A kíméletlenül vadászott tobzoskáknak jól jött a járvány

tobzoska
A tobzoska ma már a legjobban veszélyzetetett emlősfajok közé tartozik
Vágólapra másolva!
Visszaesett a súlyosan veszélyeztetett tobzoskák (Pholidota) illegális kereskedelme Gabonban a koronavírustól való félelem miatt.
Vágólapra másolva!

Elvesztik vásárlóikat a vadorzók

Ezek a veszélyeztetett állatok a leggyakrabban orvvadászok áldozatául eső fajok közé tartoznak, a velük való kereskedelem illegális a nyugat-afrikai országban. Kínai kutatók egy csoportja szerint lehetséges, hogy

az új koronavírust tobzoskák terjesztették el az emberek között

a kínai Vuhan egyik piacán, 11 ezer kilométerre Gabontól.

A tobzoska ma már a legjobban veszélyzetetett emlősfajok közé tartozik Forrás: AFP/Sanjeev Chawla

Ennek eredményeként a vadorzók elvesztették vásárlóikat a gaboni piacokon is.

Az állat húsa ínyencfalatnak számít Gabonban, az ázsiai vásárlók körében azonban a hús mellett a tobzoska pikkelyei is értékesek. A hagyományos kínai orvoslásban gyógyszerként használt pikkelyek magas áron keltek el az illegális piacon - mondta el Luc Mathot, a Conservation Justice nevű állatvédő szervezet igazgatója.

Többe kerül, mint az elefántcsont

Mivel ezer dollárnál (316 ezer forintnál) is többe kerül kilogrammja, többet ér, mint az elefántcsont. Mathot szerint ez "nevetséges", mivel a pikkelyek ugyanúgy keratinból épülnek fel, mint az emberi köröm.

A tobzoska a sünhöz hasonlóan összegömbölyödik ha zargatják, ezért nagyon könnyen tudják elfogni a vadorzók Forrás: Wikipedia

Pauline Grentzinger, a Lekedi Nemzeti Park állatorvosa szerint

a közép-afrikai vadászok számára a tobzoska csak a "hab a tortán" egy vadászat során,

amikor egyébként más vad a cél. Ezek az állatok ugyanis nagyon félénkek, ezért amikor meglátják a vadászt, labdává gömbölyödnek, így annak csak le kell hajolnia, hogy eltegye őket.

Ez az egyetlen pikkelyekkel borított emlősfaj

Grentzinger kiemelte: nagy jelentőségű ennek a sebezhető állatnak a védelme. A tobzoskák ugyanis nem állnak közeli rokonságban más fajokkal, emellett az evolúció egy különálló ágát képviselik: ez az egyetlen, pikkelyekkel borított emlős.

A feketepiacon vagyonokat érnek a pikkelyei Forrás: Imaginechina/Hai Ou

Gabonban a négy afrikai tobzoskafaj közül három fordul elő az erdőkben,

amelyek az ország 88 százalékát borítják. Az országban szigorú vadvédelmi szabályok vannak érvényben. 2006-ban a nagyméretű tobzoskafajokat a világ legveszélyeztetettebb fajai közé sorolták, és betiltották nemzetközi kereskedelmüket.

(Forrás: MTI/AFP)