A láthatatlan hős, aki több mint ötezer magyar zsidót mentett meg

Giorgio Perlasca
Giorgio Perlasca gyakran jelent meg a spanyol nagykövetség autójával, hogy újabb zsidókat mentsen ki
Vágólapra másolva!
Kijátszotta a jogfosztó törvényeket, hivatalos dokumentumokat hamisított és rendőrségi cellákból szabadította ki az embereket. A szóban forgó férfi mégsem szabadulóművész vagy bűnöző volt, hanem egy olyan vakmerő ember, aki magabiztos hozzáállásával ezrek életét mentette meg a második világháború idején, 1944-ben Magyarországon. És bár a 110 éve, 1910. január 31-én született Giorgio Perlasca soha nem akart hős lenni, a vészkorszak idején az utolsó napig, Pest felszabadításáig mások életéért küzdött. Végül négyszer több, mintegy 5 500 zsidót mentett meg a koncentrációs táborok és a gázkamrák kínjaitól, mint leghíresebb társa, Oskar Schindler.
Vágólapra másolva!

„Van egy gyönyörű zsidó legenda, mely szerint a földön minden korban él harminchat Igaz Ember; senki sem tudja, kik azok, még ők maguk sem, de amikor úgy tűnik, győz a Gonosz, előlépnek, és a vállukra veszik mások sorsának terhét. Többek között, mondja a hagyomány, ezért is nem pusztítja el Isten a világot. Giorgio Perlasca is ilyen Igaz Ember volt."
(Részlet Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős című könyvéből)

A spanyol polgárháborúban vállalt szerepe döntőnek bizonyult

Giorgio Perlasca 1910. január 31-én született az észak-olaszországi Comóban. Családjában a legtöbben a köztisztviselői, bírói, illetve a katonai hivatást választották, de neki más tervei voltak. A Padova melletti Maseràban nőtt fel, ahol tizenéves korában találkozott először Gabriele D'Annunzio költői műveivel, amelyek mély benyomást tettek rá.

A fiatal Giorgiót lenyűgözte, ahogy a nacionalista meggyőződésű férfi az első világháborúba való belépés mellett érvelt,

majd maga is részt vett a harcokban, elveszítve a fél szemét. Gabriele D'Annunzio élete utolsó szakaszában Benito Mussolini támogatója volt.

Fiatalon még lenyűgözte a fasizmus eszméje Forrás: Wikimedia Commons

Lelkesedése hamarosan átragadt Giorgio Perlascára is, aki gyorsan D'Annunzio, a fasizmus és Mussolini egyik legnagyobb hívévé vált. Az életét is kockára tette az általa jónak vélt ügy érdekében.

Mussolini az 1920-as években. Perlasca eleinte a Duce lelkes híve volt Forrás: Bundesarchiv

Először a második olasz-etióp háborúban (1935-1936) vállalt önkéntes harcot, majd csatlakozott Francisco Franco csapataihoz a spanyol polgárháborúban (1936-1939).

Fancisco Franco (a képen jobbról a második) oldalán önkéntesként vett részt a spanyol polgárháborúban Forrás: Bundesarchiv/O.Ang.

Akkor még nem sejtette,

de végül ez a döntése segített neki abban, hogy néhány év múlva több ezer ember életét meg tudja menteni.

Franco ugyanis az önkéntes szolgálatait egy olyan dokumentummal honorálta, amely a világ bármely országában a spanyol követségek falain belül védelmet biztosított számára.

A háborúban kereskedőként jutott el bárhová

A spanyol polgárháború után Giorgio hazatért Olaszországba, ahol azonban fojtogató csalódottságot érzett. Mussolini egyre jobban szorító diktatúrája, a Németországgal kötött szövetség és az antiszemita élű rendeletek miatt gyorsan kiábrándult a fasizmus eszméjéből. Utóbbiak igen érzékenyen érintették,

hiszen számos padovai barátja és katonai bajtársa zsidó származású volt.

Így amikor 1940 júniusában az Olasz Királyság Hitler szövetségeseként belépett a második világháborúba, Perlasca már teljes mellszélességgel III. Viktor Emánuel olasz királyt támogatta, aki ellenezte Olaszország háborús részvételét, kiemelve, hogy az ország nincs felkészülve a háborúra.

