Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójának záró mérkőzésén a már bajnok Ferencváros 2-0-ra legyőzte az Újpest csapatát a Groupama Arénában, ezzel a IX. kerületi együttes sorozatban a 16. derbijét nyerte meg.

Az OTP Bank Liga idei szezonját a sorozatban hatodszor bajnok Ferencváros és ősi riválisa, az Újpest rangadója zárta. A találkozónak ugyan nem volt tétje, de Dejan Sztankovics vezetőedző távozása miatt különösen érdekesnek ígérkezett. A szerb szakember a kupadöntős vereséget követően a Szpartak Moszkvához távozott, így a derbin már korábbi segítője, az egykori magyar válogatott Leandro de Almeida irányította a zöld-fehéreket.

Mol Magyar Kupa, Puskás Aréna, Paksi FC, Ferencvárosi TC, döntő, 2024. 05. 15.
Dejan Sztankovics az elveszített kupadöntő után távozott a Fraditól
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo

A két patinás fővárosi csapat eddig 240 alkalommal találkozott egymással az élvonalban, ebből 117 ferencvárosi és 61 újpesti győzelem mellett 62 döntetlen született. A közelmúlt viszont ennél is nagyobb ferencvárosi fölényt mutat, ugyanis a Fradi sorozatban 15-ször nyerte meg a derbit, ezzel beállította eddigi leghosszabb sikersorozatát, amely 1905 és 1916 között jött össze.

A találkozó újpesti részről is érdekesnek ígérkezett, ugyanis a klub szervezett szurkolói csoportjai nem igényeltek jegyeket a találkozóra, így nem lesznek ott a Groupama Aréna lelátóján. Továbbá a levegőben lógott Mészöly Géza sorsa is, akit februárban féléves szerződéssel neveztek ki a borzalmas helyzetben lévő lila-fehér csapat élére, azonban az új tulajdonosi kör még nem tárgyalt a folytatásról a magyar szakemberrel, így könnyen lehet, hogy Mészöly a Fradi elleni meccsen ült utoljára az Újpest kispadján. 

A kezdőrúgás előtt a Ferencváros részről négy távozót is elbúcsúztattak. Kubatov Gábor, a klub elnöke az amerikai Henry Wingónak, a marokkói Samy Mmaeénak, a bosnyák Muhamed Bešićnek és a közönségkedvenc Lisztes Krisztiánnak is átadott képet, utóbbi focista nevét hosszasan skandálták a szurkolók az utolsó meccse előtt. 

FerencvárosÚjpest, Ferencváros, Újpest, FTC, labdarúgás, nb1
A Fradi-szurkolók a 35. bajnoki címet megörökítő élőképpel készültek a derbire
Fotó: Origo - Polyák Attila

Ahogy az várható volt, a Ferencváros akarata érvényesült a találkozón, de komoly helyzetet sokáig nem tudott kialakítani a címvédő. A 13. percben aztán felhördültek a szurkolók a Groupama Arénában, ugyanis Mohamed Ben Romdán beadását Varga Barnabás próbálta kapura fejelni, azonban az Újpest kapusa, a 20 éves Molnár Zsombor remek ütemben robbant ki a kapujából és elöklözte a labdát, de lendültből ütközött a magyar válogatott csatárral is, akit az eset után ápolni kellett, de folytatni tudta a mérkőzést. 

A 25. percben elképesztő jelenetsor játszódott le. 

Ben Romdán csapott le egy labdára az újpesti tizenhatoson belül, majd a dominikai válogatott Heinz Mörschel szorításában a földre került. A Fradi játékosa büntetőt szeretett volna, de Erdős József játékvezető neki adott sárga lapot műesésért. Ezt követően a VAR-szobában is vizsgálták az esetet, tisztán látszódott, hogy megvolt a kontakt Mörschel és Ben Romdán között, a Fradi mégsem kapott tizenegyest.

