Az emberi tevékenység és más külső tényezők felelősek a globális hőmérséklet emelkedéséért, amelynek egyes feltételezésekkel szemben nincsenek rejtett erői - erősítették meg új tanulmányukban az Oxfordi Egyetem kutatói.

A lassú óceáni ciklusok nem magyarázzák meg a globális hőmérsékletváltozást

A tudományos közösségben régóta egyetértés van erről, de kétséges volt az, hogy az óceáni ciklusok miként hathatnak a globális felmelegedésre több évtizeden át.

A kutatók által adott válasz szerint nagyon kevés hatással vannak vagy egyáltalán nincsenek hatással - olvasható az angliai egyetem honlapján közzétett közleményben.

Az óceáni ciklusoknak nincs befolyása a hőmérséklet változására az oxfordi kutatók szerintForrás: pexels.com

A Journal of Climate című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a Környezeti Változások Intézete kutatói megvizsgálták az óceáni és a szárazföldi hőmérsékletek adatait 1850 óta.

Az olyan ember gerjesztette tényezőkön kívül, mint az üvegházhatású gázok koncentrációja, bevonták elemzésükbe a vulkáni kitöréseket, a naptevékenységek és a légszennyezés csúcsait.

Vizsgálták a vulkánkitörések hatását isForrás: AFP/Rodrigo Arangua

Azt találták, hogy

a lassan végbemenő óceáni ciklusok nem adnak magyarázatot a globális hőmérséklet hosszú távú változásaira,

amely magában foglalja a felgyorsult vagy lelassult melegedés néhány évtizedét.

Külső tényezők okozták az 1915 -1945 közötti felmelegedést is

"Bizonyossággal kimondhatjuk, hogy az emberi tényezők, mint az üvegházhatású gázok kibocsátása, a szállóporszennyezés, a természeti jelenségek, mint a vulkánkitörések vagy az El Nino elegendőek ahhoz, hogy megmagyarázzák a hőmérséklet összes hosszú távú változását.

Számításba vették az El Nino hatásait isForrás: AFP/Jaime Razuri

Aligha helyes az a feltevés, hogy az óceánok hűthették vagy melegíthettik az időjárást több évtizeden keresztül és ezért a jövőben is ezt fogják tenni" - mondta Karsten Haustein, a tanulmány vezető szerzője.

A felmelegedést egyértelműen külső tényezők okozzák a tanulmány szerzői szerintForrás: pexels.com

A tanulmány megmutatta, hogy szintén külső tényezők okozták azt a globális felmelegedést, amely a korai felmelegedési periódusban (1915-1945) ment végbe. Korábban azt az óceánok hőmérsékletének változásaival magyarázták.

Nincsenek rejtett mozgatóerői a globális felmelegedésnek

"Tanulmányunk megmutatta, hogy nincsenek rejtett mozgatóerők a globális középhőmérséklet alakulásában.

Az általunk megfigyelt hőmérséklet-változásokat a már ismert mozgatóerők okozzák.

Ez azt jelenti, hogy nem fogunk látni semmilyen meglepőt, ha ezek - mint a gázkibocsátás - megváltoznak.

Forrás: Origo

Jó hír, hogy ez azt jelenti: ha a csökken az üvegházhatású gázok koncentrációja, a hőmérséklet is csökkeni fog, ahogyan jeleztük, a rossz hír az,

hogy semmi sem ment meg minket attól, hogy emelkedjenek a hőmérsékletek,

ha nem vagyunk képesek drasztikusan csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátást" - hangsúlyozta Friederike Ott társszerző.

(Forrás: MTI)