Egyelőre nem haldoklik a Jupiter hatalmas szörnye

A Jupiter és a Nagy Vörös Folt a Juno űrszonda felvételén
Vágólapra másolva!
Bár látszatra zsugorodik a Jupiter Nagy Vörös Foltja, a képződmény létrehozásáért felelős hatalmas vihar egyáltalán nem csendesedik, derítette ki egy most közzétett kutatás.
Vágólapra másolva!

A Nagy Vörös Folt (Great Red Spot, röviden GRS) a Jupiter bolygón megfigyelhető, hatalmas – körülbelül a Földnél háromszor nagyobb – kiterjedésű, ellipszis alakú, nagynyomású anticiklon.

A folt már nagyjából 300 éve ismert jelenség, de az első tudományos megfigyelést és leírást csak 1831-ben készítették róla.

Habár korábbi kutatások úgy vélték, a folt mérete folyamatosan zsugorodik, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) szerint nincs bizonyíték arra, hogy a felhőrendszert létrehozó örvények erőssége változna.

A képződményről 2019 májusában és júniusában több profi, valamint amatőr fotó is készült, amelyeken úgy tűnik, mintha a folt lassan szétfoszlana. A látszat azonban csalóka lehet.

- mondta Philip Marcus, az egyetem munkatársa, aki szerint a tomboló óriásvihar viselkedését egy kisebb vihar befolyásolja, és ez a folyamat idézi elő a megtévesztő jelenséget.

A Jupiter és a Nagy Vörös Folt a Juno űrszonda felvételén Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS; image processing by Kevin M. Gill

Marcus szerint tehát a folt teljesen ép, ráadásul az örvények körüli időjárási folyamatok akár tovább is táplálhatják a jövőben. Természetesen ennek az ellenkezője is megtörténhet, ezt nem lehet százszázalékosan megjósolni, hangsúlyozta a tudós.

(Live Science)