Egy 63 éves brit nő szemét glaukóma (zöldhályog) miatt kellett operálni. A lézeres műtét után szokatlan mellékhatás lépett fel: túlérzékeny lett a szeme a fényre. Végül egy úttörő eljárással sikerül helyreállítani a normális látását.

A glaukóma vagy zöldhályog különböző megbetegedési formában jelentkezhet. Ezek közös tulajdonsága, hogy megnövekedett szemnyomással látóideg károsodást idéznek elő. Ha nem gyógyítják, a látóideg károsodás progresszív, tartós látásveszteséghez vezethet.

A glaukóma egyik kezelési módja a lézeres beavatkozás. Ezen a műtéten esett át egy 63 éves walesi nagymama. A műtét ugyan sikerült, de egy szokatlan mellékhatás lépett fel. A hölgy szeme annyira érzékeny lett a fényre, hogy képtelen volt tévét vagy mozivetítést nézni, illetve alig látott a vezetésnél, ha éles fény tűzött a szemébe, írja a Daily Mail.

A beteg szemébe injektált tetoválótinta (felül) jól beváltfényszűrőkéntForrás: Swansea Bay University Health Board

A nő orvosról orvosra járt, hogy segítsenek a problémáján. Az orvosok különféle eljárásokat próbáltak ki, beleértve a szűrős szemüvegeket és a színes kontaktlencséket, de egyik módszer sem vált be.

Öt év szenvedés után talált rá egy swansea-i szemészre, Mario Saldanhára, aki azt javasolta, hogy tetoválótintát injektál a szem szaruhártyájába.

Mario Saldanha és a boldog beteg, Mandy LiscombeForrás: Swansea Bay University Health Board

A Singleton Hospitalban végzett beavatkozás után a nő úgy nyilatkozott, hogy az eljárás megváltoztatta az életét. A látása újra normális lett és visszatérhetett a korábban megszokott életviteléhez.