Ezért lehet veszélyes a húsmentes hamburger

2019.08.22. 10:39

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kifejezetten vegetáriánusoknak szánt, húspogácsa helyett növényi alapú készítményeket tartalmazó hamburgerek. Sokan kifejezetten egészségesebbnek tartják a népszerű gyorsételnek ezt a fajtáját, kutatók egy csoportja szerint azonban a látszat erősen csal, és megvannak a hátulütői is.

Az úgynevezett vega burgerek alapját általában a szója, borsó és mungóbab képezi. A gyártók szerint a húsmentes burgerek vitamin-, fehérje- és ásványianyag-tartalma simán felveszi a versenyt a normál hamburgerekével, sőt, még a közismertebb vegetáriánus ételeknél is egészségesebbek lehetnek. Mindemellett elkészítésükkor kevesebb vizet használnak fel, és az üvegházhatású gázok kibocsátása is mérsékeltebb.

A Harvard Medical School munkatársai ugyanakkor óvatosságra intenek; a húsmentes burgerek ugyanis az "ultra-feldolgozott élelmiszerek" közé tartoznak, és emiatt többek között jelentős mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat.  A sok telített zsírra azért van szükség ezeknél az élelmiszereknél, hogy a vega burgerek íze minél jobban hasonlítson az eredeti húspogácsát tartalmazó hamburgerekéhez.

A telített zsírok szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak, és hozzájárulhatnak a korai halálozáshoz. Ráadásul nem ez a vegetáriánus burgerek egyetlen veszélye: rengeteg nátriumot is tartalmaznak. 

A húsmentes hamburgerek jót tesznek a bolygóval, egészségünkre azonban bizonyos esetekben ártalmasak lehetnek" – írta Emily Gelsomin, a Massachusetts General Hospital táplálkozásspecialistája a Harvard Medical School weboldalán. A szakértők hozzáteszik: több hüvelyes hozzáadásával és teljes kiőrlésű zsemlével a káros hatások némileg mérsékelhetők.

(Medical Daily)