Tudja-e, mi köze a világ legrosszabb szendvicsének a szesztilalomhoz?

bár, kocsma
Idilli kép egy New York-i ivóban a Raines-törvény bevezetése előtt
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államokban a politikusok egy része már a szesztilalom 1920-as bevezetése előtt sem nézte jó szemmel a túlzott alkoholfogyasztást. Ennek köszönhető az 1896-ban New York államban meghozott úgynevezett Raines-törvény, amely szigorúan megszabta az italkiszolgálás feltételeit. Többek közt előírta, hogy szeszes italt csak ételhez lehet kihozni. Így született meg a Raines-szendvics.
Vágólapra másolva!

A különböző italkiszolgálási korlátozásokat természetesen nem csak a vendégek, hanem a bártulajdonosok is erős ellenszenvvel fogadták. Különösen az jelentett súlyos érvágást számukra, hogy

a törvényben megtiltották a bárok, kocsmák, ivók és minden olyan hely vasárnapi nyitvatartását, ahol nem szolgáltak fel „rendes ételt", csak különféle rágcsákat.

A törvény azonban engedélyezte az éttermek és szállodák étkezőinek vasárnapi működését, ahol az ételekhez lehetett italt rendelni.

A bártulajdonosok gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez. Egyrészt sorra alakultak a „privát" klubok, ahol a vendégeknek tagsági kártyát adtak, és az alagsori helyiségekben a billiárdasztalokat abrosszal terítették le, mondván ez a hely nem kocsma, hanem étkező helyiség vagy egyenesen szálloda.

Idilli kép egy New York-i ivóban a Raines-törvény bevezetése előtt Forrás: Origo

A legzseniálisabb ötlet viszont az volt, hogy rájöttek, a szendvics már ételnek számít, így ha az italokat szendviccsel szolgálják fel, akkor már teljesítik törvény előírásait.

Eleinte a lehető legócskább, de azért még ehető hozzávalókból készítették ezeket az úgynevezett Raines szendvicseket. A pincér kihozta a szendvicset az ital kíséretében, majd pár perc múlva visszavitte és egy újabb ital mellé csapva hozta ki ismét.

Egyes szendvicsek akár hetekig is cirkulálhattak a pult és a vendégek között. Ekkor találta ki néhány élelmes kocsmáros, hogy felesleges ennivalóból készíteni az alibi szendvicseket, hiszen úgyse ellenőrzi senki az ehetőségét. Így több helyen áttérték a gumiból vagy más tartósabb anyagokból készült műszendvicsek kiszolgálására.

A képen igazi ételt fogyaszt az italhoz a három úr egy étteremben Forrás: Origo

A sok vita és kijátszási lehetőség ellenére a Raines-törvény érvényben maradt egészen 1919-ig, amikor a törvényhozás egy még keményebb törvényt fogadott el. Ez volt a teljes szesztilalom, ami 1920. január 16-án lépett életbe, és az Egyesült Államok egyik legdicstelenebb, maffiaháborúkkal, véres leszámolásokkal tarkított időszakát hozta el 1933 decemberi eltörléséig.

Forrás: Atlas Obscura