III. Viktor Emánuel olasz királyi herceg, 1878-tól az Olasz Királyság trónörököse, 1900. július 29-től 1946-os lemondásáig Olaszország királya Forrás: Wikimedia Commons

Katonai múltja ellenére a férfi kerülte a harcteret, és egy római székhelyű vállalat, a SAIB (Élőállat Export-Import Vállalat) megbízottjaként tevékenykedett, amely élelmet – főként húst – vásárolt az olasz hadsereg számára.

Emiatt bejárta szinte egész Kelet-Európát: 1940-ben először Zágrábba és Belgrádba jutott el, majd 1942-ben Budapestre is.

Giorgio Perlasca olasz kereskedőként bejárta egész Kelet-Európát Forrás: Wikimedia Commons

A magas, kék szemű olasz férfi látszólag mindenhol csupán a munkáját végezte, ám ezt gyakran ügyes álcaként használta. Több magyarországi nagyvárosban is megfordult, színházba és éttermekbe járt, fényűző életmódot folytatott, és eközben befolyásos kapcsolatokat épített ki.

Spanyol állampolgárságot igazoló útlevelet kapott

Giorgio Perlasca egyre nehezebben élte meg a háború borzalmait. Utazásai közben megtapasztalta, ahogy a zsidók elleni gyűlölet a tetőfokára hág. Azon kapta magát, hogy haragot, frusztráltságot és tehetetlenséget érez a nácizmus eszméivel szemben. Bár olasz kormányképviselőként

1943-ban diplomáciai státuszt kapott Magyarországon, a helyzetét tovább nehezítette, amikor a német megszállás után bujkálni kényszerült, majd internálták.

Eleinte a Kékesen, majd a csákánydoroszlói Batthyány-kastélyban tartották fogva, ahonnan egy régi barátja, Ángel Sanz Briz spanyol diplomata (aki szintén számos zsidó számára biztosított spanyol útlevelet) mentette ki.

A csákánydoroszlói vár, vagy más néven csákánydoroszlói Batthyány-kastély Körmend városának vonzáskörzetében, a Rába folyó partján fekszik Forrás: Wikimedia Commons

A mindig találékony Giorgio a menekülése után a Spanyol Nagykövetséghez fordult,

ahol politikai menedékjogot és spanyol állampolgárságot igazoló útlevelet kért.

Ezekre a spanyol háború veteránjaként jogosult volt. Nem is tagadták meg tőle, így Giorgio Perlasca ettől kezdve Giorgio Jorge néven Spanyolország semlegessége miatt ismét korlátozások nélkül mozoghatott Budapesten.

Ángel Sanz Briz, Giorgio Petrasca megmentője és barátja Forrás: Wikimedia Commons

Giorgo Perlasca története ezzel talán véget is érhetett volna, ám neki más tervei voltak.

Védett házakat biztosított a zsidók számára

Perlasca a magyarországi zsidók elnyomására egyre inkább úgy tekintett, mint a „tiszta gonosz" megtestesülésére.

A zsidótörvényekkel kezdődött, és Szálasi rémuralmával végződött a magyar zsidóság tragédiája Forrás: Wikimedia Commons

Naponta jutottak a fülébe rémtörténetek arról, hogyan verték, éheztették és hurcolták el szisztematikusan a helyi zsidó lakosságot.

Egy nap úgy döntött, hogy muszáj tennie valamit még akkor is, ha ezzel újra a saját biztonságát veszélyezteti.

Ezt az elhatározását hamarosan tettek követték, amiben nagy hasznát vette gyors gondolkodásának, tehetséges improvizációs képességének, vagy épp a pókerarcának. A spanyol nagykövetség tagjaként ügyesen kihasználta a kiskapukat és a diplomáciai immunitás lehetőségeit ahhoz, hogy minél több embert megmentsen.

Giorgio Perlasca nem tudta tovább nézni tétlenül a zsidók szenvedéseit Forrás: Wikimedia Commons

Több ezer magyar zsidót helyezett biztonságba, akiknek a magyar kormány által is elismert menlevelek kiadásával garantálta a spanyol kormány védelmét. Az üldözöttek e dokumentumok birtokában menedékjogot élvezhettek a spanyol diplomáciai védelem alatt álló, biztonságos házakban.

Élelmet és gyógyszereket szerzett nekik, és megpróbált minél több zsidót megmenteni a pályaudvarokról, a nyilas házakból és a rendőrségi cellákból.

