Csontsoványan tántorgott be egy jegesmedve egy orosz faluba

jegesmedve
A Déli-sark környékén felgyorsult az olvadás, egyre gyorsabban válnak le hatalmas jégtáblák, ezért komoly veszélyben vannak a jegesmedvék.
Vágólapra másolva!
A Kamcsatka-félsziget egy falujánál bukkant fel egy elcsigázott jegesmedve, amely élőhelyétől mintegy hétszáz kilométert vándorolt dél felé, mivel a klímaváltozás miatt nem talált táplálékot.
Vágólapra másolva!

Az orosz média szerdán adta hírül, hogy a kimerült és legyengült állatot Tilicsikiben pillantották meg. Környezetvédelmi szakemberek úgy vélik, a jegesmedve elveszíthette tájékozódó képességét, miközben egy jégtáblán sodródott.

„A klímaváltozás miatt az Északi-sark egyre melegebb lesz, a vadászterület egyre szűkül és nehezednek az életfeltételek. A jégfelület csökken, és a jegesmedvéknek új utakat kell keresniük a túléléshez. A legkönnyebb út pedig az emberekhez vezet” – magyarázta a Greenpeace szakértője, Vlagyimir Csuprov.

A jegesmedvék egyre nehezebben találnak táplálékot Forrás: Wikimedia Commons

A falu lakói hallal etették meg az állatot, amely az emberek közelében nem mutatott semmilyen agresszivitást.

A kamcsatkai hatóságok még a héten megszervezik a mentőexpedíciót, hogy helikopterrel visszaszállítsák a jegesmedvét eredeti élőhelyére, Csukotkába.

A jegesmedvék életkörülményeit különösen érzékenyen érinti a globális felmelegedés következtében a sarkvidéki jég olvadása. A jég eltűnése miatt nem tudnak eleget vadászni, hogy fenntartsák a populációjukat.