Noé bárkájához hasonló projekttel mentenék meg a világ korallzátonyait

korallzátony
Korallzátony az Akabai-öbölben.
Vágólapra másolva!
Az ausztrál Nagy-korallzátony szomszédságába tervezett biobankban tárolnának élő egyedeket a világ jelenleg legveszélyeztetettebb korallfajaiból arra az esetre, ha a jövőben újra kellene éleszteni egyes populációkat a természetben.
Vágólapra másolva!

Akváriumszerű turistalátványosságként is működne

A norvégiai nemzetközi magbunker mintájára megálmodott Élő Korall Biobankban (Living Coral Biobank) 800 különböző korallfajt őriznének és tenyésztenének, a létesítményben emellett kutatólaboratóriumok is helyet kapnának, és akváriumszerű turistalátványosságként is működne - írja a The Guardian online kiadása.

Korallzátony az Akabai-öbölben. Forrás: https://www.theguardian.com/science/2020/jul/21/heat-resistant-corals-offer-hope-as-climate-crisis-warms-up-oceans#img-2

A queenslandi Port Douglasbe tervezett létesítmény lenne a fizikai bázisa egy nagyobb volumenű biobankprojektnek,

amelynek célja, hogy a köz- és magánakváriumok világhálózatát létrehozva biztosítsa a különböző korallfajok megóvását.

Részlet az ausztrál Nagy-Korallzátonyról Forrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

A projekt mögött álló Great Barrier Reef Legacy nonprofit csoport a jövő héten kezdi meg a korallok begyűjtését az ausztrál Nagy-korallzátony területén, és a virágállatokat ideiglenesen Cairnsben helyezik el.

Vészesnek számít a világtengeren a korallok fogyása

Dean Miller tengerbiológusnak, a korallbiobank igazgatójának reményei szerint ha a létesítmény megépül, akkor 2025-re már 800 korallfajnak adhat otthont.

Légzőcsöves búvár egy korallzátonynál Forrás: Image Source/ Cultura/Mike Tittel

"Nagyon súlyos korallfehéredéseknek voltunk szemtanúi, és rájöttünk, hogy bár van néhány nagyszerű környezetvédelmi kezdeményezés,

ám sok évbe telik, mire ezeknek érezni lehet majd a jótékony hatását

és akkor is csupán néhány koralltípus esetében" - mondta a szakember.

Színpompás korallzátony Indonéziában Forrás:Juergen Freund - www.jurgenfreund.com/Juergen Freund

Egy közelmúltbeli tanulmány szerint az ausztrál Nagy-korallzátony virágállatainak száma több mint felére csökkent az elmúlt 25 évben, és a világhírű koralltelep idővel felismerhetetlenné fog válni az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus visszaszorítása nélkül.

(Forrás: MTI)