Bizarr: lefejezett fókák tetemei sodródtak a partra

Oroszlánfóka
Oroszlánfóka
Vágólapra másolva!
Öt lefejezett oroszlánfóka teteme sodródott a partra az elmúlt hónapokban a kanadai Vancouver-sziget partján. Az új kutatások szerint vagy valaki sorozatosan gyilkolja őket vagy a már amúgy is elpusztult egyedek fejét vágja le. Egyelőre sok a kérdés.
Vágólapra másolva!

A szakemberek egyelőre tanácstalanul állnak az esetek előtt, de megpróbálják modellezni, hogy az állatok hogyan pusztulhattak el. Az elhullott állatok tetemeit megvizsgálta Anna Hall, a Sea View Marine Sciences tengeri emlősökkel foglalkozó állatorvosa, aki arra jutott, hogy valószínűleg az emberek hibáztak és ők állhatnak az esetek hátterében.

Azt nem tudni, hogy a fókák hogyan haltak meg Forrás: AFP

– mutatott ár Hall a kanadai hírportálnak, a CTV News-nak. – Őszintén remélem, hogy a kanadai hatóságok gyorsan megtalálják a felelősöket és bíróság elé állítják őket, mert ez a szövetségi törvény megsértése.

A képeken Steller-oroszlánfókák (Eumetopias jubatus) láthatók. Az Észak-Amerika, Japán és Oroszország csendes-óceáni partvidékein élő állatokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett kategóriába sorolta.

A hím egyedek akár 3,3 méter hosszúra és 1000 kilogrammosra is megnőhetnek a Tengeri Emlősök 2009. évi enciklopédiája szerint.

Az első lefejezett oroszlánfókákra még áprilisban bukkant Deborah Short, az egyik helyi lakos, miközben a kutyáját sétáltatta a parton; a megdöbbent nő fotókat készített a tetemekről.

Partra vetődött fókabébik Kaliforniában Forrás: Pacific Marine Mammal Center

– mondta Short a LiveScience online tudományos portálnak. – Akkor láttam azt is, hogy a feje le van vágva.

A helyi lakos júniusban újabb lefejezett állatot talált egy másik, megnyúzott fóka mellett. Később szintén helyiek újabb elpusztult oroszlánfóka tetemekre bukkantak, így a különös esetek száma ötre emelkedett.

A kanadai őslakosok egy része korábban már többször javasolta a kormánynak, hogy engedélyezzék az oroszlánfókák populációinak megritkítását, mivel azok előszeretettel vadásznak az emberek által is fontos zsákmánynak tekintett lazacra és más halfajokra.

A CTV News szerint azonban egyelőre nincs utalás arra, hogy a lefejezett oroszlánfókák kapcsolatban állnának ezzel a javaslattal, de a hatóságok kivizsgálják az ügyet. Kanadában ugyanis a halászati- és az 1972-es veszélyeztetett fajokról szóló törvény is védi az állatokat.