Démon jelent meg az ősi agyagtáblán

Vágólapra másolva!
Villás nyelvű ősi démon alakját fedezte fel egy tudós egy 2700 éves asszír agyagtáblán.
Vágólapra másolva!

A Koppenhágai Egyetem asszirológusa, Troels Pank Arbøl szerint a tábla egy olyan család tulajdonában volt, aminek tagjai ördögűzéssel foglalkoztak és a mai Észak-Irak területén található Asszúr városában éltek Kr. e. 650-ben. A démon alakját valószínűleg egy még ennél is ősibb szövegből másolták át az agyagtáblára.

Az ékírásos szöveg egy úgynevezett „Bennu" nevű betegségre kínált kezelési javaslatot. A leírás alapján a kór akaratlan izommozgásokat, rángásokat okozott, ami alapján a tudósok arra következtetnek, hogy az epilepszia egyik korai leírására sikerült ráakadni. Az asszírok úgy vélték, az epilepsziát egy démon, Bennu okozza azzal, hogy megszállja az emberi testet.

Forrás: © Staatliche Museen zu Berlin - Vorderasiatisches Museum/Photograph by Olaf M. Tessmer

– mondta a LiveScience tudományos portálnak Arbøll, aki szerint nagy kihívás volt a sérült kőtáblán észrevenni a rajzot.

Az ábrán a démon görbe szarvakkal, farokkal és villás nyelvvel jelenik meg.

Ékírásos agyagtáblákon nagyon ritkán szerepeltek rajzok, főleg démonok ábrái, ezért is kiemelendő a mostani felfedezést.

Az ókori Asszíriában az orvoslás és a mágia szorosan összefonódott, így az epilepsziának is megvolt a maga sajátos „terápiás módszere": a páciens mellkasára előbb egy medált tettek, majd különböző gyógynövényekből készült forró főzet gőzét kellett belélegeznie.