Gyakran fáradtak a lábai? Ez lehet a háttérben

láb, visszerek
Vágólapra másolva!
Egy-egy hosszú városnéző körutat, erdei kirándulást vagy intenzív sportolást követően természetes dolog, ha lábainkat fáradtabbnak érezzük a szokottnál. Ha viszont a hétköznapokban is minduntalan ezt tapasztaljuk, egy esetlegesen fennálló visszérproblémára is gyanakodhatunk. Az okok feltárását és a kezelés módjának meghatározását mindenképpen bízzuk szakorvosra!
Vágólapra másolva!

A vénák, melyek keringési rendszerünkben azt a feladatot látják el, hogy az „elhasznált", szén-dioxiddal telített vért a végtagok irányából ismét a szív és a tüdő felé vigyék, bizony nagy munkát végeznek. Ha az erek meggyengülnek, vagy a vér visszaáramlását megakadályozó kis vénabillentyűk nem tudják jól ellátni feladatukat, előbb-utóbb visszerek megjelenésére kell számítani. Nem csak a jellegzetes lilás erek a betegség első hírnökei.

– magyarázza a szakértő, Dr. Tóth Tamás. További panasz lehet a lábak bizsergése, zsibbadása, viszketése, égő érzés, lábduzzanat.

Forrás: BSIP via AFP/CHASSENET

Sokan azonban csak akkor szánják rá magukat, hogy komolyan foglalkozzanak a problémával, amikor a fájdalom állandóvá válik, esetleg szövődmények is kialakultak már (pl. a bőr elszíneződése, durva tapintásúvá válása). Az első, szemmel látható tünetként megjelenő lilás kis ereket is komolyan kell venni, hiszen a kezelés elmaradása esetén a vénás elégtelenség rosszabbodására lehet számítani, vele együtt pedig kitágult, panaszt okozó, bőrfelszínből kitüremkedő erekre, bokadagadásra (ödémára).

Legsúlyosabb, kezeletlen esetben akár vénás lábszárfekély is kialakulhat.

Mindezen szövődmények a betegség korai felismerése és kezelése esetén megelőzhetők lennének. A megelőzés és a visszeres panaszok enyhítése érdekében számos megoldás létezik. A legalapvetőbb dolog annak átgondolása, hogy vajon életmódunk keringési rendszerünk egészségét szolgálja-e.

  • Rendszeresen mozgunk?
  • Egészségesen étkezünk?
  • Eleget iszunk?
  • Gondoskodunk a szükséges vitaminbevitelről?

Az orvos szerint továbbá „kerüljük a hosszan tartó egyhelyben állást, ülést. Amennyiben munkánkból fakadóan ez elkerülhetetlen, úgy mindenképp tartsunk bizonyos időközönként pihenőt és mozogjunk. Sportolásként a dinamikus mozgásformák, például a gyaloglás, futás, úszás ajánlottak. Amennyiben azonban panaszok jelentkeznek, mindenképp orvosi kivizsgálás javasolt.