Éveket nyerhetnek a cukorbetegek gyógyszer nélkül

cukorbetegség, diabétesz
Vágólapra másolva!
A fáradékonyság, a szédelgés, az ok nélküli hízás, az indokolatlan rossz közérzet, a fogyási nehézségek, az idegesség és nyugtalanság mind olyan tünetek, melyek utalhatnak ingadozó vércukorra. A cukorbetegség kezelésével sokan foglalkoznak, de a megelőzésre és fellépésének időben kitolására is érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítani – hangsúlyozza Dr. Kurucsai Gábor, a Margit Medical Center belgyógyász szakorvosa.
Vágólapra másolva!

Az elhízás, a rendszertelen és rohanó életmód, a túlhajszoltság, a családban előforduló cukorbetegség, a gyermekvállalást nehezítő inzulinrezisztencia mind növelik a cukorbetegségre való hajlamot. „A korai állapotok" felismerése a megelőzésben óriási szerepet játszik. Ha nem figyelünk erre kellően, akkor nagyon sok elhízott, rossz életmódot folytató, nem jól beállított beteg lesz. Egy friss tanulmány szerint a cukorbetegség és elhízás kialakulása növekszik, várhatóan 10-14%-ra tehető" – mondja a szakorvos.

Éveket nyerhetünk gyógyszer nélkül

Ha a tünetek között szerepel a fáradékonyság, szédelgés, elhízás, indokolatlanul fellépő szapora szívverés és magas vérnyomás, fogyási nehézség, idegesség, nyugtalanság, akkor vizsgálni kell a cukorbetegség előtti állapotokat – a belgyógyászati vizsgálaton ezekre kérdez rá a szakorvos.

"Ha mérésünk során igazoljuk a cukorbetegséget megelőző állapotokat, akkor a kezelést megelőzve a szakmai ajánlás szerint hatékony életmódváltást javaslunk. A cukorbetegség kezeléséről szóló összes tankönyv ezt ajánlja, viszont amikor eleve magas értékkel találkozunk, mit lehet mást tenni, mint gyógyszert adni. Mindent idejében kell elkezdeni, az életmódváltásnak is van ideje, hatása és eredménye, melyben az orvos szerepe a motiváció és a kellő hangsúly megadása."

„A vizsgálatok során a betegség okait is keressük, a kialakult cukorbetegséget a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány), vagy mindkettő okozza. A rezisztens állapotokban a szabályozás-zavar a fő tünetképző, ilyenkor látszólag ok nélkül ingadozik a cukor, és jelentkeznek a fenti tünetek. Egy jól célzott cukorterhelés során ilyenkor gyakran észlelünk alacsony vércukor értéket, ami nem a cukorbetegség jele, hanem a cukor feldolgozásához használt inzulin szervezet általi túladagolásából fakad, azaz, ekkor pazarlóan bánik a készletekkel és kimeríti a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

– részletezi.

Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében - mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére - a vércukorszint megemelkedik, és ez okozza a kialakult betegség fő tüneteit. A nem megfelelő vércukor szint szabályozás esetében pedig a magas értékről a hirtelen fellépő csökkenés is panaszt okoz, hiszen ilyenkor az agy vércukor ellátása sérül, ami a szervezet számára komoly vészreakció.

„Feladatunknak tekintjük mind a megelőző állapotok kezelését, az inzulin-függő, a tablettával kezelhető cukorbetegek ellátását, beleértve a cukorbeteg sporttevékenységének koordinálását. Egyik pozitív segítség, hogy az általános szemlélettől eltérően, mi személyre szabottan mérjük ki a cukorbeteg sportoló zsír, cukor anyagcseréjét a sportaktivitás alatt és ehhez illesztjük az inzulin igényét, mérve a laktát termelését, 5 perces intervallumban mérve a vércukor mozgásokat, mindezt összehangolva az elvárt teljesítménnyel.

– mondja a Margit Medical Center szakorvosa.

A munkát 168 órás - tartós vércukor monitor is segíti, aminek a szenzorját a bőr alá ültetve heti 2000 darab mérési eredményt kapunk, kiszűrve az éjszakai hipoglikémiát, a diéta hibát és egyéb eltéréseket, amik miatt nem éri el a Páciens az egyensúlyt, a 7% alatti 3 havi értéket.

„Visszatérve a megelőző állapotokra: a pácienseink anyagcsere felmérése és beállítása, továbbá a társbetegségek kivizsgálása, párhuzamos kezelése az első hónapban az esetek túlnyomó többségében megtörténik. Az első vizit során a nem gyógyszeres és gyógyszeres kezelés optimalizálása, diétás ismeretek megszerzése történik, ami nagyobb lélegzetvételű, és az életmódváltásról is több szó esik, hiszen nem „éhen halni kell", csak másképp étkezni."

Forrás: Science Photo Library/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

Az okokat is fel kell deríteni

A cukorbetegség oki és nemcsak tüneti terápiájára is sor kerül, amelynek során csökkenhet egy kezelt beteg gyógyszerszükséglete. Számos új, korszerű szernek köszönhetően átalakulhat, kevesebb időráfordítással több és jobb eredmény érhető el. „A beállítás ellenőrzése céljából vérvételekkel és kontrollszűrésekkel, kezelés melletti CGMS méréssel is rendelkezésre állunk, utóbbi a 168 órás mérés idő, 2000 eseti méréssel statisztikusan segíti munkám."

„A megelőzés mellett a szövődményes betegek ellátásának, az ennek megfelelő szakmai igényeknek megfelelően (jogszabályi korlátozások nélkül) rendelkezésre állnak a diabétesz gondozásában fontos szerepet játszó vizsgálómódszerek. A 168 órás vércukor mérés, HgbA1c, microalbumin-szűrés, cukorbeteg láb vizsgálata, idegbántalom vizsgálata, érszövődmények szűrése, koponya MR, MR angiográfia, nyaki Doppler ultrahang, szemészet-szemfenéki szűrés, neurológiai és kardiológiai szakvizsgálat, labor és vesefunkció vizsgálata, melyek hosszú sora a diabetes szövődmények teljes palettáját le kell, hogy fedjék" – teszi hozzá Dr. Kurucsai Gábor.