A bibliai idők csatáinak helyszínére bukkantak Izraelben

erőd
A felfedezett citadella bepillantást ad a Bírák Könyvének geopolitikai realitásába
Vágólapra másolva!
Egy 3200 éves, egyiptomi építésű, kánaánita erődőre bukkantak a régészek Izraelben. Az időszámításunk előtti 12. századból származó romok Jeruzsálemtől hetven kilométerre találhatóak.
Vágólapra másolva!

Izraeli régészek egy 3200 éves erődöt fedeztek fel, amelyet az egyiptomiak és a kánaániták építhettek, az izraeliták ősi ellenségei a Bibliában.

Az építmény azért épülhetett, hogy az újonnan érkezett filiszteusokat távol tartsa a régiótól.

Az Izraeli Antik Hatóság (IAA) szerint a Galon erődnek elnevezett katonai struktúra az időszámításunk előtti 12. század közepéből származik, amikor a bibliai Debora prófétanő és Sámson élhettek. A citadella így a régészek számítása alapján a Bírák Könyve idejéből származhat.

A felfedezett citadella bepillantást ad a Bírák Könyvének geopolitikai realitásába Forrás: Emil Aljem/IAA

– közölte Saar Ganor és Itamar Weissbein, az IAA régészei közleményükben, amelyről a LiveScience számolt be. – A zsidók és a filiszteusok is szerették volna azonban átvenni a hatalmat, ami miatt az egyiptomiak kénytelenek voltak erődöt emelni.

A 18 méter széles és 18 méter hosszú, négyzet alakú erőd maradványai, valamint a szobáiban talált egyiptomi stílusban készült kerámia tárgyak és háztartási eszközök is figyelemre méltóak.

Az épület négy sarkában ráadásul egykor tornyok emelkedtek.

A szakemberek szerint az egykori erőd központjában táblakövekkel és emelkedő oszlopokkal kirakott udvar állhatott.

Az erődben talált edények láthatóan egyiptomi stílusban készültek Forrás: Emil Aljem/IAA

– tették hozzá a régészek. – A galoni erőd pont a filiszteusok és az izraelita területek közepén, stratégiai helyen feküdt, és a tornyokból a katonák könnyen szemmel tudták tartani a Júdeai-síkság felé kanyarodó utat is.

A tudósok szerint úgy tűnik, hogy az erődöt kánaánita vagy egyiptomi kísérletként építették, hogy megbirkózzanak az új geopolitikai helyzettel.

Az épületet végül az egyiptomiak hagyhatták magára, valószínűleg egy filiszteus támadást követően.

Ahogy arra Talila Lifshitz, a Zsidó Nemzeti Alap déli régiója közösségi osztályának igazgatója rámutatott, a galoni erőd felfedezése „lenyűgöző bepillantást enged az ország történelmének egy viszonylag ismeretlen időszakának történetébe".