Baktériumokból festettek őszi tájat magyar mikrobiológusok

baktériumművészet
Vágólapra másolva!
Vászon helyett Petri-csészét, festék helyett baktériumokat használtak a Synlab mikrobiológusai egy őszi táj megfestéséhez. A kompozíció Szijj Orsolya és Seres Anikó alkotása, akik az Amerikai Mikrobiológiai Társaság Agar Art nevű versenyére is benevezték a baktérium képet Winter is coming/Közeleg a tél címmel.
Vágólapra másolva!

Közös kirándulásuk emlékét örökítették meg a Synlab mikrobiológusai, akik egy 18 Petri-csészéből álló, élő baktériumokkal festett képet készítettek. Szijj Orsolya és Seres Anikó nem csak kollégák, jó barátok is, akik egy idei közös őszi túrájukat idézték fel az élő kompozícióban Vogel Johnson táptalajon, Staphylococcus aureus baktériumtörzsekből.

Forrás: Positive Adamsky

„A képet hetekig terveztük fejben és papíron, ezután különféle táptalajokat és baktériumokat teszteltünk a színek tökéletesítéséhez. Az egyébként monokróm tenyészetnek – amelynek narancs alapszínét a táptalaj, feketéjét a baktérium, sárgáját pedig a fermentációs folyamatok adják – a 18 Petri-csészén átfutó kompozíció ad egy kis csavart" – mondta el Szijj Orsolya, a Synlab víz- és élelmiszervizsgáló laboratórium mikrobiológiai részlegének munkatársa.

Forrás: Positive Adamsky

Az alkotást az Amerikai Mikrobiológiai Társaság Agar Art nevű versenyére is benevezték, ahol a világ mikrobiológusainak kreativitását díjazza a szervezet. A nemzetközi verseny célja bemutatni, hogy a tudomány és a művészet nem is áll olyan távol egymástól, ezért a profik mellett amatőrök és gyerekek alkotásait is várják.

Forrás: Positive Adamsky

Az ország legnagyobb laboratóriumában több baktériumművész is dolgozik, 2019-ben magyar népművészeti mintával Pöstényi Zita, a Synlab mikrobiológusa nyert közönségdíjat, kollégája, Héjja Andrea pedig Edvard Munch norvég expresszionista festő Sikoly című világhírű képét reprodukálta színes baktériumokból.

Forrás: Positive Adamsky

Forrás: Positive Adamsky

A Közeleg a tél című kompozícióra egy kedveléssel bárki szavazhat november 23-ig, hogy közelebb hozza a magyar alkotópárost a közönségdíjhoz: https://www.facebook.com/asmfan/photos/pcb.10160354114575200/10160354026245200

(Forrás: Positive Adamsky)