Így még nem láthatta az egyik legrejtélyesebb emberfélét

A 13 éves lány arcának rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Izraeli tudósok rekonstruálták a gyenyiszovai ember csontvázát egy 70 ezer évvel ezelőtt élt 13 éves lány csontmaradványaiból nyert DNS-minták alapján.
Vágólapra másolva!

A gyenyiszovai ember létezését egy 2008-ban az Altáj-hegységben fekvő Gyenyiszova melletti barlangban talált ujjperc alapján állapították meg. Azóta csak kevés gyenyiszovai fosszíliát találtak a kutatók: egy állkapocscsontot, három zápfogat és egy ujjhegyet. A neandervölgyi emberek csoportjából kiváló gyenyiszovai ember DNS-ét a megtalált maradványokból 2012-ben szekvenálták.

Liran Carmel, a jeruzsálemi Héber Egyetem genetikaprofesszora elmondta, annak ellenére, hogy nagyon kevés lelet maradt fenn, sikerült elkészíteniük a gyenyiszovai ember teljes csontvázát.

- magyarázta a professzor hozzátéve, hogy

Forrás: Maayan Harel

Így csinálták

Carmel kutatócsoportja kifejlesztett egy technológiát, amellyel megfejtették az ősi DNS-t, és ami még fontosabb, a génaktivitást. A génaktivitás például különbözik a békánál és az ebihalnál, hiába azonos a DNS-ük.

A kutatók szerint a gyenyiszovainak sötét volt a bőre, a szeme és a haja. Ugyanakkor - tette hozzá Carmel - a génaktivitás feltérképezésével meg tudták állapítani, hogy anatómiailag mennyiben különbözött a modern embertől és a neandervölgyi embertől.

A tudósok 56 vonást azonosítottak, amelyben a gyenyiszovai ember különbözött, főként a koponyaformájában.

Ez alapján készült el 85 százalékos pontossággal a gyenyiszovai csontváza. A ferde homlok, a hosszú arc, a nagy medence a neandervölgyivel mutat hasonlóságot, de a nagyon széles koponya és a fogazat nagy íve már a gyenyiszovai jellegzetessége.

A 13 éves lány arcának rekonstrukciója. A kutatók szerint a portré 85 százalékos pontossággal ábrázolja a rég eltűnt emberféle megjelenését Forrás: Maayan Harel

A 13 éves gyenyiszovai lány csontvázának rekonstrukciójához egy művész közreműködésével készült el a fej és az arc rajza, amelyet a tanulmánnyal együtt tettek közzé a The cell című tudományos folyóiratban.

Korábbi kutatások szerint mintegy 800 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyi és a modern ember egy ismeretlen közös ősből fejlődött ki. Majd nagyjából 400 ezer éve újabb kettéválás következett be, amikor a gyenyiszovai ember csoportja kivált a neandervölgyiből. Ez a csoport ezután Ázsiába vándorolt, míg a neandervölgyi ember nagyrészt Európában maradt.

(MTI/Reuters)