Minimális a kockázata az ivóvízben található műanyagszemcséknek

víz
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, csak "minimális egészségi kockázatot" jelentenek az ivóvízben lévő műanyag mikroszemcsék - állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentése.
Vágólapra másolva!

A legtöbb szemcse felszívódás nélkül halad át a szervezeten

A témában elsőként folytatott vizsgálatában a WHO arra a következtetésre jutott, hogy a nagyobb szemcsék és a kisebbek legtöbbje felszívódás nélkül halad át az emberi szervezeten - olvasható a BBC hírportálján.

Egy szennyezett csatorna Mumbai-ban. Világviszonylatban is komoly problémát jelent a vizek műanyagszennyezése Forrás: Rafiq Maqbool

Hozzátették azonban, hogy az eredmények "kevés információn" alapulnak,

ezért szükség van átfogóbb kutatásra.

A kicsi kategóriába sorolt, 5 milliméteresnél kisebb műanyag mikroszemcsék megtalálhatók a folyókban, tavakban, az ivóvízhálózatban és a palackozott vizekben.

A palackozott vizekből is kimutathatóak a mikroszemcsék Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Kutatásuk csak az elmúlt néhány évben kezdődött, tehát egyelőre kevés adat áll rendelkezésre a WHO szakértői szerint.

Igen megnyugtatóak az eddigi vizsgálatok

Ezenkívül az eddigi vizsgálatok nem egységes sztenderdek alapján folytak, az egyes kutatások különböző szűrőket használtak a mikroszemcsék mennyiségének megállapítására.

Még za igen tiszta vizűnek tartott Genfi-tavat is fenyegeti a műanyagszennyezés Forrás: Lakepedia

"Lehet, hogy egyszerűen a szűrő méretén múlik, hogy egy vízminta literenként ezer, egy másik viszont egy műanyag mikroszemcsét tartalmaz" - magyarázta Bruce Gordon, a WHO kutatója.

Az ivóvízbe került mikroszemcsék felszívódás nélkül áthaladnak a szervezeten a friss kutatás szerint Forrás: Shutterstock

Ennek ellenére kijelentette, hogy az eddigi kutatások az emberi egészség szempontjából "igen megnyugtatóak".

A megfelelő szennyvíztisztítás, amely eltávolítja az ürüléket és a vegyi anyagokat, a mikroműanyagok 90 százalékát is kiszűri a WHO szerint.

Sokkal nagyobb veszélyt jelent a fekáliával szennyezett víz

A szervezet ajánlása, melyet a jelentés után adott ki, ezért nem is tartalmazza, hogy az ivóvízben rendszeresen ellenőrizni kell a mikroműanyagok mennyiségét. Ehelyett a szolgáltatók és a szabályhozók vizsgálják "az ismert kockázatokat".

Még napjainkban is az emberiség legalább kétharmada nem jut megfelelő minőségű ivóvízhez Forrás: Phlessons.com

"Kétmilliárdan isznak fekáliával szennyezett vizet, ami évente egymillió ember halálát okozza. Erre kell figyelni" - hangsúlyozta Gordon.

A WHO mindazonáltal súlyos gondnak tartja a műanyagszennyezést,

ezért ahol csak lehet, a műanyagtermékek használatának csökkentését, valamint az újrahasznosítási programok tökéletesítését ajánlja.

(Forrás: MTI)