FerencvárosÚjpest, Ferencváros, Újpest, FTC, labdarúgás, nb1
Mohamed Ben Romdán rendkívül aktív volt az első félidőben
Fotó: Origo - Polyák Attila 

A 31. percben közel került a Fradi a vezetéshez. Egy kontratámadás végén az örmény Edgar Szevikjan tekert balról középre, Varga Barnabás pedig hat méterről a keresztlécre fejelt. Hat perccel később ismét a magyar válogatott támadó előtt adódott hatalmas lehetőség. Egy bal oldali beadás után Kristoffer Zachariassen fejelte át a labdát a hosszú oldalra, ahol Varga Barnabás érkezett, elfejelte a labdát az Újpest kapusa mellett, de az elcsorgott a bal kapufa mellett.

Varga Barnabás kihagyott helyzetei jelezték, hogy a Fradi egyre közelebb van a vezetés megszerzéséhez, ez végül a 38. percben el is érkezett. 

Dibusz Dénes kirúgása után labdát Varga csúsztatotta meg a labdát, amivel Szevikjan indult meg, majd kitette azt a balszélen elinduló Marquinhos elé. A brazil szélső elcipelte a labdát a tizenhatosig, majd miután nem támadták meg, 18 méterről gyönyörű gólt tekert a bal felső sarokba (1-0). 

A vezetés megszerzése után percekre megállt a játék, ugyanis a ferencvárosi szurkolók pirotechnikai bemutatója után korlátozottá váltak a látási viszonyok, így végül Erdős József játékvezető nyolc percet hosszabbított az első félidő végén, de újabb gól már nem született. 

FerencvárosÚjpest, Ferencváros, Újpest, FTC, labdarúgás, nb1
A brazil Marquinhos a Fradi-szurkolókkal ünnepelte a gólját
Fotó: Origo - Polyák Attila  / Origo - Polyák Attila 

A második játékrész ferencvárosi rohamokkal indult, és szakadó esővel indult. A zöld-fehérek folyamatosan alakították ki a helyzeteket, de nem tudták növelni az előnyüket. Ehhez a legközelebb a 61. percben jártak, amikor Zachariassen egy gyönyörű csel után tisztára játszotta magát, majd ellőtte a labdát a jobb alsó irányába, de a labdája a kapufán csattant. 

A folytatásban is a Fradi maradt támadásban, de a gólok híján a szurkolók azzal szórakoztatták magukat, hogy a kupadöntő után távozó Dejan Sztankovicsnak üzentek, akit "pénzéhes k*rvának" tituláltak.

A 73. percben a Fradi tizenegyest kapott. A csereként beállt Lisztes Krisztián tálalt Varga Barnabás elé, aki tolt egyet a labdán, majd a 15 méteres lövése az újpesti Huszti András könyökéről levágódott. Az esetet vizsgálták a VAR-szobában, majd videózás után Erdős játékvezető a büntetőpontra mutatott. A lövést Varga Barnabás átengedte a szezon végén Frankfurtba távozó Lisztes Krisztiánnak, aki rendkívül higgadtan a bal alsóba gurított a jobbra vetődő Molnár Zsombor mellett (2-0).

Az utolsó húsz percben a Fradi továbbra is ment előre, több nagy helyzetet is kidolgozott, a csereként beállt Kenan Kodro még egy lesgólig is eljutott, de az eredmény már nem változott. 

A 35-szörös bajnok Ferencváros ezzel hozta a kötelezőt és sorozatban a 16. derbijét nyerte az Újpest ellen, amely a 10. helyen fejezte be a szezont. 

OTP Bank Liga, 33. forduló:
Ferencvárosi TC-Újpest FC 2-0 (1-0)
Groupama Aréna, 18 767 néző
Játékvezető: Erdős József
Ferencvárosi TC: Dibusz - Makreckis, Botka, Wingo, Ramírez - Ben Romdhane, Tóth A. (Besic, 82.) - Szevikjan (Traoré, 77.), Zachariassen (Abu Fani, 82.), Marquinhos (Lisztes, 61.) - Varga B. (Kodro, 77.)
Újpest FC: Molnár - Huszti (Kovács D., 82.), Keita, Koburi - Pauljevic, Tajti (Mucsányi, 89.), Radosevic, Tamás - Mörschel, Ambrose (Sasere, 65.), Csoboth
gólszerzők: Marquinhos (38.), Lisztes (76., 11-esből)
sárga lap: Ben Romdhane (25.), Marquinhos (39.), illetve Ambrose (29.), Tajti (35.)

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30