Tudja-e, ki volt Murphy és miért van neki törvénye?

John Paul Stapp a rakétaszánon
Vágólapra másolva!
„Ami elromolhat, az el is romlik" – szól a vélhetően mindenki által ismert szállóige, azt azonban már kevesebben tudják, hogy ki fogalmazta meg és miért.
Vágólapra másolva!

Történetünk a dél-karolinai Edwards Légi Bázison kezdődik, azon a helyen, ahol Chuck Yeager első emberként átlépte a hangsebességet 1947-ben. Ugyanebben az időszakban egy másik kísérlet is folyt a bázison: mérnökök egy csoportja az MX981-es projekt keretében azt akarta kideríteni, milyen hatást gyakorolnak az emberi testre a gravitációs erők, ha egy gyorsan mozgó test hirtelen lelassul. Ennek teszteléséhez egy vakmerő önkéntesnek rakéta meghajtású szánra kellett szállnia. A cseppet sem veszélytelen feladatot a légierő orvosa, John Paul Stapp vállalta el.

A 40-es évek végén a légierő támaszpontjára látogatott egy parancsnok, a szintén mérnöki végzettségű Edward A. Murphy. A sztori menetére innentől kezdve mindenki máshogy emlékszik, a beszámolókban azonban közös, hogy Murphy néhány mérőműszert is magával hozott a kísérlethez. Az eszközök mindenki megrökönyödésére csődöt mondtak, egyik sem működött, ami alaposan felbosszantotta Murphyt.

– hibáztatta beosztottjait a parancsnok.

John Paul Stapp a rakétaszánon Forrás: Wikimedia Commons

Murphy bosszankodását azonban nem a tiszt, hanem Stapp öntötte törvény formájába. Az orvos egy későbbi interjúban elmondta, hogy az egész csapatot „Murphy törvényei" vezérelték munkájuk során;

ennek lényege, hogy a hibák, mulasztások minden vállalkozás elkerülhetetlen részei. Amennyiben ezt a megállapítást szem előtt tartják, úgy minden eshetőségre fel lehet készülni és megelőzhető egy esetleges katasztrófa bekövetkezése.

A törvény tehát nem demotivál, hanem ellenkezőleg, pontos és körültekintő munkavégzésre sarkall.

– mondta egy 1980-as rádióinterjúban Murphy, aki ugyancsak szállóigéjének pozitív üzenetére próbálta ráirányítani a figyelmet.

Részben a törvénynek köszönhető végül, hogy az MX981 projekt sikerrel zárult és Stapp beírhatta magát a történelemkönyvekbe, mint a leggyorsabb ember a Földön.