Ismét feltárul a fáraó sírkamrája

Tutanhamon
A Tutanhamon-kincslelet az óegyiptomi történelem leghíresebb régészeti leletegyüttese
Vágólapra másolva!
Július 30-án ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt a világhírű Tutanhamon rejtélye és kincsei régészeti rekonstrukciós kiállítás. A budapesti Komplexben 2 200 négyzetméteres területen több mint ezer műtárgy tekinthető meg az óegyiptomi újbirodalmi 18. dinasztia egyik utolsó uralkodója, Tutanhamon rekonstruált sírkamrájával együtt. A koronavírus-járvány miatt ideiglenesen bezárt tárlat a szervezők ígérete szerint számos különlegességgel és nyitási kedvezménnyel várja az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

Meglepetésekkel és kedvezményekkel nyit ki újra a Tutanhamon-kiállítás

A maga nemében egyedülálló régészeti rekonstrukciós kiállítás múlt év november 8-án nyílt meg a magyar nagyközönség előtt.

A koronavírus-járvány miatt azonban 2020. március 16-án a szervezők még az április végére tervezett zárási határidő előtt kénytelenek voltak bezárni a rendkívül nagy sikert aratott tárlatot.

A fáraó híres arany halotti maszkja a budapesti kiállításon Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ideiglenes zárlat alatt is biztosították a relikviák folyamatos őrzését,

és most, az újranyitás idején nemcsak a kincsek, hanem a látogatók egészségügyi biztonságának megőrzésére is nagy hangsúlyt helyeznek a szervezők.

Dr. Elter Tamás kurátor vezeti körbe a sajtó képviselőit az újranyitó Tutanhamon-kiállításon a Komplexben 2020 július 27-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Nap mint nap figyeltük mi is a rendezvényekkel, kiállításokkal kapcsolatos korlátozásokat és enyhítéseket,

de ugyanúgy napi szinten monitoroztuk a koronavírus-járvány terjedésének aktuális állását.

Mint mindenki, úgy mi is szomorúan vettük tudomásul a zárást, de látva a számokat, úgy véljük, hogy a kormány időben hozott felelős döntést a szigorításokkal kapcsolatban.

Tutanhamon díszes hármas koporsójának két fából készített szarkofágja Fotó: Szabó Gábor - Origo

- A régóta várt újranyitással kapcsolatban pedig elmondhatom: biztonsággal lesz látogatható a Tutanhamon kiállítás, hisz régóta készültünk erre a napra" - nyilatkozta Oláh Zsuzsanna, a kiállítást szervező JVS Group Magyarország kommunikációs vezetője.

A Tutanhamon-kincslelet az óegyiptomi történelem leghíresebb régészeti leletegyüttese Fotó: Szabó Gábor - Origo

Oláh Zsuzsanna elmondta, a Komplex takarítószemélyzetének tagjai baktericid, fungicid és virucid fertőtlenítőszerrel tisztították le a nyitás előtt a tárlat valamennyi kilincsét, valamint a kiállító tér helyiségeit, összes ajtaját és ablakát,

ezzel is védve a kiállításra érkező vendégeket.

A kommunikációs igazgató azt is elárulta, hogy grandiózus újranyitásra készülnek, és különleges családi kedvezményekkel várják a látogatókat.

A kripta egyik helyisége, a kincseskamra rekonstrukciója a budapesti Tutanhamon-kiállításon Fotó: Szabó Gábor - Origo

„A Tutanhamon kiállítás újranyitása nemcsak az érdeklődőknek, hanem nekünk is egyfajta ünnep. Meglepetéssel és különleges ajánlattal készülünk: július 30-án és 31-én családonként egy gyermek ingyenesen tekintheti meg a tárlatot.

Oláh Zsuzsanna, a kiállítást szervező JVS Group Magyarország kommunikációs igazgatója Forrás: JVS Group Magyarország

- Azt bizton állíthatom, hogy akik a Tutanhamon kiállítás újranyitásának első pár napján érkeznek, különleges élménnyel fognak gazdagodni" – mondta a JVS Group Magyarország kommunikációs vezetője.

Gyerekként került a trónra, és fiatalon, hirtelen halt meg

A világ leghíresebb óegyiptomi kincslelet-együttesét Howard Carter, a British Museum rajzolójából lett brit amatőr régész fedezte fel 1922. november 4-én, az újbirodalmi fáraók nekropoliszában, a Luxor közelében fekvő Királyok Völgyében.

