Gyors ütemben emelkedik az ausztrál folyótorkolatok vízhőmérséklete

Camden Heaven folyó
A Camden Heaven folyó torkolata Új Dél-Walesben.
Vágólapra másolva!
Tizenkét év alatt 2,16 Celsius-fokkal emelkedett a folyótorkolatok vízének hőmérséklete a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állam partvonala mentén - derült ki a Sydney-i Egyetem kutatóinak tanulmányából.
Vágólapra másolva!

A szakemberek több mint 160 torkolatot vizsgáltak meg az 1100 kilométernyi partszakaszon.

Elliot Scanes, az egyetem tengerbiológusa szerint az évenkénti 0,2 Celsius-fokos emelkedés egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a klímaváltozás már zajlik Ausztráliában.

"Ez a hőmérsékletemelkedés olyan gyors ütemben történik, amely meghaladja a globális óceáni és légköri modellek előrejelzéseit"

- tette hozzá a szakember.

Az Avoka-tó torkolata Új Dél-Walesben. Forrás: https://www.environment.nsw.gov.au/topics/water/estuaries/estuaries-of-nsw

A Nature Communications című folyóiratban publikált eredmények összecsengenek az ausztrál meteorológiai ügynökség adataival, amelyek szerint a kontinens körüli óceánvíz hőmérséklete 1 Celsius-fokkal emelkedett 1910 óta. A levegőhőmérséklet pedig 1,5 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt évtizedben.
Scanes szerint az Északi-tenger németországi partvonala mentén lévő tavakat és folyókat, valamint az egyesült államokbeli Hudson folyót és a Chesapeake-öblöt vizsgáló tanulmányok eredményei is melegedést mutattak, de a mostani volt az első tanulmány, amely hosszú távon vizsgálta a különböző torkolattípusokat.

A Camden Heaven folyó torkolata Új Dél-Walesben. Forrás: https://www.environment.nsw.gov.au/topics/water/estuaries/estuaries-of-nsw/camden-haven-river

A kutatók szerint a folyótorkolatok vízhőmérsékletének, savasságának és sótartalmának változása valószínűleg világszerte negatív hatással lesz az akvakultúrára és a halászterületekre.
"A kutatásunk azt mutatja, hogy

a torkolatok különösen érzékenyek a melegedő környezetre.

Ez nem csupán a helyi tengeri élővilág és madarak szempontjából aggasztó, hanem arra a világszerte élő több millió emberre nézve is, akiknek a megélhetése függ ezektől a folyóktól, tavaktól és lagúnáktól" - húzta alá kedden kiadott közleményében Scanes.

A mangroveerdők védelmet nyújtanak a part menti áradásokkal szemben. Nem csak a klímaváltozásveszélyezteti a mangrovékat, hanem a beruházások miatti irtásuk is. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-49635546

A kutatócsoportot vezető Pauline Ross szerint a változás olyan mértékű, hogy a következő évtizedekben akár a part menti növényzeteket, például a mangroveerdőket is veszélyeztetheti, csökkentve azon képességüket, hogy mérsékeljék a viharok és a tengerszint-emelkedés pusztító hatásait.

(Forrás: MTI)