Megröntgenezték egy hal fejét, horrorfilmbe illő, amit találtak

Vágólapra másolva!
Különleges parazitát talált egy kutató, amikor megröntgenezte egy hal fejét: a rák előbb elsorvasztja a gazdaállat nyelvét, majd átveszi az ízlelőszerv szerepét.
Vágólapra másolva!

A bogarakra emlékeztető lényt nyelvevő rákként ismeri a tudomány és összesen 380 faja létezik, mindegyikük egy adott halfajra specializálódott.

Az ízeltlábú a hal kopoltyúján keresztül kerül a szájüregbe, majd rácsatlakozik a nyelvre, és elkezdi szívogatni belőle a vért. Eközben a rák a vér alvadását akadályozó vegyületet juttat a szervbe. A vérszívás egészen addig tart, míg a nyelv teljesen el nem sorvad.

Ezt követően a rák gyakorlatilag átveszi a nyelv szerepét és a hal táplálékának egy részét fogyasztja tovább.

Érdekes, de a gazdaállatot a rák ténykedése láthatóan nem zavarja, nyelve elvesztése után is ugyanúgy gond nélkül tudja folytatni addigi életét.

A háromdimenziós digitális röntgenfelvételeket készítő biológus, Kory Evans eredetileg csak a korallzátonyok környékén élő egyik halfaj, az Odax cyanomelas csontszerkezetét akarta tanulmányozni. Több különböző hal koponyájának képeit vetette össze, amikor az egyiken valami furcsát vett észre.

– mesélte a kutató a Live Science tudományos magazinnak.