Tudja-e, miért röpködnek a füsti fecskék alacsonyan vihar előtt?

füsti fecske
Füsti fecske (Hirundo rustica).
Vágólapra másolva!
Régen a parasztok az állatok viselkedéséből tudták milyen idő várható. Például, ha egy vidéki ember beleszagol a levegőbe, vagy felpillant az égre, tudja, hogy vihar közeleg. Ezek nem népi babonák, csak meg kell figyelni és ismerni kell a természetet. A parasztok pedig a természettel összhangban éltek.
Vágólapra másolva!

Az élőlények érzékenyek a légköri változásokra, némelyik nagyon, mások kevésbé. Ez az emberekre is vonatkozik, például a reumás testrész fáj, ha a napos, enyhe idő hirtelen nedvesre, hűvösre változik.
A frontok az időjárást megváltoztatják és ez a légnyomás süllyedésével jár. Általában, ha erősen süllyed, vagy tartósan alacsony a légnyomás, az idő romlása, vagy változékony idő romlása, változékonysága, ha a légnyomás emelkedik, vagy tartósan magas, akkor pedig az idő javulása, jó idő várható.

Alacsonyan szállnak a fecskék, ha zivatar közeleg.

A talaj hézagait levegő tölti ki. Hogy mennyi, az a talaj feletti légnyomástól függ, ha nagyobb kevesebb, ha kisebb több. Amikor vihar, zivatar előtt lecsökken a légnyomás páradús, a talaj anyagaitól illatos levegő száll fel, melyet a rovarok szeretnek, főleg a szúnyogok, ezért azok alacsonyan a talaj felett szállnak.

Füsti fecske (Hirundo rustica). Forrás: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-hirrus

A másik oka a rovarok alacsony röptének, hogy az eső előtti nedves levegő vízpárája elnehezíti a hártyás szárnyakat. A rovarok ilyenkor menedéket keresnek. Mivel a fecskék szeretik a szúnyogot és egyéb rovarokat, ők is alászállnak, hogy elcsípjék őket.

A légnyomás az oka a reuma felerősödésének is

A légzés miatt a szervezet belső nyomása egyensúlyban van a külső levegő nyomásásával. Amikor a napos, száraz idő hirtelen nedvesre, hűvösre változik, a külső légnyomás gyorsan lezuhan, és ezt a gyors zuhanást a szervezet nem tudja követni, csak lassan esik le a külső légnyomás értékére. Ilyenkor a szervezetben túlnyomás van, ami feszíti a sejteket. Ezt az egészséges sejtek könnyen viselik, a beteg, érzékeny sejtek azonban fájnak.

Papatázi légy (Phlebotomus papatasi). Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Lepkesz%C3%BAnyogf%C3%A9l%C3%A9k#/media/F%C3%A1jl:Phlebotomus_pappatasi_bloodmeal_finished.jpg

Amikor hideg, nedves idő várható és lecsökken a légnyomás, az emlősök vérnyomása emelkedik. A szervezetben lévő túlnyomás miatt könnyen áramlik a vér, ezért a csípős rovarok ilyenkor nagyon csípnek.
Előfordul, hogy mégsem történik meg az előre jelzett változás. Ennek az oka, hogy az előrejelző a front, vihar, ciklon peremén tartózkodik és az idő a szomszédos területeken változik.