Április végéig meghosszabbították a budapesti Tutanhamon kiállítást

Tutanhamon
A Tutanhamon kiállítás látogatottsága minden eddigi rekordot megdöntött
Vágólapra másolva!
A példátlanul nagy érdeklődésre tekintettel a szervezők 2020. április 26-ig meghosszabbították a budapesti Tutanhamon rejtélye és kincsei régészeti rekonstrukciós kiállítás nyitva tartását. A földkerekség jelenlegi legnagyobb archeológiai rekonstrukciós tárlata múlt év novemberben nyitotta meg a kapuit a belvárosi Komplexben, és az eredeti tervek szerint 2020. február végéig várta volna a látogatókat.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli sikernek bizonyult Magyarországon is a "tárlatok királya"

– Példátlan sikert hozott A Tutanhamon rejtélye és kincsei kiállítás. Meghallgattuk a látogatók igényeit

és úgy döntöttünk, hogy április 26-ig nyitva maradunk,

így adunk lehetőséget azoknak, akik szeretnék még megtekinteni az ókori világ legnagyobb rejtélyét felvonultató tárlatot – mondta Bátyi Dániel, a kiállítást is szervező JVS Group Magyarország vezérigazgatója.

Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország vezérigazgatója a budapesti Tutanhamon-kiállítás megnyitóján Forrás: JVS Group

A JVS Group hozta el Budapestre többek között a Titanic kiállítást,

a BODY kiállítást, az Inkák Aranyát és a Világ Múmiái tárlatot, majd most története eddigi legnagyobb sikerét, Tutanhamon- rejtélye és kincsei című régészeti rekonstrtukciós kiállítást, amely minden eddigi látogatottsági rekordot megdöntött.

A Tutanhamon kiállítás látogatottsága minden eddigi rekordot megdöntött Fotó: Polyák Attila - Origo

– Eddig minden kiállításunk felülmúlta az előző sikerét.

Tutanhamon aranyozott harci szekere a budapesti kiállításon Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Tutanhamon kiállítás nemcsak a látogatottsági adatok miatt kedves a számunkra,

hanem azért is, mert egy tudományos szempontból is világszenzációnak számító tárlatot sikerült Budapestre hoznunk

– tette hozzá Bátyi Dániel.

A világhírű archeológus, ZahiHawass professzor az előkamra rekonstrukciójánál, a budapesti Tutanhamon-kiállításon, amelynek a nemzetközi hírű egyiptomi archeológus a fővédnöke Fotó: Hirling Bálint - Origo

A döntés nyomán a Tutanhamon- rejtélye és kincsei kiállítás 2020. április 26-ig lesz megtekinthető a Komplexben (Budapest, VII., Király utca 26.).

Kalandregénybe illő módon fedezték fel a fiatal fáraó sírját

Tutanhamonra, az újbirodalmi 18. dinasztia egyik utolsó fáraójára, aki csupán 8-9 éves lehetett, amikor a karnaki templomkerületben Alsó- és Felső-Egyiptom fáraójává koronázták, és aki rendkívül fiatalon, alig 19 évesen hirtelen halt meg –, nem elsősorban vezetői képességei miatt emlékezünk.

A király aranyozott koronázási trónusa a budapesti kiállításon Fotó: Polyák Attila - Origo

Tutanhamon fiatal kora miatt uralkodásának első éveiben ténylegesen mások, a nagyhatalmú gyám, Ay, az „isteni atya", valamint a hadsereg főparancsnoka, az alkirályi hatáskörrel felruházott Horemheb tábornok vezették a birodalmat.

Tutanhamon kiállítás a Komplexben Fotó: Polyák Attila - Origo

Világhírnevét elsősorban annak köszönheti, hogy az újbirodalmi fáraók temetkezési helyén, Luxor közelében, a Nílus nyugati partján fekvő Királyok Völgyében 62-es számmal jelölt sírkamráját – az ókori Egyiptom összes többi királysírjától eltérően – nem sikerült kifosztania a sírrablóknak.

Részlet a budapesti Tutanhamon kiállításról Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ennek köszönhető, hogy a fáraó hármas koporsóba zárt múmiája, illetve felbecsülhetetlen értékű kincslelete fennmaradt az utókor számára.

Howard Carter a király hármas koporsójának felnyitása közben Forrás: Wikimedia Commons

Tutanhamon KV-62 jelű sírkamráját egy brit rajzolóból lett amatőr régész, a felfedezések romantikus korszakának egyik utolsó nagy alakja, Howard Carter találta meg kalandregénybe illő módon, 1922. november 4-én.

Úgy látható a sírkamra rekonstrukciója, ahogyan Howerd Carter is megpillantotta, csaknem 100 éve

A maga nemében egyedülálló Tutanhamon rejtélye és kincsei tárlat – amelyet méltán neveznek a kiállítások királyának - azt a különleges élményt osztja meg többek között a látogatókkal,

hogy csaknem egy évszázaddal ezelőtt, milyen látvány tárult a felfedező, Howard Carter szeme elé,

amikor a befalazott kriptabejáraton lyukat vésve, egy remegő gyertya pislákoló fényénél több mint három évezred után, elsőként pillanthatott be a „rejtélyek fáraójának" sírkamrájába.

Az előkamra rekonstrukciója a budapesti Tutanhamon kiállításon Fotó: Hirling Bálint - Origo

A több mint ezer lelet életnagyságú, és a kairói Egyiptomi Múzeum szakertői valamint német egyiptológusok felügyelete mellett elkészített

hiteles, tudományos értékű rekonstrukciói,

valamint az eredeti környezettel mindenben megegyező díszletek révén megtapasztalhatjuk azt az érzést, milyen is a túlvilágra áthajózó Tutanhamon misztikus világába belépni.

Anúbisz isten szobra, és a híres aranyozott kanópusz szentély a budapestiTutanhamon kiállításon Fotó: Hirling Bálint - Origo

A 2200 négyzetméteres kiállítás igazi kalandot ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt: interaktív sarkok, audiovizuális és hologramtechnológiai újítások teszik még izgalmasabbá az április 26-ig meghosszabbított tárlatot.