Vérteszttel jelzik előre a közelgő halált

hepatitis
A hepatitis C gyógyszeresen kezelhető
Vágólapra másolva!
Senki sem tudja megjósolni a jövőt, a vérünkben található anyagcserével kapcsolatos biológiai jelzőanyagok ("markerek") azonban fontos információkat hordoznak arról, miként alakul majd egészségünk az előttünk álló években. Egy új tanulmányban kutatók egy csoportja 14 ilyen biomarkert azonosított az emberi vérben. Segítségükkel megállapítható, hogy a páciens 10 éven belül milyen valószínűséggel halálozik el.
Vágólapra másolva!

Eline Slagboom, a hollandiai Leideni Egyetemi Orvosi Központ molekuláris epidemiológusa és öregedéskutatója szerint a kifejlesztett vérteszttel kiszűrhetőek azok az idősebb emberek, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Az idős betegek elhalálozásának rövid távú prognosztizálására viszonylag sok klinikai adat alkalmas, ugyanakkor a páciens egészségi állapotának hosszú távú előrejelzésére nem igazán rendelkezik az orvostudomány megbízható eszközökkel. Ugyan a középkorúaknál a vérnyomás és a koleszterinszint betölthet ilyen funkciót, az öregebbeknél ezek értékei már nem számítanak megbízható rizikófaktornak.

A kutatók pontosabb képet szerettek volna arról kapni, mely tényezők mutathatják megbízhatóan az elhalálozás kockázatát, ezért összesen 44 168 ember vérmintáját vizsgálták meg. Az Európából származó önkénteseket – akiknek az életkora 18 és 109 év között volt - 12 csoportra osztották. A nyomonkövetési tanulmányok azt találták, hogy a vizsgált emberek közül 5512-en haltak meg. Az adatok átfésülése során 226 metabolikus biomarkert néztek át,

közülük 14 függött össze a halálozás kockázatával.

Az említett biomarkerek közé tartozik többek között a glükózszabályozás, a gyulladás, a vérzsír, vagy az immunitás.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library/Tek Image

A kapcsolat erősségének megállapítása érdekében a kutatók az eredményeket egy 1997-es kutatás 7600 finn résztvevőjének csoportjával vetették össze. A csoport tagjai közül 1213-an haltak meg 5-10 éven belül, és a vizsgált 14 biomarker 82 százalékos pontossággal jövendölte meg a véget, messze megelőzve a hagyományos kockázati tényezők precizitását.

– írták a kutatók. Hozzátették: a metabolikus jelzőanyagokon alapuló profilozás jelentős szerepet kaphat a beteggondozás irányításában, ha azt megfelelő klinikai körülmények között végzik.

Természetesen az új vizsgálat bevezetéséhez további kutatómunkára van szükség, emellett azt is ki kell deríteni, hogy az összefüggés a különböző etnikumok esetében ugyanúgy érvényes-e?

Az eredmények bemutatása a Nature Communications szaklapban olvasható.