Egyre gyorsul a fajok kihalásának üteme

biodiverzitás
A biológiai sokféleség megőrzésére hozták létre a koalíciót
Vágólapra másolva!
A fajok kihalásának üteme egyre gyorsul, a pusztulás akár egymillió fajt is érinthet. Ennek azonban valószínűleg világszerte súlyos következményei lesznek az emberiségre nézve. A vadon élő állatok és növények világnapja alkalmából az Európai Bizottság kedden Monacóban egy új globális koalíciót indított útjára a biológiai sokféleség megőrzése érdekében.
Vágólapra másolva!

Új stratégia próbálja helyreállítani a biológiai sokféleséget

A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó kormányközi tudománypolitikai platform (IPBES) tavalyi jelentésének tanúsága szerint a természet az emberi történelem során eddig soha nem tapasztalt mértékben pusztul világszerte.

A fajok kihalásának üteme egyre gyorsul, a pusztulás akár egymillió fajt is érinthet, aminek valószínűleg világszerte súlyos következményei lesznek az emberekre nézve.

A jelentés szerint az ökoszisztémák ezentúl valószínűleg nem vagy csak korlátozottan lesznek képesek ellátni az emberiséget vízzel, élelemmel, tiszta levegővel és fával. Emellett súlyos kárt szenvedhet a beporzáshoz, az éghajlat-szabályozáshoz, a talajképződéshez és az árvizek szabályozásához biztosított hozzájárulásuk.

A biológiai sokféleség megőrzésére hozták létre a koalíciót Forrás: Flickr

Ezért készült egy, a biológiai sokféleséggel kapcsolatos új uniós stratégia, amelyet Európai Bizottság márciusban fog közzétenni és amely a természet Európában megvalósuló védelmére és helyreállítására irányul.

Globális fellépést sürgetnek

A kutatók szerint fokozottan kell tudatosítani az emberekben a biológiai sokféleség erőteljesebb védelmének szükségét. Erre kitűnő lehetőséget biztosított március 3-a, a vadon élő állatok és növények világnapja.

Összehangolt és kézzelfogható fellépésekre összpontosítanak Forrás: Getty Images

– hangsúlyozta kedden Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős európai biztos. – Sürgős globális fellépésre van szükség, ha a természettel nem csak állatkertekben vagy botanikus kertekben akarunk találkozni; ez az emberiség kudarca lenne.

Az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezményét még 1992-ben fogalmazták meg,

amely célkitűzése a biológiai sokféleség megőrzése, komponenseinek fenntartható használata, a genetikai erőforrások hasznosításából származó előnyök igazságos és méltányos elosztása, beleértve a genetikai erőforrásokhoz való megfelelő hozzáférhetőséget.

Ez azonban nem egy klasszikus természetvédelmi egyezmény, hiszen a célkitűzései nem csupán a természetvédelemre, hanem a társadalom érdekeit közvetlenül szolgáló hasznosításra is utalnak.