fizikailag aktívabbak lettünk. Így pedig jobb egészségi állapotnak örvendhetünk. Ezt az elképzelést most egy új tanulmány is megerősítette.
Vágólapra másolva!

Jobb az étrendjük és kedvezőbb a vércukor szintjük

A Mayo Clinic Proceedings tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutyatulajdonosok jobb egészségi állapotnak örvendenek a több fizikai mozgás, az aktív kutyás életmódnak köszönhetően. A kutatók összesen 1700 önkéntes egészségügyi mutatóit követték nyomon, akik a Kardiozive Brno 2030 tanulmányban vettek részt, amely

a kardiovaszkuláris egészséggel kapcsolatos különféle adatokat elemezte, többek közt a testtömeg-indexet, az étrendet, a fizikai aktivitást, a dohányzási szokásokat, a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterin szintjét.

A feltétlen szeretet megnyilvánulás Forrás: pxhere.com

A kutatásban a szakemberek összehasonlították a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosainak adatait a mért egészségügyi mutatókkal.

Arra jutottak, hogy a háziállatok (kutyák, macskák, rágcsálók, madarak és egyebek) egyértelműen garantálják a jobb szív- és érrendszeri egészséget, ám az eredmények a kutyatulajdonosok esetében voltak a leginkább észrevehetők és jelentősek.

– mondta Andrea Maugeri, a kutatás társszerzője, a brnoi Szent Anna Egyetemi Kórház és az olaszországi Catania Egyetem Nemzetközi Klinikai Kutatóközpontjának kutatója.

Enyhíthetik a mentális betegségek tüneteit

Mivel egyre több ember szenved szív- és érrendszeri betegségek miatt, ezért a kedvtelésből tartott állatok fontos és hasznos „orvosságot" jelenthetnek.

Meglepő módon az adatok azt is megállapították, hogy a kutyatulajdonosok nagyobb valószínűséggel dohányoznak, ami talán kissé elhomályosítja a kutyatartás pozitív hatásait; bár ezt a kulturális tényezők is torzíthatják, mivel a dohányzás meglehetősen elterjedt a Cseh Köztársaságban.

A rengeteg sétában rejlik a kulcs Forrás: pexels.com

Ráadásul nem ez az első olyan tanulmány, amely arra a következtetésre jutott, hogy a kutyatartás hathatósan a javítja a szív-érrendszeri, valamint a mentális egészséget.

Egy mérföldkőnek számító, svédországi kutatás nemrég közel 3 és félmillió önkéntes egészségügyi mutatóit elemezte 12 éven át. Arra jutottak, hogy a kutyatartás előnyei különösen lenyűgözőek voltak az egyszemélyes háztartásokban, ahol 33 százalékkal sikerült a halálozási mutatókat csökkenteni.

– vetette fel Jose Medina-Inojosa, a tanulmány egyik szerzője. – A kérdésre adott válasz nem teljesen egyértelmű, de a bizonyítékok az első felvetést támasztják alá, míg más tanulmányok megerősítették azt is, hogy háziállatok tartása tartósan enyhítheti a mentális betegségek tüneteit.