Hiányzik a hideg és a hó a földekről - írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

Ott esett a legkevesebb eső, ahol a legnagyobb szükség lenne rá

Az elmúlt napokban a hőmérséklet az őszt idézte. Az utóbbi 10 nap során 7-9 Celsius-fokkal volt enyhébb idő az átlagosnál. Ilyen tartósan és ennyire enyhe idő rendkívül ritka - közölte a meteorológiai szolgálat, megjegyezve: idén nem vált be a népi időjóslás, Katalin hiába locsogott, karácsony nem hozott fagyot, havat pedig pláne nem.

A mezőgazdasági haszonnövényeknek, különösen a kalászosoknak nem tesz jót az enyhe és száraz télForrás: AFP

A közlemény szerint múlt szombaton az országot mediterrán ciklon érte el, amelyet újabb követett, jelentős mennyiségű csapadékot hozva. Összességében többnyire 20-50 milliméter eső esett,

a legtöbb a Dunántúl középső vidékein, ahol megdőlt a napi csapadékrekord is.

Délkeleten esett a legkevesebb, pedig ott lenne a legnagyobb szükség még a csapadékra - tették hozzá.

Kártékony szelet hoztak a légörvények

A magyarországi folyókon árhullámok vonulnak le, de ezek nagyobb problémát nem jelentenek - írták, kitérve arra is, hogy a talaj felszín közeli rétege országszerte vizes, sáros, Békés megye és Szeged környékének kivételével túltelített.

Tartós hólepel kialakulása egyelőre még nem valószínűForrás: Wikimedia Commons

A Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében már belvízfoltok is kialakultak. A légörvények az eső mellett viharos, károkozó szelet is hoztak, főleg a Dunántúlra.

A talajban sehol sincs fagy.

A növényi kultúrák szempontjából ez a túlságosan enyhe idő nem ideális, megzavarhatja az érzékenyebb fajták "nyugalmi állapotát". Ráadásul a kórokozók, kártevők ritkulásához is hiányzik a tartós hideg, a szántókról a hó.

Porba történt a búza vetése

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez.

Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban,

a vetés pedig porba történt.

Az őszi szántás sok helyen a porba történt, a kiszáradt talaj miattForrás: MTI/Krizsán Csaba

Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hónap végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére.

Az ország jelentős részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére:

azaz a csapadékösszeg az ideális körül, sokfelé kissé a fölött jár, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel.

Egyes országrészekben rekordot döntött a lehullott december eleji csapadék (a kép illusztráció)Forrás: PublicDomainPictures/Pixabay

Már csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele van lemaradásban, de ez most problémát nem jelent, tavaszig van idő a nedvesség pótlódására - olvasható a közleményben.

Tartós hóréteg kialakulása egyelőre nem várható

A következő napokban fokozatos lehűlésre lehet számítani, majd a jövő hét elején már ismét emelkedik a hőmérséklet. Vasárnapig főleg keleten fordulhat elő zápor, hózápor, de a csapadék mennyisége összességében várhatóan 5 milliméter alatt alakul.

Idei tél első havazása Újpesten 2019 december 2-án. Az elkövetkező napokban még nem kell havazástól tartaniFotó: Szabó Gábor - Origo

Összefüggő, megmaradó hóréteg kialakulása nem valószínű.

A leghidegebb reggel hétfőre ígérkezik, akkor akár mínusz 10 fokos fagyok is kialakulhatnak. Hétfőn napközben már egyre enyhébb és nagyrészt száraz léghullámok érkeznek, akkortól ismét erősödik a nappali felmelegedés, de az éjszakák többnyire fagyosak maradnak - írta elemzésében a meteorológiai szolgálat.

(Forrás: MTI/OMSZ)