5 ritka sportsérülés, amit kezelni kell

sportsérülés
- Fontos a holisztikus szemlélet, hiszen bár természetesen nélkülözhetetlenek a klinikai vizsgálatok, a különböző képalkotó eljárások, a CT, az MRI, az ultrahang, de szakmai mentorom szerint a legjobb vizsgálómódszerek közé tartozik az orvos keze is – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos.
Vágólapra másolva!
A sportsérülés szinte elkerülhetetlen a hobbi- és élsportolóknál, az abból való felépülés pedig erősen befolyásolja a további edzésmunkát, sőt esetleg a hétköznapokat is. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint még a ritkább sérüléstípusoknál is legfontosabb a pontos diagnózis és az erre épülő gondos kezelés.
Vágólapra másolva!

Elülső keresztszalag sérülése

Gyakran húzódásnak nevezik a térdben található keresztszalagok sérülését, ugyanis ebben az esetben az elülső keresztszalag nyúlik meg vagy szakad el – többnyire egy gyors csavaró mozdulat következményeként. Ez sok esetben úgy történik, hogy a lábfej az egyik irányban rögzített, míg a térd a másik irányba elfordul. A hátsó keresztszalag jobbára közvetlen behatás miatt szokott megsérülni, például egy labda erős becsapódásától vagy egy rúgástól.
A keresztszalag sérülése nem feltétlenül okoz erős fájdalmat, előfordul, hogy csak egy pattanó hangból lehet arra következtetni, mi történt.

A legfőbb tünetet azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen az érintett nem tud stabilan a lábára állni.

Alapos orvosi vizsgálat során lehet eldönteni (szükség esetén MRI segítségével), hogy teljes vagy részleges szakadásról vagy csupán húzódásról van-e szó. Az első esetben műtét, a másodikban tartós pihenés szükséges.

Leggyakrabban a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérülése szokott bekövetkezni a különböző sportok során kialakuló csavarásos mozdulatoknak köszönhetően. Az elülső keresztszalag sérülésekor jellemző a hirtelen kialakuló hasító fájdalom, majd a térdben kialakuló duzzanat. A betegek gyakran számolnak be nehézkes járásról, guggolásról az instabilitás-érzés miatt, ami gyakran olyan, mintha „gödörbe lépnének”. Az elülső keresztszalag szakadása gyakran porcsérüléssel (meniscus sérüléssel) is együtt jár. Az oldalszalagok szakadásakor jellemező a térdízületi duzzanat, melegség érzet, nyomásérzékenység illetve vérömleny is kialakulhat és oldalirányban instabilitás tapasztalható. Forrás: https://www.fajdalomkozpont.hu/terdszalag-serulesek

Csípőflexor izom húzódása, sérülése

A csípőflexor izmok segítenek felemelni a térdeket és hajlítani a deréknál. A terület gyengesége rossz tartást eredményez, de az is okozhat problémát, fájdalmat, ha túlzottan feszes. Sporttevékenységnél leggyakrabban sprintelésnél, illetve gyors fordulásokkal és elindulásokkal járó mozdulatok közben történhet sérülés. Ha ez az izom sérül, a fájdalom lábemelésnél fog jelentkezni.

Otthoni gyógymódként 3 napos pihentetés ajánlott, de ha a fájdalom 2 hét alatt nem múlik el teljesen, orvoshoz kell fordulni.

Sípcsontsérülések

Főleg futóknál és azon sportolóknál fordul elő sípcsontsérülés, akiket rúgás érhet, például labdarúgókat, küzdősportolókat. Ezek a sérülések jellemzően a szezon elején fordulnak elő, a túl nagy, vagy nem jól felépített terhelés hatására, esetleg egy nem megfelelő sportcipő miatt. A legfontosabb teendő ilyenkor a diagnózis felállítása és a további állapotromlás megállítása korrekt regenerációval.