Perlasca hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor gyerekeket mentett meg Eichmann halálvonatáról Forrás: Wikimedia Commons

Amikor azonban 1944 végén a Vörös Hadsereg bekerítéssel fenyegette Budapestet, a spanyol konzul sietve elutazott a biztonságot ígérő Svájcba. Giorgio magára maradt, de nem volt hajlandó elmenekülni. Tudta, hogy nélküle több ezer zsidó „spanyol" kerülhet kockázatos, életveszélyes helyzetbe.

Minden követ megmozgatott célja érdekében

Gyors helyzetfelismerő képességének akkor is jó hasznát vette, amikor szembekerült a védett házakat megtámadó nyilas bandákkal, akikkel közölte, az akciójukkal hatalmas hibát követnek el. Hozzátette, a nagykövet csak ideiglenesen utazott Bernbe, hogy ezzel is megkönnyítse a madridi külügyminisztériummal a kapcsolattartást, és hogy bizonyára meglesz a következménye, ha a nyilasok felrúgják a korábbi megállapodást.

Giorgio Perlasca a Perlasca - Egy igaz ember története című filmben Forrás: YouTube

Hangsúlyozta, hogy a nagykövet írásbeli utasításokat hagyott neki, és megbízta, hogy ő maga lássa el távollétében a feladatait.

A Szálasi-kormány, 1944. október 16-án. Perlasca a nyilas kormány tagjainál is közbejárt a zsidók kimentése érdekében Forrás: Wikimedia Commons

Így lett Giorgio „Jorge" Perlasca egyik pillanatról a másikra az "új budapesti ügyvivő", aki beköltözött a követség épületébe. És mivel a magyar alkalmazottak látásból már ismerték, mindenki elhitte a meséjét.

Tudta, hogy lélegzetelállítóan merész és nagyon veszélyes lépést tett, de a „meggyőzés mestereként" vállalta a kockázatot.

1944 telén több ezer, valódi pecséttel ellátott védlevelet állított ki, saját vagyonát felhasználva vásárolta meg többek szabadságát, és gyakran alkudozott német tisztekkel, például Adolf Eichmann-nal néhány gyerek megmentése érdekében.

Giorgio Perlasca gyakran jelent meg a spanyol nagykövetség autójával, hogy újabb zsidókat mentsen ki Forrás: YouTube

Voltak olyan zsidók, akiket a határról fordítottak vissza a halálmenetből az ő közbenjárására.

Minden követ megmozgatott célja eléréséhez: megvesztegette Gera Józsefet, a nyilas párt egyik vezetőjét, és még Vajna Gábor nyilas belügyminisztert is felkereste, hogy megakadályozza a gettó lebombázását vagy felégetését.

Soha nem érezte hősnek magát

Perlasca negyvenöt nap alatt legalább 5 500 magyar zsidó életét mentette meg. A háború végén visszatért Olaszországba, ahol kereskedőként dolgozott.

Egyedül feleségének mesélt a tetteiről,

ezután negyvenkét évig mélyen hallgatott embermentő tevékenységéről. Az 1980-as évek végén azonban az egykor Eichmann karmai közül kislányként kimentett magyar zsidó asszonyok felkutatták a „spanyol diplomatát", hogy megköszönjék, hogy megmentette az életüket.

Giorgio Perlasca 1988-ban a padovai zsinagógában vehette át a Világ Igaza kitüntetést Izrael államtól, 1989-ben pedig megkapta a Magyar Népköztársaság aranykoszorúval ékesített Csillagrendjét Forrás: Wikimedia Commons

„Miért tettem, amit tettem? Mert elviselhetetlen volt számomra az emberek látványa, akiket úgy megbélyegeztek, mint az állatokat. Mert nem voltam képes elviselni a gondolatot, hogy gyermekeket ölnek. Ennyi az egész, és nem hiszem, hogy hős lettem volna. Végül is nem történt más, mint hogy megnyílt előttem egy lehetőség, és én kihasználtam" – nyilatkozott később hősies embermentő tettéről, amit a hálás utókor számos kitüntetéssel ismert el.

Jeruzsálemben, az Igazak Parkjában emlékfát ültettek tiszteletére, és tiszteletbeli izraeli állampolgárságot is kapott. 1990-ben Raul Wallenberg-kitüntetést vehetett át, 1991-ben Spanyolországban Katolikus Izabella-érdemrenddel jutalmazták, Olaszország pedig Grand Ufficiale della Republica kitüntetéssel ismerte el érdemeit Forrás: Wikimedia Commons

A hősiesség, alázat és a jóvátétel példaképe 82 évesen, padovai házában halt meg 1992. augusztus 15-én.