Prosztata megnagyobbodás - ilyen szövődményei lehetnek

prosztata megnagyobbodás
A prosztata megnagyobbodás alapvetően azért gond, mert idővel beszűkítheti a prosztatán áthaladó húgycsövet. Ha pedig a húgycső összenyomódik, az fokozatosan elzárja vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre erősebben kell dolgozni, hogy átpréselje a vizeletet. Az erőltetés miatt idővel megvastagodhat az izomzat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki és egyre kevésbé lesz képes préselni. Végső soron a vizelet pangani, esetleg fertőződni kezd, sőt, később csökkenhet a vesefunkció is.
Vágólapra másolva!
A férfiak idősödésével gyakran együtt jár a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint ezt azonban nem csak a kellemetlen tünetek miatt fontos kezelni, de az esetleges komplikációk kiküszöbölése miatt is.
Vágólapra másolva!

Gyakori vizelési inger és gyenge vizeletsugár

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás az idősödés és a hormonális változások miatt bizonyos mértékben természetes, és optimális esetben nem okoz komoly gondot. Sajnos azonban a kezdetben csak enyhe tünetek idővel súlyosbodhatnak. Milyen tünetek esetén érdemes urológushoz fordulni?

- Gyakori, sürgető vizelési inger.
- Éjszakai gyakori vizelés.
- Nehézség a vizelés elindításával.
- Gyenge vizeletsugár vagy szakaszos vizelés.
- A vizelet teljes kiürítésének nehézsége vagy lehetetlensége.
- Ritkábban, de a tünetek közt megjelenhet a fájdalmas vizelés, a vért tartalmazó vizelet, a vizelési képtelenség.

- A kivizsgálás már csak azért is fontos, mert hasonló tünetek más betegségek kapcsán is jelentkezhetnek,

mint például prosztatagyulladás, hólyag- vagy vesekő, a húgycső szűkülete, idegi szabályozási zavarok, és daganatos betegségek.

Fontos tehát tisztázni, mi a pontos diagnózis, hiszen csak erre épülhet hatékony kezelés – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Az prosztata megnagyobbodás mindenképpen rendszeres ellenőrzést igényel, a zavaró tünetek kezelésében pedig az orvos által rendelt kezelésen túl az étrend is segíthet. Forrás: https://www.urologiaikozpont.hu/hireink/prosztata-megnagyobbodas-etrend-es-kezeles-is-segithet

Milyen szövődményekkel lehet számolni?

- Sok férfi nem veszi komolyan a prosztata megnagyobbodást, mondván, ez a korral jár. Való igaz, hogy 40 éves kor alatt igen ritkán jelentkezik a probléma, de ez még nem jelenti azt, hogy természetesnek kell tekinteni. Ugyancsak igaz, hogy

kialakulásában családi hajlam, cukorbetegség és szívbetegség, és az életmód (főként az elhízás és a mozgásszegénység) is szerepet játszik,

de ezen rizikófaktorok megléte csak újabb okot jelent az ellenőrzésre és a már gondot okozó prosztata megnagyobbodás kezelésére. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a jóindulatú prosztata megnagyobbodás megnövelheti egyes betegségek kockázatát, így ezek megelőzése, illetve ha már kialakultak, kezelése is fontos cél – hangsúlyozza Rákász doktor.

Lehetséges szövődmények:

- Húgyúti fertőzés

Ha a vizelet nem tud tökéletesen kiürülni, a kórokozók sokkal könnyebben elszaporodhatnak, így kialakulhat, sőt visszatérővé válhat a kínzó tünetekkel járó húgyúti fertőzés.

- Hólyagkő

Ugyancsak a pangó vizelet jelenthet táptalajt a hólyagkő kialakulásának, amely később akár fertőzéshez, irritációhoz vezethet, és ez okozhatja például a véres vizeletet vagy a gátolt vizelést is.

- Hólyagkárosodás

Ha a hólyag nem tud teljesen kiürülni, az hosszútávon a megnyúlását és elgyengülését okozhatja. Ennek eredményeként pedig a szerv izmos fala nem lesz képes teljesen összehúzódni, még nehezebbé téve a vizelést.

A prosztata megnagyobbodás alapvetően azért gond, mert idővel beszűkítheti a prosztatán áthaladó húgycsövet. Ha pedig a húgycső összenyomódik, az fokozatosan elzárja vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre erősebben kell dolgozni, hogy átpréselje a vizeletet. Az erőltetés miatt idővel megvastagodhat az izomzat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki és egyre kevésbé lesz képes préselni. Végső soron a vizelet pangani, esetleg fertőződni kezd, sőt, később csökkenhet a vesefunkció is. Forrás: https://www.urologiaikozpont.hu/hireink/prosztata-megnagyobbodas-etrend-es-kezeles-is-segithet

- Vesekárosodás

A hólyagot érő nyomás közvetlenül is károsíthatja a vesét, illetve lehetővé teszi , hogy a hólyagban felbukkanó fertőzés elérje a vesét is.

- Hirtelen vizelési képtelenség

A vizelési képtelenség egy olyan súlyos tünet, amellyel azonnali orvosi segítséget kell kérni, hiszen sokszor csak egy hólyagba vezetett katéter teszi lehetővé a vizelet elfolyását.

(Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu))