Néhány napon belül már a második fiatal dugong pusztult el Thaiföldön

dugong
Mariam.
Vágólapra másolva!
Elpusztult egy elárvult öthónapos dugong, amelyet egy hónapja vetett partra a víz Thaiföld déli részén. A tengeri emlőst meg kellett műteni, mert az emésztőrendszere elzáródott, de nem sikerült megmenteni. A múlt héten egy másik fiatal példány hullott el a beleit elzáró műanyagdarabok miatt.
Vágólapra másolva!

Néhány napon belül már a második fiatal dugong pusztult el Thaiföldön

A tengeri tehenek rendjébe tartozó dugong a veszélyeztetett állatfajok közé tartozik. Az öthónapos hím példányt, amelyet Yamilnak neveztek el, egy állatmenhelyen próbálták meggyógyítani.

Mint kiderült, a beleiben felhalmozódott gáz és a gyomrát elzáró tengerifű miatt került súlyos állapotba,

ami a légzését is akadályozta.

A csütörtökön elvégzett műtéttel a tengerifüvet akarták a gyomrából eltávolítani, de a szervezete nem bírta ki az operációt.

Rengeteg állat pusztul el a műanyaghulladéktól. A képen egy műanyagoktól elpusztult bálna teteme látható. Forrás: AFP/La Ode M. Saleh Hanan

"Yamil nem anyatejen nőtt fel, ezért az immunrendszere nagyon gyenge volt" - magyarázta a halál okát egy thai illetékes.

Felnőtt dugong fotója Forrás: Wikimedia Commons

A dugongok a lamantinhoz hasonló tengeri emlősök, amelyek akár 3-4 méteres hosszúságúra is nőhetnek. Thaiföldön - akárcsak más országokban - védett fajnak számítanak.

A dugongnak, szemben a lamantin kerekded farkával delfinszerű farokúszója van Forrás: Wikimedia Commons

Az ország partmenti vizeiben mintegy 250 dugong él. A szakemberek szerint idén különösen sok példány, 17 pusztult el közülük.

"A legtöbb halálát az emberi tevékenység, köztük a halászat okozza, különösen a halászfelszerelések veszélyesek rájuk nézve.

Ha sikerülne kiküszöbölni ezt a problémát, jelentősen csökkenteni lehetne a pusztulásukat" - mondta el Thon Thamrongnavaszavat helyi tengerbiológus.

A műanyaghulladék miatt is sok állat leli halálát

A múlt hét végén egy másik dugong elpusztulása is a címlapokra került Thaiföldön. A nyolchónapos nőstény állat, amelyet áprilisban találtak a tengerparton Bangkoktól 600 kilométerre délre,

a gyomrában felhalmozódott műanyaghulladék miatt lelte halálát.

A Mariumnak, a tenger hölgyének elnevezett dugong belopta magát a thaiak szívébe, és megrázta őket, hogy a műtéti beavatkozás sem tudott már rajta segíteni.

Mariam a gyomrban lévő műanyag okozta vérmérgezés és a műanyag miatt a gyomrában keletkező genny miatt pusztult el. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-49380633

"Mindenkit elszomorított a halála, de felhívja rá a figyelmet: vigyáznunk kell a környezetre, hogy meg tudjuk menteni ezeket a ritka tengeri állatokat" - írta Facebook-bejegyzésében Nantarika Csanszue, a Mariumot kezelő állatorvosok egyike.

Mariam. Forrás: https://edition.cnn.com/2019/08/17/asia/thailand-baby-dugong-dies-scli-intl/index.html

Júniusban tíz délkelet-ázsiai ország, köztük Thaiföld fogadott el közös nyilatkozatot arról, hogy felveszik a harcot a térség tengeri szennyezettsége ellen.

(Forrás: MTI)

Az alábbi videón Mariam látható.