Kutyákat is bevetnének a koronavírus-fertőzés felismerésére

koronavírus, kutya, szaglás
Több kutya vesz részt jelenleg a kiképzésen
Vágólapra másolva!
Az emberek szaglásához képest a kutyák orra sokkal jobban működik. Nem véletlen, hogy napjainkban a képzett keresőkutyák számos területen dolgoznak, de jó orrával akár egy átlagos kutya is képes életet menteni. Így egyáltalán nem meglepő, hogy őket is bevetnék az új koronavírus elleni harcban.
Vágólapra másolva!

Többféle betegséget képesek kiszimatolni

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszba ért. Most a legtöbb országban azon dolgoznak, hogy fokozatosan, de a legnagyobb biztonságban újraindíthassák az életet. A kór terjedésének megakadályozásában fontos tudni, hogy ha valaki megbetegszik. Ebben a kutyák legfontosabb érzékszerve, az orra segíthet a szakembereknek. A kutatók szerint ugyanis a kutyák szaglása körülbelül egymilliószor fejlettebb, mint az emberé, amivel szinte bármit képesek kiszimatolni és azonosítani a környezetükben.

A kutyák elsősorban a szaglásukra hagyatkoznak Forrás: Origo

A hétköznapokban segítenek például az igen értékes szarvasgomba felkutatásában, a kábítószerek, robbanóanyagok és az élelmiszercsempészek lebuktatásában, de

a speciális keresőkutyáknak még fontosabb a szerepük a különböző betegségek kiszűrésében.

A vakvezető kutyák is óriási segítséget tesznek az emberiségnek Forrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency/Li An

A kiképzésen megfelelt kutyák ugyanis képesek kiszimatolni és előrejelezni többek között az epilepszia rohamokat (egy speciális szagra érzékenyek, ami előre jelzi a rohamot), a vércukorszint változását, és így a cukorbetegséget (izzadságunkon keresztül, melynek szaga ilyenkor megváltozik), egyes daganatos betegségeket (a károsodott sejtek egyfajta proteint termelnek, és ezt érzi a kutya), a Parkinson-kórt, de az olyan fertőző betegségeket is, mint például a malária.

Egy kutya a testszagban bekövetkező legapróbb változást is kiszagolja:

ezért ismeri fel már igen korai stádiumban a terhességet is, ami számos hormonális változással jár.

Az ember bőrének megváltozik a szaga

Egy, a Journal Integrative Cancer Therapies tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutyák kivételes szaglóképességük révén

képesek megkülönböztetni az egészségesektől a beteg embereket.

Michael McCulloch és Tadeusz Jezierski, a Lengyel Tudományos Akadémia kutatói azt vizsgálták, hogyan tudnak bizonyos kémiai anyagokat azonosítani akár billiószoros hígításban is. A szakemberek rámutattak arra is, hogy az állatok szaglásának klinikai alkalmazása először akkor került a figyelem középpontjába, amikor egy kutya állandóan egy bizonyos, érintett területet szaglászott a gazdája testén, és így figyelmeztette őt a bőrrákra.

A kutyák orra érzékeny detektorként dolgozik Forrás: Pinterest

Az elmúlt évek témában végzett kutatásainak köszönhetően ma már tudjuk, hogy az emberek bőrének szaga a megbetegedéskor megváltozik.

Ezt viszont az állatok már akkor is érzékelik, amikor a páciens esetleg még teljesen tünetmentes. A kutyák tehát sokféle betegséget képesek felfedezni, a többi közt jó eséllyel a koronavírust is. Ezért lehetnek a jövőben az egyik legjobb tesztelők.

Mindkét orrjáratával külön-külön képes felvenni a szagokat Forrás: Jeki Gabriella

Az elmélet bizonyítására már világszerte több helyen végeznek kísérleteket.

A vírusfertőzésnek specifikus szaga van

Az első „kutya gyakornokok" be is költöztek a Pennsylvania Egyetemre, ahol már képesek megkülönböztetni a koronavírust a többi mintától, tehát észlelik a „vírus speciális szagát". Az egyetem kutatói szerint, ha jól haladnak a tesztek, a megfelelően kiképzett kutyákat használhatják az emberek átvizsgálására például a repülőtereken, az üzletekben vagy a kórházakban.

Poncho, a sárga labrador retriever azonosítja be a koronavírus szagát az University of Pennsylvania kutatásában Forrás: Pat Nolan For Penn Vet

– mutatott rá Cynthia M. Otto, a Penn Állatorvosi Iskola Munkakutya Központjának igazgatója. – Azt azonban még nem tudjuk, hogy ez önmagában a vírus szaga, a vírusra adott válaszreakció szaga vagy a kettő kombinációja; ez az azonosítást végző kutyák szempontjából szinte mindegy, hiszen ők azt mutatják meg, hogy az egyik mintában valami más van, mint a másikban.

A kifinomult szaglásukat teszik próbára a kutatók Forrás: Pinterest

Ráadásul az állatok az emberi testhőmérséklet változásaira is felfigyelnek, tehát segítségük akár két teszttípust is helyettesíthet vagy kiegészíthet. Az amerikai Munkakutya Központban (Working Dog Centre) jelenleg nyolc labrador kezdte meg a kiképzését.

Elsőként megtanulják azonosítani a vírust, majd a következő szakaszban elsajátítják, hogyan kell felfedezni azt egy embernél.

Azonban még számos tesztet kell a kutatóknak elvégezniük.

Képesek kiszagolni a légúti megbetegedéseket is

Hasonló teszteket végeznek Angliában is, ahol az angliai Milton Keynes-ben működő egészségügyi kutyakiképző nonprofit szervezet, az Orvosi Felderítő Kutyák (Medical Detection Dogs) fogott össze két egyetemmel, a Londoni Higiéniai és Trópusi Orvostudományi Iskolával (London School of Hygiene & Tropical Medicine) és a Durham Egyetemmel (Durham University). James Logan, az orvostudományi iskola betegségvédelmi osztályának vezetője egy nyilatkozatában

a kutyákat „új diagnosztikai eszköznek" nevezte, amely „forradalmasíthatja a COVID-19-re adott válaszunkat".

Több kutya vesz részt jelenleg a kiképzésen Forrás: University of Pennsylvania

A három szervezet biológusokból, orvoskutatókból és kutyakiképző szakemberekből álló csoportjának első kitűzött célja, hogy hat speciális keresőkutyát küldjenek az Egyesült Királyság repülőtereire.

– állítja Logan professzor. – Ezzel egy időben magát a detektáló tevékenységet is szeretnénk modellezni, hogy az ebek más országokban is bevethetőek legyenek.

Hozzátette: azt már biztosan tudják, hogy az ember bőrének szaga a fertőző, légúti betegségeknél is megváltozik, és ezt a kutyák képesek kiszimatolni.