Majdnem a sasból lett zsákmány, amikor el akarta kapni a polipot

fehérfejű rétisas
A fehérfejű rétisas legfőbb zsákmányát a halak alkotják
Vágólapra másolva!
A természetben nem egyszer előfordul, hogy a prédaállatot kiszemelő ragadozó kerül komoly bajba, ha váratlanul visszatámad a zsákmány. A kelet-afrikai vadonból számos olyan eset ismert, amikor például a kafferbivalyra támadó oroszlán jön ki rosszul a párharcból, és nem a prédaállat, hanem ő hagyja ott a fogát a végtelen szavannán. De nincs ez másként az óceán felszíne alatt zajló, életre-halálra menő zsákmányszerző küzdelmekben sem.
Vágólapra másolva!

Kis híján otthagyta a csőrét az erőviszonyokat rosszul felmérő sas

Egészen döbbenetes élményben volt része egy kisebb hajó legénységének, akik Kanada csendes-óceáni partvidékén, a nagy Vancouver-sziget partjai közelében hajóztak.

A Vancouver-sziget Kanada Csendes-óceáni partvidékén fekszik, és British Columbia tartomány része Forrás: Wikimedia Commons

A British Columbia tartománybeli apró községben, Quatsino-ban lévő Mahatta West farm munkavállalói éppen halászni futottak ki a Vancouver-sziget halban gazdag vizeire, amikor felfigyeltek a felszín felett köröző fehérfejű rétisasra (Haliaeetus leucocephalus).

A fehérfejű rétisas az Amerikai Egyesült Államok címerállata Forrás: Wikimedia Commons

Az Amerikai Egyesült Államok címerállatának számító nemes ragadozótól egyáltalán nem idegen elfoglaltság a halászat, mert a halak alkotják a legfőbb prédaállatait.

A fehérfejű rétisas legfőbb zsákmányát a halak alkotják Forrás: Wikimedia Commons

A sas ez alkalommal azonban rosszul mérte fel az erőviszonyokat, amikor egy, a felszín alatt úszó csendes-óceáni óriáspolipra (Enteroctopus dofleini) támadt rá.

Az óriáspolip megragadta a rátámadó sast, és megpróbálta lehúzni a mélybe Forrás: Vancouver is Awesome

Nemcsak hogy nem sikerült megragadnia a túl méretesnek bizonyult fejlábút, hanem maga a vadász, a fehérfejű rétisas került életveszélyes helyzetbe,

mivel az óriáspolip valamiféle terülj-terülj asztalkámként tekintett az őt megtámadó ragadozó madárra,

és erős fogókarjaival megragadva igyekezett a mélybe húzni a bajba került sast.

Életre-halálra szóló küzdelem bontakozott ki a két ragadozó,

a szárnyaival kétségbeesetten csapkodó fehérfejű rétisas, valamint a vadászból potenciális zsákmánnyá lett madarat a vízbe fojtani igyekvő óriáspolip között, amint az a fentebb beágyazott, és a hajó személyzete által készített videón is jól látható.

Rendkívül intelligens, és borzasztóan erős

A halászhajó e nem mindennapi látványtól megdöbbent személyzete néhány pillanatig azon gondolkodott, hogy hagyják-e érvényesülni a természet rendjét, vagy pedig beavatkozzanak a fehérfejű rétisas számára egyre kilátástalanabbá váló küzdelembe.

Pihenő fehérfejű rétisasok Alaszka partvidékén Forrás: Wikimedia Commons

A nemes ragadozó madár iránt érzett szánalom azonban gyorsan felülkerekedett a halászokon, akik egy csáklya segítségével végül sikeresen rákényszerítették a polipot zsákmánya elengedésére.

A küzdelemtől kimerült és alaposan elázott sas, a közeli part fölé hajló faágra röppenve hosszú perceken át regenerálódott, mielőtt továbbállt volna, a számára csaknem balul elsült vadászat után.

A csendes-óceáni óriáspolip a legméretesebb nyolckarú fejlábú Forrás: Flickr

A csendes-óceáni óriáspolip a fejlábúak (Cephalopoda) osztályán belül a nyolckarú polipok rendjébe (Octopoda) tartozik, és utóbbiak legméretesebb tagjának számít.

A kifejlett óriáspolip a 6-8 méteres hosszúságot, és a 70-80 kilogrammos testtömeget is elérheti.

A Csendes-óceán északi körzetében él, Japántól Alaszkáig, illetve Alaszkától délre Kaliforniáig.

A méretesebb példányokkal a búvároknak is óvatosan kell viselkedniük Forrás: Pinterest

Az idős példányok nagyobb, 50-100 méter közötti vízmélységben élnek,

velük szemben a fiatalabbak viszonylag gyakran felbukkannak a felszín közelében.

Az óriáspolip méretes és hajlott papagájcsőrre emlékeztető állkapcsával komoly sérülést okozhat az ellenfeleinek, a tapadókorongokkal felszerelt fogókarok pedig roppant erejű szorításra képesek.

Az óriáspolip rendkívül intelligens és nagy erejű állat Forrás: Flickr

Rokonaihoz hasonlóan a csendes-óceáni óriáspolip is rendkívül intelligens állat, amely gyors helyzetfelismerő, és összetett problémamegoldó képességekkel rendelkezik.