- Fontos a holisztikus szemlélet, hiszen bár természetesen nélkülözhetetlenek a klinikai vizsgálatok, a különböző képalkotó eljárások, a CT, az MRI, az ultrahang, de szakmai mentorom szerint a legjobb vizsgálómódszerek közé tartozik az orvos keze is – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. Forrás: https://www.fajdalomkozpont.hu/hirek/sportserules-vagy-sportartalom-miert-fontos-a-kulonbseg

Agyrázkódás

Az agyrázkódás komoly sérülés, amely leggyakrabban testkontaktussal járó sportolóknál fordul elő. Tipikus tünetei a fejfájás, a zavarodottság, hányinger, esetleg hányás, a hidegrázás, a fényérzékenység. Ha ilyen tünetek jelentkeznek, mindenképpen ki kell vizsgáltatni.
- Az agyrázkódásról eddig azt hittük, hogy egy molekuláris szintű elváltozás az agyban, aminek nincsen morfológiailag megjeleníthető elváltozása. Az újabb képalkotó eljárásokkal viszont sikerült morfológiai elváltozásokat is kimutatni, ezért szemléletváltás szükséges a kezelésben. Az elváltozások ugyanis összeadódnak, az ismételt sérülések után

és súlyos következményes kórképek alakulnak ki, mint pl. a dementia pugilistica, ahogyan ez például Muhamad Alival történt.

Ezért a modern felfogás szerint a 3. agyrázkódás után szükséges a végleges döntés – ismerteti Páll doktor.

Az agyrázkódás egyik tünete a hányás. Forrás:https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/neurologia/cikkek/agyrazkodas_minden_amit_tudni_erdemes/20150713103119

Lágyéktáji izomsérülés

A lágyék az alhas és a comb közti átmenetet jelentő terület, amely a combhajlatot is magába foglalja. Az itt található izmok könnyen megsérülhetnek, ha nem elég flexibilisek, vagy ha hiba csúszik a gyors, egymás utáni mozdulatok kivitelezésébe.Gyakori, hogy sprintelés, rúgás vagy hirtelen irányváltás miatt húzódik vagy akár szakad el ezen a területen egy izom. Az érintett fájdalmat, gyengeséget érezhet a láb oldalirányú mozgatásánál.

A pihentetés, jegelés itt is fontos, de mindenekelőtt annak kell utánajárni, hogy valóban „csak" húzódásról van-e szó.

Ugyanis a szakadás sokkal komolyabb kezelést igényel, végső esetben akár műtét is szükséges lehet.

A belső comb izmai, vagyis a combközelítő izmok, illetve a lovaglóizmok bizonyos mozdulatok, aktivitások során viszonylag könnyen megsérülhetnek. A sérülés következtében a fájdalmon kívül jelentkezhet lágyéktáji duzzanat, esetleg reccsenő hang is hallható. Sportolás során mindig figyelni kell a megfelelő nyújtásra, mert a sorozatos mikrotraumák okozta fáradásos sérülések későbbi krónikus fájdalomhoz és egyéb degeneratív elváltozásokhoz vezethetnek. Forrás: https://www.hazipatika.com/eletmod/fajdalom/cikkek/a_belso_comb_fajdalmanak_okai/20180403135202

A sportsérülések kezelése nem csak fájdalomcsillapítás

- A sportsérülések és sportártalmak terápiájában a rizikófaktorok kiküszöbölésére is koncentrálni kell. Kockázati tényező például a túledzettség, a szorongás, az alvászavar, a nem megfelelő edzésmódszer és akár sportszer – különösen fontos a sportcipő alapos megválasztása. A megelőzés és a kezelés részeként a rendellenes anatómiai szituációkat (pl. lúdtalp, tartási rendellenesség, stb.) is korrigálni kell – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - A kezelések megválasztásakor is vannak alternatívák.

A szalagsérülések kezelése kétféleképpen történhet, konzervatív vagy műtéti úton. Az oldalszalagok sérülése esetén a részleges szakadások és nyúlások kezelését legtöbb esetben konzervatív módon végzik, kiemelten fontos a térdszalag sérülés gyógytornája, ami visszaállítja a mozgástartományt és megerősíti a stabilizáló izmokat. A keresztszalagok sérülése esetén, azaz teljes szakadás esetén legtöbbször műtéti megoldás (keresztszalag plasztika) javasolt artroszkópos műtéttel. Forrás: https://www.fajdalomkozpont.hu/terdszalag-serulesek

A konzervatív kezelések közé sorolhatjuk a gyógyszeres kezeléseket, például fájdalomcsillapítókkal, gyulladáscsökkentőkkel. Strukturális kezelésnek nevezhetjük többek közt a hialuronsav injekcióval vagy orvosi kollagén injekcióval történő terápiákat, amelyek az okok kezelésében és a hosszútávú regenerációban is segíthetnek.

(Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu))