Horrorisztikus, mit tett a savasodó óceán ezzel a cápával

Vágólapra másolva!
Hiányzott a bőre és fogai sem voltak annak a foltos cápának, amit a közelmúltban fogtak ki az óceánból. Nagy valószínűséggel a világtenger savasodása tette torzzá az állatot.
Vágólapra másolva!

A cápát tavaly júliusban fogták az óceánból halászok, akiket annyira megdöbbentett az állat külleme, hogy azonnal elküldték a példányt a Cagliari Egyetem kutatóinak.

Cápáknál és rájáknál a bőr fogszerű pikkelyekből áll össze, melyek anyaga a dentin (ugyanez építi fel az emberi fogat is). A bőr nem csak a mechanikai védelemben vesz részt, az immunrendszer működésében is szerepet vállal: olyan váladékot termel, ami antimikrobiális hatású, így nem tudnak megtelepedni a ragadozón a különféle kórokozók.

Ezért is okozott meglepetést, hogy súlyos fogyatékossága ellenére a cápa életképes volt, gyomrában 14 különféle zsákmányállat maradványait találták meg.

Mivel fogai hiányoztak, a prédákat valószínűleg egészben nyelte le.

Forrás: Antonello Mulas of the University of Cagliari, Italy

Korábbi kutatások eredményei alapján a kutatók azt valószínűsítik, hogy a savas víz oldotta le a cápa bőrét. Az esetet a Journal of Fish Biology című szaklapban mutatták be.

(Futurism/IFL Science)