Egy teknősről nevezték el a világ legnagyobb pajzsvulkánját

Pūhāhonu
A Puhahonu a világ leghosszabb és legforróbb pajzsvulkánja
Vágólapra másolva!
Egy nemrégiben közzétett tanulmányban a Hawaii Egyetem Óceáni és Földtudományi Iskolájának kutatói felfedték a Föld legnagyobb és legforróbb pajzsvulkánját. A geológusok szerint a Pūhāhonu több mint kétszerese az előző rekordőr, a Mauna Loa méretének a Hawaii-szigeteken. A felfedezés segíthet jobban megérteni a Csendes-óceán északi részén található, tengerparti vulkánok hatalmas láncolatát.
Vágólapra másolva!

Az új kutatások szerint a Hawaii Pūhāhonu a Föld legnagyobb és legmelegebb pajzsvulkánja, bár alig látható, mivel hegyének csak egy kisebb része látszik a tengerszint felett. Pūhāhonu egy hawaii szó, amely azt jelenti, hogy „teknős felbukkan a víz felszínén, hogy levegőt vegyen".

Az újonnan felfedezett pajzsvulkán körülbelül 1 100 kilométerre fekszik északnyugatra Honolulutól és egyetlen olvadt kőzetforrásból alakult ki.

Az Earth and Planetary Science Letters tudományos szaklapban publikált, új tanulmányban a szakemberek megjegyezték, hogy a szonár-felmérések alapján a vulkán körülbelül 150 ezer köbkilométer sziklából áll. Ennek azonban csupán a harmada látható a tengerfelszín felett:

a 12,5-14,1 millió éves Pūhāhonu az évmilliók alatt fokozatosan süllyedt el.

A Puhahonu a világ leghosszabb és legforróbb pajzsvulkánja Forrás: NOAA

Az óceán fenekétől a csúcsig mérve a Föld legmagasabb pajzsvulkánja a Mauna Loa lenne, ám még mindig közel sincs olyan óriási, mint Pūhāhonu, hiszen annak a térfogata „csak" körülbelül 83 ezer köbkilométer. Sokáig szintén esélyes volt a bolygó legnagyobb egyedi tűzhányója címre a Japán keleti partjainál fekvő Tamu Massif is a maga mintegy 550 ezer négyzetkilométeres méretével, ám tavaly kiderült róla, hogy mégsem pajzsvulkán.

A pajzsvulkánok az alakjukról kapták a nevüket: lapos, a területükhöz képest alacsony képződmények:

akkor alakulnak ki, amikor anyaguk, az igen híg bazaltláva túlfolyik a lávató peremén, lezúdul és szétterül a hegyoldalon.