Howard Carter a fáraó szarkofágjának felnyitása közben Forrás: Wikimedia Commons

Az újbirodalmi 18. dinasztia egyik utolsó fáraója, Tutanhamon,

aki az óegyiptomi történelmet fenekestől felforgató eretnek fáraó, Ekhnaton fia volt,

gyerekként, 9 éves korában lépett a trónra, és alig egy évtizedes uralkodás után 19 éves korában halt meg, feltehetőleg egy lovasbalesetben vesztve életét.

A hagyományos sokistenhitű óegyiptomi vallást eltörlő, és helyébe az Aton-kultuszon alapuló egyistenhitet bevezető "eretnek fáraó" Ehnaton gránitszobra. Ma már bizonyos, hogy Ehnaton volt Tutanhamon vérszerinti apja Forrás: Wikimedia Commons

Tutanhamon nem elsősorban uralkodói tettei miatt vált híressé, hiszen a gyerekfáraó 15 éves koráig két nagyhatalmú udvari főembere, az apját is kiszolgáló Ay, valamint Horemheb nagyvezír, a hadsereg főparancsnoka, Núbia alkirálya gyakorolták a tényleges hatalmat.

Ami miatt Tutanhamon a leghíresebb fáraók közé emelkedett, az igazából a Királyok Völgyében felfedezett sírkamrájának köszönhető.

A fáraó koronázási trónusa a budapesti kiállításon Fotó: Szabó Gábor - Origo

A thébai nekropolisz KV-62 számmal jelölt uralkodói kriptája ugyanis az egyetlen olyan óegyiptomi királysír, ami szinte teljes intaktságában fennmaradt. ( A fáraósírokat még az ókorban kivétel nélkül teljesen kifosztották a sírrablók.)

Több, mint ezer tárgy került kiéllításra a budapesti Tutanhamon-tárlaton Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tutanhamon sírkamrája sokkal kisebb, mint a Királyok Völgyében feltárt többi fáraósír,

mert ezt valószínűsíthetően eredetileg nem is a fiatalon és hirtelen elhunyt uralkodónak, hanem az egyik udvari főemberének, feltételezhetően Aynak építették.

A fáraó díszes harci szekere az újranyitó Tutanhamon-kiállításon a Komplexben Fotó: Szabó Gábor - Origo

A többi királysírtól eltérően Tutanhamon kriptája mindössze egyetlen folyosóból, egy előtérből, az ebből nyíló díszes sírkamrából, valamint két mellékkamrából áll.

A világhíres egyptomi sztárrégész is elismerően nyilatkozott a budapesti tárlatról

A Tutanhamon-tárlat egyedi különlegessége, hogy a sírkamra három rekonstruált helyiségét ugyanabban az eredeti állapotban mutatja be a látogatóknak, ahogyan azokat csaknem egy évszázaddal ezelőtt Howard Carter is megpillantotta.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kiállítás nem csak a 3 300 évvel ezelőtti Egyiptom világába,

hanem a nagy régészeti felfedezések legendás korszakába is bepillantást nyújt.

A 2200 négyzetméteres kiállítás igazi kalandot ígér kicsiknek és felnőtteknek egyaránt: interaktív sarkok, audiovizuális és hologramtechnológiai újítások teszik még izgalmasabbá a látogatást.

Az előkamra rekonstrukciója a budapesti tárlaton Fotó: Hirling Bálint - Origo

A budapesti tárlatról a legnagyobb elismerés hangján nyilatkozott 2020. január végén a magyar fővárosba érkezett világhírű egyiptomi archeológus,

Záhi Havássz professzor is,

a Tutanhamon rejtélye és kincsei régészeti rekonstrukciós kiállítás fővédnöke.

Záhi Havássz professzor az előkamra rekonstrukciójánál, a budapesti Tutanhamon-kiállításon Fotó: Hirling Bálint - Origo

A VII. kerület, Király u. 26. szám alatti Komplexben 2020. július 30-tól újra látogatható a Tutanhamon-kiállítás, jegyek korlátozott számban lesznek elérhetőek az ismert jegyirodáknál, illetve a helyszínen.

Július 30-tól ismét megtekinthető a Tutanhamon-tárlat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az újranyitás alkalmából július 30-án és július 31-én családonként egy gyermek ingyenesen tekintheti meg a tárlatot.

A kedvezmény a helyszínen megvásárolt aznapi jegyekre érvényes, és csak a 6-14 éves korú gyermekre vonatkozik. Az ajándékjegyet a gyermeket egyedül kísérő felnőtt is igényelheti.