Bizarr dolog rejtőzött a különös, ősi agyagfejben

Tagar clay head
Tagar clay head
Vágólapra másolva!
A szkíták egyik bizarr szokására derített fényt kutatók egy csoportja. A halotti rituálékhoz használt agyagfejben egy kos koponyája rejtőzött.
Vágólapra másolva!

A bronzkori Tagar-kultúra által hátrahagyott 2100 éves agyagfejet egy 13-15 ember maradványait rejtő temető közelében találták meg Szibéria déli részén. Bár a felfedezést 40 évvel ezelőtt tették, az agyagfejet csak most röntgenezték meg, így derülhetett ki, mi található benne.

A tagarok a kelet-szkíta kultúra legaprólékosabban tanulmányozott képviselői, Kr. e. 900 és Kr. u. 200 között uralták az eurázsiai sztyeppéket. Szokásaikra leginkább temetkezési szertartásaikból következtethetünk: hatalmas díszes sírhelyeket hagytak hátra, a halottak mellett sokszor találtak ékszereket, fegyvereket, az agyagfejek azonban nem tartoznak a gyakori leletek közé.

Forrás: Maria Vlasenko/Science First Hand/Maria Vlasenko/Science First Hand/Maria Vlasenko/Science First Hand

A kutatók először teljesen logikus módon azt gyanították, hogy egy emberi koponya van az agyagfejben.

Ez az elmélet azután cáfolódott meg, hogy röntgentomográfia segítségével pillantottak a belsejébe: kiderült, hogy egy kos koponyáját rejti a különös tárolóeszköz.

A szakértők szerint az elhunyt – akiről a fejet mintázták – vélhetően eltűnt, sosem találták meg a holttestét és ezért helyettesítették őt egy kossal.

Ennek az állatnak a régi, nomád kultúrákban kitüntetett, szimbolikus szerepe volt, valószínűleg a halott lelkét testesítették meg a koponyájával.

(IFL Science)