Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Két hurrikán csaphat le egy időben a Mexikói-öbölre

hurrikán
Jól látható a két hurrikán kialakulása
Vágólapra másolva!
Még soha nem volt egyszerre jelen két hurrikán a Mexikói-öbölben, de most minden megváltozott. A szakemberek szerint bár az nem számít ritkaságnak, hogy ebben az időszakban hurrikán éri el az Egyesült Államokat, az viszont már igen, ha egyszerre kettő is érkezik. A jelen számítások szerint pedig pontosan ez történik.
Vágólapra másolva!

A meteorológusok sem értik, hogy mi történik éppen a Mexikói-öbölben. Bár két korábbi alkalommal, 1959-ben és 1933-ban is egyszerre jutott be két trópusi vihar az öbölbe, ezek még soha nem erősödtek hurrikánokká.

Jól látható a két hurrikán kialakulása Forrás: GOES-16/NOAA/NHC

Az előrejelzési modellek szerint azonban most két trópusi depresszió is hurrikánná erősödhet, amelyek útjukat a Mexikói-öbölben folytathatják egyenesen az Amerikai Egyesült Államok déli partvidéke felé.

A Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) már pénteken figyelmeztetést adott ki a Karib-térség nagy részén a Laura névre keresztelt hurrikán miatt, amely aznap elérte a trópusi vihar erősségét, vagyis a szél sebessége 63 és 118 kilométer per óra között változik.

A térkép jól mutatja, hol várható a következő napokban trópusi vihar és erős szél, ahogy a két viharrendszer közeledik egymáshoz a Mexikói-öbölben. A Laura keleti oldalról közeledik Forrás: GOES-16/NOAA/NHC

A másik, Marco néven ismert trópusi depresszió egyelőre lassabban mozog: az előrejelzések azt mutatják, hogy észak felé halad, egyenesen a Mexikói-öböl felé.

– tájékoztatta a Nemzeti Hurrikán Központ a LiveScience online tudományos portált. – Túl korai azonban még megjósolni, hogy pontosan hogyan viselkedik majd a két vihar, különösen akkor, ha kölcsönhatásba lépnek egymással.

Az egyik lehetőség az úgynevezett „Fujiwhara hatás", amit a meteorológusok akkor használnak, amikor

két trópusi ciklon egymáshoz közel helyezkedik el, és elkezdenek „táncolni a közös középpont körül".

A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal szerint az éghajlatváltozás miatt a jövőben az erős hurrikánok valószínűleg gyakoribbá válhatnak, mint az ezt megelőző években.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről